Tramwaje po otwarciu centralnego ogryzka M2

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2009, 20:00

Witajcie,

Zastanawiałem się, jakie skutki wywoła dzisiejsze wydarzenie.

Bez wątpienia będzie silna presja, by jak najbardziej dopchać metro - przesiadkowicza na/z M1 oraz kolei tłuszczańskiej mogą nie wystarczyć, a pasażerowie jadący z Bemowa niekoniecznie będą chcieli przesiąść się na Rondzie Daszyńskiego w M2, by na Świętokrzyskiej przesiadać się drugi raz w M1.

Na pewno zatem ZTM będzie chciał, by trasy tramwajowe stanowiły "przedłużenie" metra na wschód i zachód, pozostawiając istniejącym trasom tramwajowym wschód - zachód funkcję lokalną. Można zatem bezpiecznie założyć, że pozostaną linie niszowe, relacyjne, a pozmieniane zostaną linie podstawowe dla obecnego, nadmiernie opartego na tramwajach ;) układu komunikacyjnego.

Przypuszczam zatem, że, w stosunku do obecnego układu komunikacyjnego, nastąpią następujące zmiany:

1 wycofana z Banacha, od Ronda Daszyńskiego: Prosta, Kasprzaka, Wolska ... Os. Górczewska (silna)253
7 Kawęczyńska - Kijowska - Targowa - Grochowska - WIATRACZNA
8 skierowana przez PDT / Kercelak
9 likwidacja
16 kasacja
21 ŻERAŃ FSO - Jagiellońska - Targowa - Zieleniecka - Waszyngtona - GOCŁAWEK (silna)
23 osłabiona do linii zwykłej
24 wycofana z Alei Jerozolimskich, od placu Zawiszy: Grójecka - Al. Krakowska - OKĘCIE
silna (3 slotowa)
25 silna - koordynacja z 3
26 likwidacja
27 wydłużona do os. Górczewska (koordynacja z 8)

Podaż na dojazdach zachowałem (gdzieniegdzie poprawiłem). Zakładam, że 10 pojedzie na MŁOCINY a 28 na Os. Górczewska przez Powstańców Śląskich.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 13 paź 2009, 20:23

Ale głupoty.

Myślisz, że Gocławek i Waszyngtona będzie chciało jechać do Wileniaka i dopiero potem do centrum żeby zaoszczędzić max 2 minuty? Chyba założyłeś, że dochodzi do 12 zatrzymań na Poniatowskim każdego dnia.

A co ma Gocławek - Okęcie do odcinka Wileniak-Daszyńskiego?
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 13 paź 2009, 20:25

Hmmm ciekawe zalozenie, tylko skoro likwidujesz 9 i 24 wycofujesz z Al. Jerozolimskich, to co bedzie kurowalo z Goclawka, badz Ronda Wiatraczna do Centrum. Czy zeby dojechac z Ronda Wiatraczna do Metro Centrum trzeba bedzie jechac Grochowska do stacji metra Stadion i potem przesiadac sie na Swietokrzyskiej? Likwidowanie bezposredniego polaczenia,i zastapienie 2 przesiadkami to chyba kiepski pomysl...

[ Dodano: |13 Paź 2009|, 2009 20:26 ]
ehh widze,ze jajcys mnie uprzedzil o 3 minuty :) ale generalnie mam to samo pytanie
SPINNING WORLD

reserved

Post autor: reserved » 13 paź 2009, 20:27

Co to jest M2C?

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 13 paź 2009, 20:29

reserved pisze:Co to jest M2C?
hehe to samo miałem napisać, nazwa tematu jest tak cholernie niejasna, że dopiero po przeczytaniu 5 zdań zaczynasz łapać o co chodzi.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

reserved

Post autor: reserved » 13 paź 2009, 20:30

Ja mimo to nadal nie załapałem. :-s

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 13 paź 2009, 20:32

Chodzi zapewne o 2 linie metra - odcinek centralny
SPINNING WORLD

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2009, 20:35

jajcys pisze:Ale głupoty.

Myślisz, że Gocławek i Waszyngtona będzie chciało jechać do Wileniaka i dopiero potem do centrum żeby zaoszczędzić max 2 minuty?
Myślisz, że ktoś się będzie ich o to pytał? :D

[ Dodano: |13 Paź 2009|, 2009 20:36 ]
Staad pisze:Chodzi zapewne o 2 linie metra - odcinek centralny
Skorygowałem tytuł. Troszkę mało znaków...

[ Dodano: |13 Paź 2009|, 2009 20:38 ]
Staad pisze:Hmmm ciekawe zalozenie, tylko skoro likwidujesz 9 i 24 wycofujesz z Al. Jerozolimskich, to co bedzie kurowalo z Goclawka, badz Ronda Wiatraczna do Centrum.
Metro z przesiadką ;).

[ Dodano: |13 Paź 2009|, 2009 20:39 ]
jajcys pisze:
reserved pisze:Co to jest M2C?
hehe to samo miałem napisać, nazwa tematu jest tak cholernie niejasna, że dopiero po przeczytaniu 5 zdań zaczynasz łapać o co chodzi.
Ha! Dobry tytuł to podstawa, by ktoś przeczytał treść! (W tym wypadku, by się dowiedzieć OCB).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 13 paź 2009, 20:42

Oj, glonojadzie zapędziłeś sie :)
Nie dziel skóry na niedźwiedziu. Metro an tym krótkim odcinku będzie miało znikoma przydatność. dla dzielnic na południe od śródmieścia i na północ od śródmieścia, Jednak nikt nie będzie sie na siłę ładował do metra by przejechać 1 - 2 stacje. dlaczego? czas dostępu metra jest bardzo długi. Gdyby stacje były jeszcze tak płytko jak na Bielanach to ok, ale takie M. Nowy świat? niemal 30m głębokości. mniej więcej tyle co 10 pięter bloku. Nie wiem jakie jest rozwiązanie dojścia na peron z powierzchni (duża ilość wysoko pojemnych i szybkich wind czy wielokrotny zygzak ze schodów) ale Bedze to na pewno czasochłonne. Wsiadanie z chodnika do tramwaju można policzyć w mniej niz 10 sekundach.
Metro w odcinku centralnym będzie kiepsko pracowało - kopa dostanie na pewno jego odcinek zachodni bo złapie cała Wole i Bemowo.
Dlatego osobiście uważam ze w komunikacji tramwajowej wielu zmian nie będzie poza kilkoma kwiatkami typu linia 8 która wyląduje na pętli przy M. Stadion czy jakieś przetasowania na liniach 23, 24, 26, 13.

9 ne pójdzie do likwidacji ponieważ na tym ciągu ma olbrzymie wymiany pasażerskie a największe na M. Centrum i Muzeum Narodowym. Nikt normalny nie będzie się telepał do daszyńskiego i jechał raptem 2 stacje marnując sporo czasu na sama przesiadkę jak Również wątpię by metro na nowym odcinku jeździło początkowo z większą częstotliwością w szczycie niż co 5 minut.

Poza tym myślisz ze co z Okęcia nie będzie bezpośredniej linii do Centrum?

mariow

Post autor: mariow » 13 paź 2009, 20:43

Glon, czy ty się dziś na pewno nie uderzyłeś w głowę tudzież nie spadła na Ciebie cegła?

wycofałeś z Alej 7,9 i 24 wzmacniając jedynie 25
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2009, 20:44

Aha, bilans brygadowo - wozokilometrowy musi się zgodzić (umowa wieloletnia), więc odzyskane brygady na coś by się dało wykorzystać. Zapewne na wzmocnienie dowozówek (to wariant optymistyczny, pesymistyczny mówi o uruchamianiu kolejnych linii lokalnych w rodzaju 5 czy 47).

Tm

Post autor: Tm » 13 paź 2009, 20:48

Teokryt pisze:Oj, glonojadzie zapędziłeś sie :)
mariow pisze:Glon, czy ty się dziś na pewno nie uderzyłeś w głowę tudzież nie spadła na Ciebie cegła?
Ależ Glon doskonale wie co sądzić o tych pomysłach, on po prostu bawi się w polityków transportowych.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 13 paź 2009, 20:59

Widzę, że znalazł się juz jeden, który pozjadał wszystkie rozumy O-) Ale myślę, że najlepszym doradcą przy zmianie tras linii tramwajowych po otwarciu środkowego odcinka drugiej linii metra, będzie "życie", które zweryfikuje przydatność linii tramwajowych po potokach.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 13 paź 2009, 21:03

mariow pisze:Glon, czy ty się dziś na pewno nie uderzyłeś w głowę tudzież nie spadła na Ciebie cegła?
Tak ciężko zrozumieć, że to nie są rozwiązania postulowane, tylko przewidywane?
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 paź 2009, 21:06

Mam wrażenie, że Glonojad założył ten temat wyłącznie w celach prowokacyjnych :P

Badania i symulacje już dawno pokazały, że M2 najbardziej uderzy nie w 26 itp., tylko w 25. On zaś je wzmocnił. Można oczywiście założyć, że przy projektowaniu zmian brane pod uwagę będą nie analizy, tylko rzut monetą oraz "doświadczenie i intuicja" co poniektórych, ale czy o to tu chodzi? Czy to ma być dyskusja o tym, co powinno nastąpić, czy też pozbawione podstaw zgadywanie, na co kto może wpaść? Jeśli to drugie, to odsyłam raczej do Familiady na TVP2 :idea:

[ Dodano: Wto 13 Paź, 2009 21:07 ]
fik pisze:Tak ciężko zrozumieć, że to nie są rozwiązania postulowane, tylko przewidywane?
Nie bardzo widzę podstawy do takich przewidywań :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ