Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Katastrofa ekologiczna na Węgrzech

Moderator: Szeregowy_Równoległy

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 04 paź 2010, 22:24

Katastrofa ekologiczna na Węgrzech

W Polsce też takie miłe substancje gdzieś są przetrzymywane?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 paź 2010, 22:36

BJ pisze:W Polsce też takie miłe substancje gdzieś są przetrzymywane?
Nie, w Polsce przemysł chemiczny nie wytwarza trujących odpadów.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 paź 2010, 6:43

Nie, gdyż jak wiadomo cały wspaniały prlowski przemysł najpierw rozwalił Balcerowicz z Michnikiem, a potem aferałowie resztkę rozgrabili.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 paź 2010, 7:17

Poza tym, jak byś się kiedyś pouczył chwilę geografii, to byś wiedział, że w Polsce nie ma złóż boksytów, które na Węgrzech występują.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 05 paź 2010, 8:50

Niestety, takie bomby ekologiczne mamy u siebie w kraju np. potężny zbiornik Żelazny Most z odpadkami technologicznymi po produkcji miedzi w tzw. zagłębiu miedziowym.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 paź 2010, 8:54

Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 paź 2010, 8:56

pawcio pisze:Poza tym, jak byś się kiedyś pouczył chwilę geografii, to byś wiedział, że w Polsce nie ma złóż boksytów, które na Węgrzech występują.
Za to mamy różne inne ciekawostki, np. hałdy urobku po kopalniach uranu. Zresztą Talent z Bastianem też fajną rzecz wynaleźli.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 paź 2010, 9:01

Tylko że ta się przynajmniej nie przeleje :]

(Gorzej, jak się tam naleje w czasie powodzi - ale na razie nic takiego nie groziło.)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 05 paź 2010, 10:13

Nie porównujmy cieczy poflotacyjnej (która zawiera wodę, regulatory pH i dodatki np spieniające) z tzw. "czerwonym szlamem". Flotacja to proces fizyczny rozdziału cząstek stałych w oparciu o różnicę zwilżalności. Przeróbka aluminium to zupełnie inna bajka - proces Bayera (w którym z boksytu powstaje Al2O3) i proces Halla-Heroulta - elektrolitycznego otrzymywania aluminium - to procesy z wykorzystaniem chemikaliów takich jak ług sodowy (NaOH), wapno palone (CaO) czy kwas fluorowodorowy (HF) a w trakcie elektrolizy wytwarza się mnóstwo szkodliwych związków. Wyciek takich cieczy poreakcyjnych grozi katastrofą ekologiczną, wyciek cieczy poflotacyjnej nie spowodowałby zagrożenia nawet w 5% tak poważnego.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 paź 2010, 10:42

Dziękuję za potwierdzenie. Też mi się wydawało, że obróbka rudy miedzi to leberko w porównaniu do boksytów.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 paź 2010, 13:17

I jesteś pewien, że nic równie groźnego u nas nie ma?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 paź 2010, 13:57

Na oewno to królowa Bona umarła. Ja się czuję całkiem bezpiecznie. Nie, nie wyprowadzaj mnie z tego błogiego stanu nieświadomości. :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 paź 2010, 14:09

pawcio pisze:Na oewno to królowa Bona umarła.
To kto łazi nocami po zamku w Chęcinach? :-k

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 paź 2010, 14:19

Ja słyszałem, że gdyby w Płocku coś wybuchło w petrochemii, to w Warszawie wypadłyby szyby :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 05 paź 2010, 14:25

Glonojad pisze:I jesteś pewien, że nic równie groźnego u nas nie ma?
Groźne w skutkach mogłyby być u nas nieprzewidziane awarie, np. w puławskim Azocie - wyciek kwasu siarkowego nie byłby niczym miłym dla środowiska. To samo awarie w Anwilu, Rafinerii Płockiej czy zakładach w Policach. Ale nigdzie tam nie produkuje się takich "pyszności", które wyciekły na Węgrzech
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

ODPOWIEDZ