Zastanawiałem się, jakie skutki wywoła dzisiejsze wydarzenie.
Bez wątpienia będzie silna presja, by jak najbardziej dopchać metro - przesiadkowicza na/z M1 oraz kolei tłuszczańskiej mogą nie wystarczyć, a pasażerowie jadący z Bemowa niekoniecznie będą chcieli przesiąść się na Rondzie Daszyńskiego w M2, by na Świętokrzyskiej przesiadać się drugi raz w M1.
Na pewno zatem ZTM będzie chciał, by trasy tramwajowe stanowiły "przedłużenie" metra na wschód i zachód, pozostawiając istniejącym trasom tramwajowym wschód - zachód funkcję lokalną. Można zatem bezpiecznie założyć, że pozostaną linie niszowe, relacyjne, a pozmieniane zostaną linie podstawowe dla obecnego, nadmiernie opartego na tramwajach
Przypuszczam zatem, że, w stosunku do obecnego układu komunikacyjnego, nastąpią następujące zmiany:
1 wycofana z Banacha, od Ronda Daszyńskiego: Prosta, Kasprzaka, Wolska ... Os. Górczewska (silna)253
7 Kawęczyńska - Kijowska - Targowa - Grochowska - WIATRACZNA
8 skierowana przez PDT / Kercelak
9 likwidacja
16 kasacja
21 ŻERAŃ FSO - Jagiellońska - Targowa - Zieleniecka - Waszyngtona - GOCŁAWEK (silna)
23 osłabiona do linii zwykłej
24 wycofana z Alei Jerozolimskich, od placu Zawiszy: Grójecka - Al. Krakowska - OKĘCIE
silna (3 slotowa)
25 silna - koordynacja z 3
26 likwidacja
27 wydłużona do os. Górczewska (koordynacja z 8)
Podaż na dojazdach zachowałem (gdzieniegdzie poprawiłem). Zakładam, że 10 pojedzie na MŁOCINY a 28 na Os. Górczewska przez Powstańców Śląskich.