SMS-em na kierowcę?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

reserved

Post autor: reserved » 20 cze 2011, 15:25

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 30293.html
Pasażerowie komunikacji miejskiej w Łodzi mogą teraz szybko pochwalić lub poskarżyć się na kierowców autobusów. Wystarczy, że wyślą sms o treści "TAK" lub "NIE". Czy takie rozwiązanie jest możliwe w Warszawie? - Niezadowolony pasażer może zadzwonić lub wysłać maila - odpowiadają Miejskie Zakłady Autobusowe.

Kierowca autobusu zamknął Ci drzwi przed nosem albo ochlapał przejeżdżając po kałuży? Jeżeli tak, możesz wysłać sms o treści "NIE" na nr 72051. Jeśli dobrze Ci się podróżowało komunikacją, napisz "TAK" dla kierującego.
Ilość głosów na tak i na nie będzie brana pod uwagę przy ocenie rocznej kierowców MPK.

Czeka nagroda

Takie rozwiązanie działa od niedawna w Łodzi. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji idzie nawet o krok dalej. Zorganizowało konkurs. Każdy, kto wyśle sms, może wziąć udział w losowaniu biletów miesięcznych.

Zadzwoń lub napisz

W Warszawie taki system nie ma na razie szans. Zdaniem Miejskich Zakładów Autobusowych nie jest potrzebny.
- U nas niezadowolony pasażer może zgłosić uwagi dzwoniąc na skargowy numer telefonu lub wysłać maila z opisem sytuacji. To jest rozwiązanie wystarczające – twierdzi Adam Stawicki, rzecznik Miejskich Zakładów Autobusowych.
SKARGI I INTERWENCJE MZA
Czy łódzki system powinien funkcjonować także w Warszawie? Czekamy na wasze opinie, piszcie na warszawa@tvn.pl, lub na KONTAKT24.
No comment...
Niedługo będzie konkurs "poskarż się na kierowcę, do wygrania koszulki i smycze ZTM". Po prostu żenada, oby tego nie wprowadzili u nas.

Websterek

Post autor: Websterek » 20 cze 2011, 15:32

Dodatkowy sposób na zarobienie kasy. Jakiś tam procent z tych 2 zł idzie do kasy MPK.

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 20 cze 2011, 15:32

Było już na innym podforum o tym.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 20 cze 2011, 15:35

Websterek pisze:tam procent z tych 2 zł idzie do kasy MPK.
Zwykle połowa...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 cze 2011, 15:42

A ja bym się tym nie podniecał. Swego czasu w tramwajach w Warszawie były słynne naklejki z zachętą do dzwonienia - delikwent dzwonił, wylał żale automatycznej sekretarce i się uspokoił, a zawartość sekretarki co 2 dni kasowano. I wszyscy byli zadowoleni. Tu w Łodzi jest podobnie, tyle, że jeszcze firma na tym zarobi.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 20 cze 2011, 16:33

A pamiętacie konkurs na najlepszego kierowcę i te przypałowe tabliczki, które kierowcy mieli wywieszać na drzwiach kabiny? :D W Łodzi jest podobna sytuacja, z tym, że ma to wymiary karty bankomatowej i jest tam tylko numer identyfikacyjny (lub służbowy) kierowcy/motorniczego...

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 20 cze 2011, 16:39

Szymon pisze:A pamiętacie konkurs na najlepszego kierowcę i te przypałowe tabliczki, które kierowcy mieli wywieszać na drzwiach kabiny? :D
Pamiętam tutejszą kłótnię z tego powodu...
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 20 cze 2011, 16:44

chester pisze:
Szymon pisze:A pamiętacie konkurs na najlepszego kierowcę i te przypałowe tabliczki, które kierowcy mieli wywieszać na drzwiach kabiny? :D
Pamiętam tutejszą kłótnię z tego powodu...
No więc podejrzewam, że taka sama opinia będzie na ten temat. Ciekawe ile osób rzeczywiście "wygra" te gadżety ;] Czy to tylko takie wyciąganie pieniędzy z pasażerów zdenerwowanych na kierujących pojazdami KM...

grzegorz

Post autor: grzegorz » 20 cze 2011, 20:41

Hłe, hłe! Lep na frustratów. =D> Tak samo jak kliknięcie ,,następnym razem wyszukuj szybciej'' w Window$ie. Następne wyszukiwanie (również zupełnie innej rzeczy) jest z definicji o wieeele szybsze - komputer robi jakiś indeks zasobów, czy co (przynajmniej ja na linuksie tak mam). Można sobie pisać te SMS-y na Berdyczów. Na pewno już niektórzy sikają po nogach ze szczęścia, że wywalą kierowcę. Głupcy, przed którą zajezdnią oni widzieli te tłumy żebrzące o zatrudnienie? :dance:

Awatar użytkownika
Gronostaj

Post autor: Gronostaj » 21 cze 2011, 12:59

(treść usunięta przez autora)

Awatar użytkownika
Marvin

Post autor: Marvin » 28 cze 2011, 17:59

www.tvnwarszawa.pl pisze:Kierowca autobusu zamknął Ci drzwi przed nosem albo ochlapał przejeżdżając po kałuży? Jeżeli tak, możesz wysłać sms o treści "NIE" na nr 72051. Jeśli dobrze Ci się podróżowało komunikacją, napisz "TAK" dla kierującego.
Ilość głosów na tak i na nie będzie brana pod uwagę przy ocenie rocznej kierowców MPK.
Czyli pasażer może wystawić kierowcy negatywną ocenę, nie uzasadnić jej, i taka ocena ma wpływ np. na przyznanie premii czy przedłużenie umowy o pracę. Super. Zeszłoroczny konkurs w MZA miał więcej sensu, ponieważ: a) oddawało się tylko głosy na "tak" b) nie dotyczył premii regulaminowych, nagrody były związane tylko z tym konkursem.

mdnext

Post autor: mdnext » 05 sie 2011, 1:43

Bardzo dobry pomysł! W szczególności chciałbym to w bardziej rozwiniętej formie, aby móc kablować na palaczy na 122.

reserved

Post autor: reserved » 05 sie 2011, 21:19

Chłopie weź młotek, parę cegieł, wybuduj koło komputera mur i się w niego walnij... Ty chyba celowo takie rzeczy tu piszesz.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 05 sie 2011, 23:04

Chyba miałeś na myśli Tworki albo Drewnice( :?: ) O-)
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

mdnext

Post autor: mdnext » 08 sie 2011, 12:45

Ostatnio widziałem palacza w 28, doniosłem. ZTM powinien uruchomić jakiś serwis SMS aby móc szybko donieść na kierowcę i podesłać nadzór, jeśli akurat jest niedaleko - popieram pomysł.

ODPOWIEDZ