Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Z Ursusa na Ursynów przez Śródmieście

Moderator: Wiliam

Teokryt

Z Ursusa na Ursynów przez Śródmieście

Post autor: Teokryt » 30 cze 2009, 7:52

Jai to temat może ktyć sie pod taką dziwną nazwą?
?A no właśnie :)
Kilka dni temu gadałem ze znajomym studentem SGGW (ten co raportował problemy z 193).wyszło przy okazji to że dojeżdżając z Komorowa (a teraz będzie z Pruszkowa) on nie zamierza korzystać ani ze 189 ani z 401 ani ze 193.
Zrobiłem oczy bo wydaje mi sie ze to najkrótsze połączenie jednak on jeździ do Śródmieścia tam przesiada się w Metro i z Powrotem na południe.
Uznał że jest lekko niepoważny ale sprawdziłem czas dojazdu do tego samego punktu i co się okazało? że przez Śródmieście jest szybciej niż 189 czy 401 ( a sprawdzałem tylko wersje rozkładowa co ma się ogólnie nijak do monstrualnych korków na Kleszczowej, Łopuszańskiej, Hynka, Marynarskiej).

I co wy na to?
Bo ja się lekko zdziwiłem.
Pokazuje to tez ze kolej i metro jednak ma spore znaczenie.
A może takich połączeń jest więcej?
Co można zrobić by nie trzeba było robić takich kombinacji? Jak na razie inna mi znana kombinacja jest Połączenie na zachód o Al. Krakowskiej do Piaseczna. Poza 715 i rzadkim 807 nie ma alternatyw i do Piaseczna najlepiej przez Warszawę (o ile nie ma korków).
Obrazek

drapka

Post autor: drapka » 30 cze 2009, 8:43

Teokryt pisze:Co można zrobić by nie trzeba było robić takich kombinacji?
Wiadukt wzdłuż Cybernetyki, poszerzenie ciągu Marynarska-Sasanki-Hynka-Łopuszańska (np. to przewężenie przy al. Krakowskiej w końcu zlikwidować) i porządek na skrzyżowaniu Poleczki/Pileckiego/Puławska. Albo kolejową obwodnicę - to by było jeszcze szybciej niż przez centrum:)
Popatrz, jaka franca!

Teokryt

Post autor: Teokryt » 30 cze 2009, 9:14

A taniej :> może jakaś linia E?
Obrazek

mariow

Post autor: mariow » 30 cze 2009, 9:19

Teokryt,

gratuluję ci tegoż wyjatkowego odkrycia
Pokazuje to tez ze kolej i metro jednak ma spore znaczenie.
to musi być fantastyczne uczucie dowiedzieć się że przez zapchaną Kleszczową i Marynarską jest wolniej niż koleją i metrem na Ursynów.

Porównałbym to do przeżycia katharsis

BP NMSP
PURA VIDA!

drapka

Post autor: drapka » 30 cze 2009, 9:32

Teokryt pisze:A taniej :> może jakaś linia E?
E. Jak 401 nie pomaga, to i E nie pomoże. Może coś by pomogło zrealizowanie projektu 189 na Chomiczówkę z częstotliwością schodów ruchomych.

Zresztą nie za bardzo mi się chce wierzyć, że to jest faktycznie dłużej: Liczmy przejazd do Metra Służew. 189 ma max 25 minut, 401 - 18 minut (swoją drogą spora róznica).
WKD jedzie do śródmieścia 11 minut, metro jedzie z Centrum na Służew także 11 minut. Razem 22 minuty + przesiadka (spacer - min. 7 min, tramwajem z 5 zejdzie). Razem wychodzi więc jakieś 28-30 minut. Jest to więc raczej porównywalne (rozkładowo oczywiście i uwzględniając czas oczekiwania na autobus), przesiadka natomiast wygodniejsza jest przy opcji autobusowej. Ale jak to jest w praktyce - oczywiście nie wiem, bo nie próbowałem :)
Popatrz, jaka franca!

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 30 cze 2009, 9:41

drapka pisze:
Teokryt pisze:A taniej :> może jakaś linia E?
E. Jak 401 nie pomaga, to i E nie pomoże. Może coś by pomogło zrealizowanie projektu 189 na Chomiczówkę z częstotliwością schodów ruchomych.

Zresztą nie za bardzo mi się chce wierzyć, że to jest faktycznie dłużej: Liczmy przejazd do Metra Służew. 189 ma max 25 minut, 401 - 18 minut (swoją drogą spora róznica).
WKD jedzie do śródmieścia 11 minut, metro jedzie z Centrum na Służew także 11 minut. Razem 22 minuty + przesiadka (spacer - min. 7 min, tramwajem z 5 zejdzie). Razem wychodzi więc jakieś 28-30 minut. Jest to więc raczej porównywalne (rozkładowo oczywiście i uwzględniając czas oczekiwania na autobus), przesiadka natomiast wygodniejsza jest przy opcji autobusowej. Ale jak to jest w praktyce - oczywiście nie wiem, bo nie próbowałem :)
Jak zrobią skrzyżowanie Alej z Łopuszańską i puszczą tą drugą autobusy przyśpieszone samymi estakadami, to w sumie może być nieźle. Tylko niech zrobią coś na odcinku Taśmowa - GM
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 30 cze 2009, 10:58

Ale chyba nie do tego stopnia żeby pokonywać 2x większy odcinek po to by być 2x szybciej.
to już chyba jakaś paranoja.
Odnośnie tego E to raczej chodziło mi po głowie wykorzystanie wirażowej lub jakiegoś pomysłu na rozwiniecie 148 jako alternatywy dla tego ciągu (o 306 nie ma co pisać ;)
E-9 -> NOWE WŁOCHY, PKP WŁOCHY, ZAJ. KLESZCZOWA, WKD RAKÓW, HYNKA, SASANKI, OŚ. WOJSKOWY (NŻ), BENETTA (NŻ), POLECZKI, METRO STOKŁOSY, URSYNÓW PŁD, (STRZELECKIEGO, URSYNÓW PŁN)
Czasy przejazdu do PKP Włochy 6minut. do Sasanki - 8 minut do Poleczki 8 minut, do Ursyn PŁN 7 minut.
Choć wiezie przez opłotki i pustkowia to jednak szybko i w sam środek Ursynowa.

Razem 29 minut. Choć pewnie by mogło by miejscami szybciej bo liczyłem z rozkładów. Jedynie korków na Kleszczowej nie bardzo jest jak ominąć ani na Hynka (w ostateczności przelot górą ale powiązanie jest ważniejsze..
Obrazek

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 30 cze 2009, 11:07

A kogo ten autobus miałby wozić ? Naprawdę nie sądze aby aż tylu mieszkańców ursusa i ursynowa jeżdziło codziennie z dzielnicy do dzielnicy aby ekspres był potrzebny.
Póki nie powstałw całości Park biurowo/logistyczno/konferencyjnyy przy Hołubcowej, to nie ma podazy na tkie połączenie

zzz

Post autor: zzz » 30 cze 2009, 11:08

Teokryt pisze:Odnośnie tego E to raczej chodziło mi po głowie wykorzystanie wirażowej lub jakiegoś pomysłu na rozwiniecie 148 jako alternatywy dla tego ciągu (o 306 nie ma co pisać ;)
E-9 -> NOWE WŁOCHY, PKP WŁOCHY, ZAJ. KLESZCZOWA, WKD RAKÓW, HYNKA, SASANKI, OŚ. WOJSKOWY (NŻ), BENETTA (NŻ), POLECZKI, METRO STOKŁOSY, URSYNÓW PŁD, (STRZELECKIEGO, URSYNÓW PŁN)
Czasy przejazdu do PKP Włochy 6minut. do Sasanki - 8 minut do Poleczki 8 minut, do Ursyn PŁN 7 minut.

Razem 29 minut. Choć pewnie by mogło by miejscami szybciej bo liczyłem z rozkładów. Jedynie korków na Kleszczowej nie bardzo jest jak ominąć ani na Hynka (w ostateczności przelot górą ale powiązanie jest ważniejsze..
To ma szanse startowac w konkursiena najglupszy pomysl na forum.
1. Dla kogo mialby o byc autobus dla kilku osob co jada z włoch na ursynow?
2. Korki na poleczki w godzinach szczytu sa zabojcze, mozna i pol godziny tam stac.

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 30 cze 2009, 11:10

Teokryt pisze:
Ale chyba nie do tego stopnia żeby pokonywać 2x większy odcinek po to by być 2x szybciej.
to już chyba jakaś paranoja.
Odnośnie tego E to raczej chodziło mi po głowie wykorzystanie wirażowej lub jakiegoś pomysłu na rozwiniecie 148 jako alternatywy dla tego ciągu (o 306 nie ma co pisać ;)

Zwłaszcza te przystanki, he he he. po POLECZKI widziałbym inaczej CENTRUM ONKOLOGII, METRO IMIELIN, NATOLIN PŁN.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 30 cze 2009, 11:11

rubeus pisze:A kogo ten autobus miałby wozić ?
Kolegę Teokryta, który studiuje na SGGW :twisted:

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 30 cze 2009, 11:12

Teokryt pisze:WKD RAKÓW
Chyba na podwójne żądanie.
Zarówno 401, jak i 189 już dawno się tam powinny zatrzymywać warunkowo. Ja rozumiem, że przesiadka i że czasem jak przyjedzie pociąg, to parenaście osób się znajdzie, ale mimo wszystko mogą one zamachać, bo poza tym, to tam psy wodę siusiakami piją i wymiany pasażerskie są zatrważające.

A co do projektu ogólnie - cudowny :razz:

Teokryt

Post autor: Teokryt » 30 cze 2009, 11:30

Co gryziecie :d
to luźna propozycja. Ja tam się do pewnych rzeczy nie przywiązuje emocjonalnie :D
Zresztą 401 tez jedzie od Płowieckiej do Al. Witosa niemal przez pustkowia (no dobra zahacza o Gocław).
To raczej nie la mieszkańców Ursusa czy Włoch ale dla tych wsiadających z pociągów.
WKD RAKÓW co prawda pociąg jest co poł godziny i faktyczne mogło by być NŻ. W sumie każdy przystanek mógłby być NŻ :D
Tak czy owak, jeszcze ten pomysł okaże się sensowny po tym jak naprawdę zacznie się przebudowa Marynarskiej i węzła na niej.
zzz pisze:Korki na poleczki w godzinach szczytu sa zabojcze, mozna i pol godziny tam stac.
Powaga? Nie spotkałem takich korków ale uwierzę.
Domino2001 pisze:po POLECZKI widziałbym inaczej CENTRUM ONKOLOGII, METRO IMIELIN, NATOLIN PŁN.
Końcówka dowolna byle było 193 do przesiadki :D

Szkoda ze PKP OKĘCIE jest takie odsunięte - do 193 było by bliżej ;)
Tak strasznie ganicie ale kilka porannych kursów skoordynowanych z pociągami by nie zaszkodziło. zwłaszcza ze po całym tym odcinku autobusy jeżdżą.

Drugi taki przypadek to Odcinek Płowiecka - M. Służew - tam szybciej się jedzie niż w jakikolwiek inny sposób.
Obrazek

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 30 cze 2009, 11:34

Teokryt pisze: Powaga? Nie spotkałem takich korków ale uwierzę.
Potwierdzam, korki na Poleczki są. Pół godziny może przesada. Ale co najwyżej 10 minut od Platan Park.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 30 cze 2009, 11:36

Domino2001 pisze:najwyżej 10 minut od Platan Park.
E-9 to lipa, problemów nie rozwiąże tylko zamieni na nowe. ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ