Nowy kurs na przewĂłz osĂłb
- Drivter1234
Nie wiem czy taki temat zaistniał na forum ale chyba warto ten temat poruszyć. Z tego co się dowiadywałem ( rozmowa z kierownikiem ośrodka szkolenia kierowców przy ul. Stalowej czyli w OSK MZA ) jeżeli ktoś ma datę zdania egzaminu na kat. D później niż 10 września 2008 to obejmuje go zupełnie nowa ustawa z zakresu przewozu osób a więc: Kurs trwa 260 godzin w tym 20 godzin praktyki na macie poślizgowej autobusem, kurs trwa około 4-5 miesięcy a teraz najlepsze... CENA od 7.000 - do 10.000 PLN więc prawo jazdy na autobus to koszt obecnie około +/- 15.000 PLN. Jedyny ośrodek uprawniony do takie szkolenia jest w poznaniu, być może niedługo OSK MZA w Warszawie...
- Patryk2222
To jest wymysł naszych wspaniałych rządzący, zamiast pierw przygotować ośrodki egzaminacyjne to najpierw ustawy sobie wymyślają, nic tylko pogratulować tym bez mózgomDrivter1234 pisze:Nie wiem czy taki temat zaistniał na forum ale chyba warto ten temat poruszyć. Z tego co się dowiadywałem ( rozmowa z kierownikiem ośrodka szkolenia kierowców przy ul. Stalowej czyli w OSK MZA ) jeżeli ktoś ma datę zdania egzaminu na kat. D później niż 10 września 2008 to obejmuje go zupełnie nowa ustawa z zakresu przewozu osób a więc: Kurs trwa 260 godzin w tym 20 godzin praktyki na macie poślizgowej autobusem, kurs trwa około 4-5 miesięcy a teraz najlepsze... CENA od 7.000 - do 10.000 PLN więc prawo jazdy na autobus to koszt obecnie około +/- 15.000 PLN. Jedyny ośrodek uprawniony do takie szkolenia jest w poznaniu, być może niedługo OSK MZA w Warszawie...
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938
>>5457>>1804
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
- Drivter1234
No dokładnie, trzeba by było posłom wymyśleć kwalifikację wstępną na posłów
Cena: np. 100.000 PLN Bo to na takiej zasadzie jest, wydajesz 15.000 PLN żeby zarabiać 1.800
To jakaś paranoja !!! A swoją drogą jestem ciekawy jak to będzie za np. 6 miesięcy jak odejdą starsi kierowcy z MZA, część młodych też odejdzie bo po prostu im ta praca nie będzie odpowiadać... I tu się robi mały zonk... bo będzie totalny brak kierowców
-
Jacek Pudło
- Kontakt:
Koszt organizowania tych kursów spadnie w końcu tak czy owak na przewoźników. W szczególności należy brać pod uwagę to, że nawet kierowcy już posiadający prawo jazdy odpowiedniej kategorii będą musieli w ciągu najbliższych kilku lat przejść szkolenia. Do tego, nikt z ulicy nie zapłaci takich pieniędzy tylko po to, by móc jeździć autobusem. Niepokoi mnie natomiast to, iż podobno większa część kursu jest dedykowana kierowcom autokarów, a nie autobusów miejskich.
- Drivter1234
A wiesz co zostało OSK MZA po zrobieniu pewnej ilości takich kursów z cyrografem kilka lat temu? Założyli ponad 100 spraw i szukają ludzi po całym świecie którzy zrobili prawko i porzucili prace po kilku miesiącach...sęk w tym, że jedyną możliwością, by przewoźnik pokrywał koszty takiego kursu, jest podpisanie przez kursanta cyrografu, że przepracuje ileś lat w tej firmie. a i na to wielu chętnych może się nie znaleźć.
Na płycie poślizgowej można się nauczyć bardzo dużo niezależnie od stażu. Podobnie jak od instruktora szkoły ekonomicznej jazdy. Spora część kierowców (w większości właśnie Ci ze znacznym stażem) jest też słaba z pierwszej pomocy.MZ pisze:Paranoja. Ciekawe, czego chcą nauczyć kierowców z 20- lub 30-letnim stażem (a są przecież tacy).
Wg. mnie należy się szkolić. Model szkolenia podstawowego i powtórek okresowych nie jest zły. Kierowca raz nauczony będzie coś tam pamiętał, a dobrze żeby pewne rzeczy poćwiczył raz na pewien czas. Na szczęście nie każdy będzie musiał się wykazać umiejętnościami w sytuacjach ekstremalnych (np. udzielić pierwszej pomocy) i dlatego jest to istotne.
- Drivter1234
TJ wszystko się zgadza tylko wiesz, duża część kierowców w MZA to ludzie którzy naprawdę nie przyswoją sobie tego nowego kursu, a o macie poślizgowej to zapomnij, wyobrażasz sobie człowieka który ma 60 lat ??? Oni tego nie zaliczą. Co do podwyższenia swoich kwalifikacji to jestem za ale nie za taką cenę, bo jak będę miał do podpisania cyrograf to chyba sobie oszczędzę tego wysiłku i po prostu odejdę
-
jacek
- Zbanowany
Ciężkie czasy na kierowców autobusów dopiero nadchodzą i przewoznicy muszą zacząć sobie z tego zdawać sprawę.Jacek Pudło pisze:Koszt organizowania tych kursów spadnie w końcu tak czy owak na przewoźników. W szczególności należy brać pod uwagę to, że nawet kierowcy już posiadający prawo jazdy odpowiedniej kategorii będą musieli w ciągu najbliższych kilku lat przejść szkolenia. Do tego, nikt z ulicy nie zapłaci takich pieniędzy tylko po to, by móc jeździć autobusem. Niepokoi mnie natomiast to, iż podobno większa część kursu jest dedykowana kierowcom autokarów, a nie autobusów miejskich.
Podwyżki pozwolą na utrzymanie obecnych pracowników, gdyż będzię się to bardziej opłacało, aniżeli inwestowanie w nowych, chcących pracować (niesądze, aby ktoś chcący podjąć prace, na etacie kierowcy autobusu, ot tak sobie mógł pozwolic na wywalenie 8 tyśków)
60-letni kierowca z 35-letnim doświadczeniem zrobi to znacznie lepiej niż 21-letni nowicjusz.Drivter1234 pisze:TJ wszystko się zgadza tylko wiesz, duża część kierowców w MZA to ludzie którzy naprawdę nie przyswoją sobie tego nowego kursu, a o macie poślizgowej to zapomnij, wyobrażasz sobie człowieka który ma 60 lat ??? Oni tego nie zaliczą.
nie można tak mówić. wszystko zależy od konkretnego człowieka.Jamnik pisze:60-letni kierowca z 35-letnim doświadczeniem zrobi to znacznie lepiej niż 21-letni nowicjusz.Drivter1234 pisze:TJ wszystko się zgadza tylko wiesz, duża część kierowców w MZA to ludzie którzy naprawdę nie przyswoją sobie tego nowego kursu, a o macie poślizgowej to zapomnij, wyobrażasz sobie człowieka który ma 60 lat ??? Oni tego nie zaliczą.
noidea