Odcinek Kolejowy TomaszĂłw Mazowiecki - Opoczno
Moderator: JacekM
Witam serdecznie;
Mam do Was pytanie związane z tym odcinkiem. Jak wiadomo obecnie na tej trasie kursują w ciągu 2 pociągi w każdym kierunku. Stan torów też jest bardzo kiepski. A linia w dodatku nie jest "pod napięciem".
Czy wiecie może czy coś jest planowane na tej trasie - modernizacja odcinka, zakup szynobusów, więcej kurów pociągów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Mam do Was pytanie związane z tym odcinkiem. Jak wiadomo obecnie na tej trasie kursują w ciągu 2 pociągi w każdym kierunku. Stan torów też jest bardzo kiepski. A linia w dodatku nie jest "pod napięciem".
Czy wiecie może czy coś jest planowane na tej trasie - modernizacja odcinka, zakup szynobusów, więcej kurów pociągów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Też mi coś obiło się o uszy.jasiu pisze:istnieją plany żeby przekształcić tę linię w łódzką odnogę CMK - modernizacja aż do Opoczna. Nie wiem czy odcinek Opoczno-Skarżysko też miałby być modernizowany ani nie wiem na ile te plany są poważne, czy to nie jest projekt-widmo w stylu Podłęże-Piekiełko
Modernizacja trasy
Zakup szynobusów.
Pytanie właśnie - tylko kiedy.
No nie przypadkiem ściągają kolejne Polsaty do obsługi linii do Tomaszowa. Jeden nawet przechodzi rewizyjną, to szynobusy szybko tą linią nie pojadą. Pod koniec eksploatacji "łajek" były pomysły na zakup jakiegoś pesobusa do obsługi Łódź-Skarżysko.Lukasz436 pisze:Modernizacja trasy
Zakup szynobusów.
Pytanie właśnie - tylko kiedy.
Kiedyś też słyszałem o projekcie modernizacji całej linii 25, jako korytarza na wschód w związku z EURO 2012. Linia dwutorowa zelektryfikowana na całym odcinku, pociągi osobowe obsługiwane EN81. Ale co miało nie być robione na Euro... Jedyne co zrobione to obsługa EN81, ale na całkiem innym fragmencie linii.
- fik
- Naczelne Chamidło
Podobno PLK zażyczyła sobie ogromnych pieniędzy za udrożnienie Spały...Gacek pisze:objazd SP42 wezła skarzyskiego+ Tomaszów+Spała i chyba coś jeszcze. zaczyna sie 27ego kończy nocą 27/28. ALe oficjalnego info nie ma.Lukasz436 pisze:PS. Coś więcej o tej imprezie można poprosić.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
Jak nie ma jak jestGacek pisze:objazd SP42 wezła skarzyskiego+ Tomaszów+Spała i chyba coś jeszcze. zaczyna sie 27ego kończy nocą 27/28. ALe oficjalnego info nie ma.Lukasz436 pisze:PS. Coś więcej o tej imprezie można poprosić.
http://www.smk.rail.pl/kociolek/
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Szkoda, że nie do samej Spały. Już zastanawiałem się czy się wybrać. W Spale jest wspaniały dworzec.malyniak pisze:Ze źródeł zbliżonych do oficjalnych wiadomo, iż wjazd na linię do Spały bedzie tylko do kilometra szóstego - okolice bsz Glinnik, gdzie odgałęzia się jakaś wojskowa bocznica. Dalsza jazda jest niemożliwa ze względu na zły stan ok. 500 m toru. Ponadto, nie przewiduje się obniżenia opłaty dla osób, które są zainteresowane udziałem tylko w części imprezy np. tylko na linii Tomaszów - Spała.
aMaTor