[GOP] Tramwaje ĹlÄ skie
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Szkoda 25. Klimatyczna trasa.Tm pisze:tymczasem (powołując sie na pmtm) likwidacja linii 8 i 25 nadchodzi
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Szkoda, że sieć w GOPie się sypie, bo to niewykorzystany potencjał. Ale cóz- nie od dziś wiadomo, że Tramwaje Śląskie są taką firmą jaką są. Nic tylko współczuć mieszkańcom GOPu.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
To swoją drogą. A w sumie dziwne, że jeszcze tego nie przekazali samorządom...MeWa pisze:a kto jest właścicielem Tramwajów Śląskich? Skarb państwa.R-11 Kleszczowa pisze:Szkoda, że sieć w GOPie się sypie, bo to niewykorzystany potencjał. Ale cóz- nie od dziś wiadomo, że Tramwaje Śląskie są taką firmą jaką są. Nic tylko współczuć mieszkańcom GOPu.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- MeWa
- Cukiereczek
Skoro 100% akcji jest we władaniu Ministerstwa, to Ministerstwo poprzez Radę Nadzorczą wybiera "swój" zarząd...
07.03.2006
Wkrotce decyzja w sprawie przekazania samorządowi śląskich tramwajów
Na początku przyszłego tygodnia Minister Skarbu Państwa, Wojciech Jasiński, zdecyduje o ewentualnym przekazaniu na rzecz Województwa Śląskiego 100 proc. akcji spółki Tramwaje Śląskie S.A. Poinformował o tym w środę PAP Piotr Rostkowski z biura prasowego ministerstwa.
Pismo popierające ostatni wniosek Zarządu Województwa Śląskiego o przekazanie wszystkich akcji spółki na rzecz władz samorządowych województwa, wystosował przed tygodniem Zarząd Komunalnego Związku Komunikacyjnego GOP (KZK GOP) - organizatora komunikacji na Śląsku.
Wcześniej samorząd województwa śląskiego kilkakrotnie starał się o przekazanie na jego rzecz akcji Tramwajów Śląskich. Obecnie spółka pozostaje w całości własnością Skarbu Państwa; boryka się z problemami finansowymi i technicznymi; utrudnione jest też finansowanie jakichkolwiek inwestycji przez samorządy lokalne.
"Wszelkie inwestycje w infrastrukturę tramwajową w Aglomeracji Katowickiej wymagają bowiem zaangażowania właścicielskiego, którego brak powoduje, że jakość komunikacji tramwajowej w ostatnim okresie uległa znaczącemu pogorszeniu" - napisano w piśmie KZK GOP do ministra Jasińskiego.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Lepiej późno niż wcale...
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"