Piktogramy w taborze

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 mar 2006, 15:16

:arrow: Czy za to, gdzie i jakie piktogramy są przyklejane w autobusach, tramwajach i metrze, odpowiadają poszczególni przewoźnicy, czy w jakiś sposób czuwa nad tym ZTM?

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 19 mar 2006, 21:56

MZ pisze:czy w jakiś sposób czuwa nad tym ZTM
Nawet przeprowadza kontrole oznakowania.
xxx

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 20 mar 2006, 9:44

Hieronim pisze:Nawet przeprowadza kontrole oznakowania.
:arrow: To się nawet dobrze składa. Ostatnio jechałem autobusem 8026 i zauważyłem w typowych dla nich miejscach dość nietypowe naklejki z serii "Proszę, ustąp mi miejsce". Po bliższych oględzinach okazało się, że to jakieś "podróbki", których wzory są na stronie www.warsiadka.prv.pl . Na tejże stronie napisano między innymi, że:
warsiadka pisze:Przy współpracy z władzami miasta uznaliśmy iż miejsce w autobusie czy tramwaju powinien miec każdy reprezentant najrożniejszych grup środowiskowych. W związku z tym, aby usatysfakcjonować pasażerów do tej pory spychanych na społeczny margines, postanowiliśmy poszerzyć grono osob posiadających przywilej korzystania z miejsc siedzących.
Jakoś w tę współpracę z władzami miasta nie chce mi się wierzyć. Część z tych naklejek może jest śmieszna, ale niektóre z nich to pokaz - łagodnie mówiąc - dziwnego poczucia humoru. Czy ZTM stara się to jakoś wyłapywać i usuwać, czy przymyka na to oko?

Awatar użytkownika
slupek
Kontakt:

Post autor: slupek » 20 mar 2006, 10:02

Z tego, co wiem, to jakiś żartowniś. Na Gronie komunikacyjnym strona się reklamowała.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 20 mar 2006, 19:49

MZ pisze:zauważyłem w typowych dla nich miejscach dość nietypowe naklejki z serii "Proszę, ustąp mi miejsce"
Dzięki za ten adres! Szukam tego od pół roku! A co do tych naklejek - proponuję zgłosić je do ZTM. Jak sam zauważyłeś, są one podobne do standardowych, więc jest duże prawdopodobieństwo, że w zajezdni nikt nie zauważy różnicy.
xxx

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 21 mar 2006, 9:48

:arrow: Są podobne tylko na pierwszy rzut oka. Na tych naklejkach postaci wystają z reguły poza ramki i właśnie dlatego od razu zwróciłem na to uwagę, siedząc w autobusie. Tak mnie to zdziwiło, że podszedłem bliżej i dopiero wtedy zauważyłem ów adres internetowy.

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 01 maja 2008, 23:06

Od jakiegoś miesiąca nowy piktogram kasownika w A i T

ODPOWIEDZ