[Historia] Tramwaje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 21 lis 2009, 20:38

Taki sobie artykulik popełnił dziennik "Polska"

http://www.polskatimes.pl/warszawa/fakt ... l#pz_49662

2009-11-20 10:38:13, aktualizacja: 2009-11-20 11:51:53

Najpierw była Tatra. Dlaczego? Bo aby mógł powstać najpopularniejszy przez całe dekady model warszawskiego tramwaju 13N, trzeba było sięgnąć po pomoc do naszych południowych sąsiadów.

W latach 50. w Czechosłowacji produkowano w CKD Tatra Smichov szybkobieżne tramwaje T13 zbudowane na podstawie licencji zakupionej od amerykańskiej firmy Westighouse. A kiedy w Polsce rozpoczęto przygotowania do produkcji tramwaju szybkobieżnego, okazało się, że trudności projektowe i niemożność skonstruowania w krótkim czasie skomplikowanej aparatury elektrycznej uniemożliwiają wszczęcie czysto rodzimej produkcji. Zadecydowano więc o zakupie wagonów w Czecho- słowacji.

W styczniu 1956 r. do Warszawy dotarły dwa tramwaje typu T13, które wpisano na stan zajezdni Wola. Pierwszy kurs odbył się na linii 21 (Żerań FSO - Zoo). Niedługo po uruchomieniu wagon o numerze 502 pojechał do Konstalu, a następnie do Centralnego Biura Konstrukcyjnego PTK w Poznaniu, gdzie został dokładnie "przebadany", dzięki czemu łatwiej było skonstruować jego polski odpowiednik - 13N. Po tym zabiegu 502 powrócił do Warszawy. Wagony Tatra kursowały najczęściej na liniach 27, 28 i 31.

W 1959 r. wagon 502 (po przejechaniu około 120 tys. km) został wycofany z linii i stał się magazynem części zamiennych dla drugiego - 501.

Okazało się znów, że polski przemysł nie będzie w stanie szybko uruchomić produkcji odpowiedniej aparatury trakcyjnej, stąd zdecydowano się na zakup tejże w Belgii. W czerwcu 1957 r. podpisano kontrakt z belgijską firmą ACEC na zakup 25 kompletów aparatury. Przeprojektowany tramwaj otrzymał oznaczenie 13N i został wdrożony do produkcji.

W lipcu 1959 r. powstał pierwszy prototyp, a w październiku drugi. Początkowo wagony były bardzo awaryjne i dopiero pod koniec lat 60. udało się uzyskać w miarę niezawodny tramwaj szybkobieżny.

W sumie w latach 1959-1969 wyprodukowano dla Warszawy 838 wagonów typu 13N. Były przydzielane do wszystkich zajezdni w Warszawie - najszybciej zapełniły zajezdnię R4 Żoliborz.

A teraz 13N, zwany potocznie wyjcem albo parówką, ustępuje miejsca PESIE 805N.
Ciekawy, nie? Szkoda że autor zapomniał się podpisać

A teraz otwórzmy tramwar, podstronę o Tatrze T1 - http://tramwar2.republika.pl/twt1.html, a potem rzućmy okiem na przedostatni akapit podstrony o genezie polskich tramwajów szybkobieżnych - http://tramwar.republika.pl/twszybko.html.

Fajne, co?

(do modów - jeśli uważacie że gdzieś jest lepsze miejsce dla tego posta, to go przenieście)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 21 lis 2009, 21:00

PESA 805N??? Co to takiego???
mkm101 pisze:Ciekawy, nie? Szkoda że autor zapomniał się podpisać
Chciał dobrze - korzystał z dobrego źródła, ale... niekoniecznie umiał złożyć informacje w sposób rzetelny... Cóż - tak zwane gorsze roczniki teraz piszą artykuły.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 21 lis 2009, 21:08

MisiekK pisze:PESA 805N??? Co to takiego???
http://www.phototrans.eu/14,2784,0,Kons ... M_255.html Może to? ;)

TLG

Post autor: TLG » 21 lis 2009, 21:17

mkm101 pisze:Szkoda że autor zapomniał się podpisać
Gdybym napisał taki stek bzdur doprawiony solidną dawką ignorancji to też bym wolał się pod nim nie podpisywać :D
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
vip6744

Post autor: vip6744 » 21 lis 2009, 21:23

PESA 805N :?: :!: =D> Ciekawe jaka jest jego wiedza na temat innych typów tramwaji :?:

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 lis 2009, 21:54

Zapewne podobna, jak Twoja wiedza na temat polskiej deklinacji.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 19 sty 2011, 23:11

Plesim pisze:To gdzie to jedzie :?:
Na remont (albo raczej - na odbudowę). Pytanie tylko - kiedy wróci...

[ Dodano: |19 Sty 2011|, 2011 23:13 ]
MisiekK pisze: Lista wagonów 13N jako historycznych jest już ustalona i trwają rozmowy z Zarządem TW co do ich liczby (trzeba je gdzieś trzymać) oraz stanu na jaki będą w bliższej przyszłości przywracane. Będzie ich max 10.
Niestety liczba została ograniczona do 7.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2011, 9:31

Niestety jak niestety. Gdzieś to trzeba trzymać, a wagonów na linię okazjonalną już teraz jest dosyć - problem z pieniędzmi na utrzymanie tego w sprawności.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 20 sty 2011, 10:48

Z pieniędzmi, jak pieniędzmi, gorzej z chęciami. Kraków już pokazał - chcesie = dasie. Teraz kolej na nas - ma być budowana hala na Obozowej z docelowym przeznaczeniem na zabytki. W Europie w takich "zajezdniach" stoi po kilkadziesiąt wagonów, często gotowych do ruchu.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 sty 2011, 11:23

mkm101 pisze:Niestety liczba została ograniczona do 7.
Dlatego pisałem max. 10 :)
Glonojad pisze:Niestety jak niestety. Gdzieś to trzeba trzymać, a wagonów na linię okazjonalną już teraz jest dosyć - problem z pieniędzmi na utrzymanie tego w sprawności.
Wagonów sprawnych i zdatnych do wyjazdu jest 5. Co przy dużych uroczystościach jest o 2-3 za mało. A dodatkowo zdarzają się sytuacje, że 4 pojazdy są odstawione na różne awarie.
piotram pisze:Z pieniędzmi, jak pieniędzmi, gorzej z chęciami. Kraków już pokazał - chcesie = dasie. Teraz kolej na nas - ma być budowana hala na Obozowej z docelowym przeznaczeniem na zabytki. W Europie w takich "zajezdniach" stoi po kilkadziesiąt wagonów, często gotowych do ruchu.
Pamiętaj o tym, że podstawowym zadaniem spółki Tramwaje Warszawskie jest utrzymywanie bieżącego ruchu tramwajowego w mieście. Działalność w postaci chronienia zabytków powinna leżeć w gestii Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy, które posiada na to budżet i właściwe Biura. Niestety Urząd Miasta Stołecznego Warszawy ma tą sprawę głęboko gdzieś na samym dnie, a pojazdy zabytkowe świadczące o historii miasta gniją pod płotami (i nie są to tylko 13N, ale również wagony sprzed II wojny światowej).
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 20 sty 2011, 11:43

MisiekK pisze: Pamiętaj o tym, że podstawowym zadaniem spółki Tramwaje Warszawskie jest utrzymywanie bieżącego ruchu tramwajowego w mieście. Działalność w postaci chronienia zabytków powinna leżeć w gestii Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy, które posiada na to budżet i właściwe Biura. Niestety Urząd Miasta Stołecznego Warszawy ma tą sprawę głęboko gdzieś na samym dnie, a pojazdy zabytkowe świadczące o historii miasta gniją pod płotami (i nie są to tylko 13N, ale również wagony sprzed II wojny światowej).
Ja nie mówię, że TW miałoby utrzymywać wielkie muzeum z ogromną iloscią wagonów. W Krakowie jest to osobna instytucja miejska, nic fizycznie nie stoi na przeszkodzie dla takiej organizacji. MPK "prawnie" posiada sam tabor zabytkowy, a na jego utrzymanie to miliardów nie potrzeba. Problem jest taki, że u nas nie ma chęci ani w miescie, ani nawet w TW.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 sty 2011, 11:50

piotram pisze:Ja nie mówię, że TW miałoby utrzymywać wielkie muzeum z ogromną iloscią wagonów. W Krakowie jest to osobna instytucja miejska, nic fizycznie nie stoi na przeszkodzie dla takiej organizacji. MPK "prawnie" posiada sam tabor zabytkowy, a na jego utrzymanie to miliardów nie potrzeba.
Mają porozumienie z muzeum.
piotram pisze:Problem jest taki, że u nas nie ma chęci ani w miescie, ani nawet w TW.
W TW chęć jest, ale w mieście żadnej (oprócz uchwały Rady Warszawy z 2002). Ważniejsze są klawiatury malowane na asfalcie albo bohomazy zwane muralami.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 20 sty 2011, 11:59

MisiekK pisze: W TW chęć jest, ale w mieście żadnej (oprócz uchwały Rady Warszawy z 2002). Ważniejsze są klawiatury malowane na asfalcie albo bohomazy zwane muralami.
Aż taka jest chęć, że wagony stoją po 10 lat w "remoncie". Szczerze, to oni najchętniej pozbyli się całego "zabytkowego problemu", niestety...

drapka

Post autor: drapka » 20 sty 2011, 12:01

MisiekK pisze:bohomazy zwane muralami
O tak. Żeby to przynajmniej ładne było - a to zazwyczaj jest nie dość że paskudztwo pierwszej wody, to jeszcze musi "przemycać" w sobie jakieś "treści" - przeważnie dziwaczne (vide: kretyństwo pt. "Baranki boże" na Marymoncie, czy jak tam mu było). Dokumentnie w ten sposób spaprano np. rondo Sedlaczka.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 sty 2011, 12:01

piotram pisze:Aż taka jest chęć, że wagony stoją po 10 lat w "remoncie". Szczerze, to oni najchętniej pozbyli się całego "zabytkowego problemu", niestety...
Wracam do pierwszego zdania które napisałem: "podstawowym zadaniem spółki Tramwaje Warszawskie jest utrzymywanie bieżącego ruchu tramwajowego w mieście".

ODPOWIEDZ