Przepisy ruchu drogowego

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

MANiek

Post autor: MANiek » 03 mar 2008, 16:39

ciman pisze:Nagana dla chama na D18/507 6307 za szarpankę i nazwanie pod nosem (akurat usłyszałem, stałem przy otwartej kabinie) kierowcy osobówki "skurwysynem" za to, że nie pozwolił mu zajechać drogi - kiero busa jechał środkowym pasem i usiłował skręcić zatokę na Ciołka :arrow: Bemowo ](*,) . Wcześniej miał przez długi czas okazję zmienić pas.
Pochwała dla 12/171 5768 za delikatną a jednocześnie szybką jazdę.
Autobus zmieniając pas ma pierszeństwo,tylko kierowcy osobówek o tym nie wiedzą.

Awatar użytkownika
ciman

Post autor: ciman » 03 mar 2008, 18:43

MANiek pisze:Autobus zmieniając pas ma pierszeństwo,tylko kierowcy osobówek o tym nie wiedzą.
Ja też nie wiedziałem.
Ale i tak zachował się bezczelnie.
Były użytkownik zbiorkomu. Rowerzysta.
Sezonowy użytkownik zestawu linii E2+M1+709 / 189+709.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 mar 2008, 19:33

MANiek pisze:Autobus zmieniając pas ma pierszeństwo
Nieprawda. Mógłbyś podać, z którego artykułu PoRD wynika taka interpretacja?
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

705
Zbanowany

Post autor: 705 » 04 mar 2008, 3:46

MANiek pisze:Autobus zmieniając pas ma pierszeństwo,tylko kierowcy osobówek o tym nie wiedzą.
Skad Ty zes sie urwal?
Bzdura totalna, nawet niechce myslec co by sie dzialo na miescie gdyby taki przepis faktycznie istnial.
A jak jestes psem z WRD to ustawmy sie... Ja komus przyloze zmieniajac pas, a Ty przyjedziesz rozliczyc :grin: A sprobuj mnie nie wybronic :grin:
Złośliwiec i zadziora - od urodzenia!
ITS, Veolia, PKS, Mobilis - Wszystkim mówie stanowcze NIE!
ZTM = :(
http://www.youtube.com/watch?v=9BV4OGqnuiQ
Sajlens... :) Aj kil ju :hahaha:
http://pl.youtube.com/watch?v=McjV6Ynz1Hc
KOZAK :)

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 04 mar 2008, 11:06

705 pisze:
Skad Ty zes sie urwal?
Bzdura totalna, nawet niechce myslec co by sie dzialo na miescie gdyby taki przepis faktycznie istnial.
A jak jestes psem z WRD to ustawmy sie... Ja komus przyloze zmieniajac pas, a Ty przyjedziesz rozliczyc :grin: A sprobuj mnie nie wybronic :grin:
Koledze się może pomyliło z intensywną kampanią z przeszłości pt. "Pozwól włączyć się do ruchu", gdzie chodziło o busy ruszające z przystanków ;)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 04 mar 2008, 11:18

Należy ustąpić pierwszeństwa autobusowi tylko podczas gdy wyjeżdża on z zatoki przystankowej. Ale co do zmiany pasa ruchu to nic nie ma o tym mowy w kodeksie ruchu drogowego chyba o ile dobrze pamiętam. No ale niektórzy kierowcy osobówek i tak przepuszczają autobus gdy chce on zmienić pas ruchu. Wiadomo że zawsze się znajdzie cham który nie wpuści ale to już sprawa dobrego bądź złego wychowania.

dzidek

Post autor: dzidek » 04 mar 2008, 12:21

ITS A 218 pisze:Należy ustąpić pierwszeństwa autobusowi tylko podczas gdy wyjeżdża on z zatoki przystankowej.
I pamiętać, że autobus zgodnie z przepisami może wjechać na jezdnię lub zmienić pas dopiero w przypadku gdy upewni się, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu .

MANiek

Post autor: MANiek » 04 mar 2008, 13:05

705 pisze:
Skad Ty zes sie urwal?
Istnieje,wystarczy od czsu do czasu zajerzeć do kodeksu,a nie nie mądrzyć się. (-X
Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

Można też zarobić manadat:
Uniemożliwienie włączenia się do ruchu autobusowi (trolejbusowi) sygnalizującemu zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię z oznaczonego przystanku na obszarze zabudowanym art. 18 ust. 1 200

Zmiana pasa i wyjazd z zatoki z włączonym kierunkowskazem,jeszcze coś wyjaśnić?
I nie pytaj jak wygląda to w praktyce,bo widać to gołym okiem.

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 04 mar 2008, 13:13

MANiek pisze:włączenia się do ruchu autobusowi (trolejbusowi) sygnalizującemu zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię z oznaczonego przystanku na obszarze zabudowanym
Zmiana pasa ruchu nie jest włączaniem się do ruchu o ile nie następuje przy ruszaniu z przystanku (w przypadku autobusu)

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 04 mar 2008, 13:17

Art. 18.2
Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Czyli powinno się ustąpić pierwszeństwa przejazdu autobusowi, ale ten może zmienić pas lub wyjechać z zatoki dopiero wtedy, gdy upewni się że nie spowoduje tym manewrem zagrożenia bezpieczeństwa ruchu.

MANiek

Post autor: MANiek » 04 mar 2008, 13:48

ITS A 218 pisze:Art. 18.2
Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Czyli powinno się ustąpić pierwszeństwa przejazdu autobusowi, ale ten może zmienić pas lub wyjechać z zatoki dopiero wtedy, gdy upewni się że nie spowoduje tym manewrem zagrożenia bezpieczeństwa ruchu.
No właśnie.Problem polega na tym,że autobus nawet jak się upewni,że może zmienić pas,to nie zrobi tego na dziesięciu metrach tylko potrzebuje do tego całkiem sporej odległości,a w tym czasie te szybkie i sprytne osobówki,chcą się jeszcze przeciskać.Dlatego kierowcy autobusów hamując gwałtownie klną pod nosem.Ostatnio im większe korki tym bardziej daje się to zauważyć.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 04 mar 2008, 14:42

Zaraz zaraz, poprawcie mnie, jeśli źle rozumiem:
Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię
Ja to rozumiem, że autobusowi należy ustąpić pierwszeństwa jeśli rusza z przystanku i jest to np. związane ze zmianą pasa, bo będzie zaraz skręcał w lewo. Moim zdaniem, przepis w powyższym brzmieniu nie dotyczy sytuacji, gdy autobus chce zmienić pas w warunkach normalnej jazdy. A jak wy to rozumiecie ?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 04 mar 2008, 14:46

Gdy autobus sobie jedzie po ulicy (nie startuje z przystanku) obowiązują go takie same prawa jak innych użytkowników drogi. Ja tak to rozumiem.

Awatar użytkownika
slupek

Post autor: slupek » 04 mar 2008, 15:42

Paweł_K pisze:Ja to rozumiem, że autobusowi należy ustąpić pierwszeństwa jeśli rusza z przystanku i jest to np. związane ze zmianą pasa, bo będzie zaraz skręcał w lewo.
Dokładnie tak sano to interpretuję - autobus ma pierwszeństwo tylko w przypadku włączania się do ruchu. Czyli przepis odwołuje siędo sytuacji, gdy np nie ma zatoki przystankowej i aby włączyć siędo ruchu trzeba zmieni ć.

Awatar użytkownika
rzeznik

Post autor: rzeznik » 04 mar 2008, 23:01

Byly juz chyba setki dyskusji na ten temat. Zreszta to temat rzeka... Autobus wyjezdza z zatoki lub rusza z przystanku "bezzatokowego", co czesto wymaga automatycznej zmiany pasa - pozostali maja obowiazek umozliwic mu wlaczenie sie do ruchu, a autobus nie moze na bezczelnego wymusic pierwszenstwa. Wiemy wszyscy doskonale, ze ten przepis jest martwy, a conajmniej 80% kierowcow osobowek w tym miescie to krolowie szos (czyt. głąby bez wyobrazni). Sad but true.
rury

ODPOWIEDZ