Marki w pierwszej strefie?

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 09 lip 2011, 21:07

KLIK
Obrazek
Marki chcą do pierwszej strefy
ZTM: nie mamy nic przeciwko

Obrazek

- Czas na wprowadzenie Marek do miejskiej strefy biletowej. Nie pozwólmy, aby traktowano nas jak pasażerów drugiej kategorii – apelują mieszkańcy podwarszawskiej miejscowości i zbierają podpisy pod petycją. ZTM nie mówi nie.

Inicjatywa mieszkańców 25-tysięcznych Marek to odpowiedź na zbliżającą się podwyżkę cen biletów. Markowianie przekonują, że wyższe ceny spowodują "dramatyczne zwiększenie wydatków przeciętnej rodziny na transport publiczny", a także spotęgują korki, bo część osób przesiądzie się do samochodów.

Mają już tysiąc podpisów

Po wejściu w życie podwyżki cen za jednorazowy przejazd będą płacić 5,60 zł, zamiast dotychczasowych 4,20 zł. Począwszy od 2013 cena wzrośnie do 7 zł, potem 7,80 zł za przejazd. Zmienią się też ceny biletów 30- i 90-dniowych.

Dlatego markowianie postanowili działać. Zbierają podpisy pod petycją o włączenie podwarszawskiego miasta do pierwszej strefy biletowej. W akcję zaangażowali się politycy lokalnych struktur Prawa i Sprawiedliwości. W sobotę poinformowali, że zebrali już tysiąc podpisów. Akcję poparł m.in. starosta powiatu wołomińskiego Piotr Uściński. Petycję można podpisać w internecie.

ZTM przypomina o kosztach

"Wywołani to tablicy" informujemy, że nie mamy nic przeciwko dalszemu poszerzaniu tej strefy biletowej o podwarszawskie miejscowości – odpowiada ZTM. Inicjatorzy akcji oraz osoby popierające takie rozwiązanie powinny jednak mieć świadomość, że wymaga to zgody samorządu, i będzie się wiązało ze znacznie większymi opłatami, nie tylko dla mieszkańców Marek.

ZTM wylicza, że zamiast dotychczasowych 180 tys. złotych miesięcznie, które samorząd dopłaca do komunikacji, będzie trzeba wyłożyć ponad 65 tys. zł więcej. Ponadto obecność Marek w pierwszej strefie wymagałaby zgody gminy Radzymin na podwyżkę opłat za kursowanie linii 738 i 740.

- Najlepszym rozwiązaniem dla całego regionu nie są populistyczne petycje tylko utworzenie komunikacyjnego związku aglomeracyjnego, w skład którego weszłyby wszystkie zainteresowane podwarszawskie samorządy. I do tego właśnie będziemy dążyć – podsumowuje ZTM.
CAŁOŚĆ OŚWIADCZENIA NA STRONIE ZTM
Obrazek

Tranzystor

Post autor: Tranzystor » 09 lip 2011, 21:13

Pomysł całkiem dobry, ale zapewne tak czy owak będzie coś stało na przeszkodzie... Prawdę mówiąc każdej gminie podmiejskiej przydałoby się włączenie do pierwszej strefy..
A tak apropo to dwa przystanki markowskie i tak są już w pierwszej strefie od zawsze :P

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 10 lip 2011, 0:28

Czas na wprowadzenie Marek do miejskiej strefy biletowej. Nie pozwólmy, aby traktowano nas jak pasażerów drugiej kategorii
O, to ja jestem za wprowadzeniem do strefy miejskiej Krakowa. Często tam jeżdżę, a po cenie biletu sądząc, jestem traktowany jak pasażer kategorii trzydziestej piątej.
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lip 2011, 7:57

Tranzystor pisze:Pomysł całkiem dobry, ale zapewne tak czy owak będzie coś stało na przeszkodzie... Prawdę mówiąc każdej gminie podmiejskiej przydałoby się włączenie do pierwszej strefy..
Cóż za piramidalna bzdura. Proponuję jeszcze Skierniewice i Radom do pierwszej strefy zaprosić.

ZTM nie lepszy, zamiast bronić układu strefowego, normalnego dla każdej aglomeracji tej wielkości, to zajął pozycje "zapłaćcie to damy". No niestety pewne rzeczy nie powinny być do kupienia, wszystko na sprzedaż to wiadomo, kto ma... dodatkowo komunikat ZTM jest sformułowany w sposób skandaliczny z punktu widzenia neutralności politycznej tej jednostki, której w tym momencie nawet nie próbują utrzymać.

A jak już koniecznie chcą to sprowadzić sprawę do kwestii ceny, to powinni napisać, że "za pieniądze na zmianę strefy można by podwoić liczbę kursów 718" czy coś w ten deseń.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

marekb

Post autor: marekb » 10 lip 2011, 10:05

Jestem PRZECIW, a nawet ZA. Wówczas
132 PUSTELNIK - ...- Głębocka-Malborska-Kondratowicza-....-ŻERAŃ FSO
113 MARKI /Struga/ -.............-DW. WSCHODNI
413 PUSTELNIK -........-DW. WILEŃSKI
527 SKRABKA Z GÓR -....-most Grota-Roweckiego-....-METRO MARYMONT
738 RADZYMIN /VICTORIA/ -....-TARGÓWEK
marekb

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lip 2011, 10:57

Kurde, przecież jeszcze nie pada...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 lip 2011, 14:23

marekb pisze:Jestem PRZECIW, a nawet ZA. Wówczas
132 PUSTELNIK - ...- Głębocka-Malborska-Kondratowicza-....-ŻERAŃ FSO
113 MARKI /Struga/ -.............-DW. WSCHODNI
413 PUSTELNIK -........-DW. WILEŃSKI
527 SKRABKA Z GÓR -....-most Grota-Roweckiego-....-METRO MARYMONT
738 RADZYMIN /VICTORIA/ -....-TARGÓWEK
To nie jest podforum do prezentowania i dyskutowania zmian trasowych.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 lip 2011, 14:50

Tranzystor pisze:Pomysł całkiem dobry, ale zapewne tak czy owak będzie coś stało na przeszkodzie...
Pieniądze. I logika.

Jak mieszkańcy Marek chcą pierwszej strefy, to niech się przyłączą do Warszawy... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 10 lip 2011, 16:20

Taaaaa..... są traktowani jak pasażerowie drugiej kategorii. To ja chcę Kuraszków w pierwszej strefie.... ](*,)
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 lip 2011, 20:06

Bywalec pisze:
Ponadto obecność Marek w pierwszej strefie wymagałaby zgody gminy Radzymin na podwyżkę opłat za kursowanie linii 738 i 740.
O Jezu.

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 10 lip 2011, 21:38

Wolfchen pisze:Jak mieszkańcy Marek chcą pierwszej strefy, to niech się przyłączą do Warszawy... 8-(
A takie przyłączenie zmniejsza odległość Marki-Warszawa jakoś?

Nasza wioska stołeczna już dziś jest na tyle duża, że należało by ją było sensownie podzielić na strefy.
Zapraszam na pokład!

- 3 wachta najlepsza!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 lip 2011, 21:47

Cypis pisze:A takie przyłączenie zmniejsza odległość Marki-Warszawa jakoś?
Nie, ale wtedy jest jedna gmina i odpada problem umów międzygminnych.
Cypis pisze:Nasza wioska stołeczna już dziś jest na tyle duża, że należało by ją było sensownie podzielić na strefy.
A po co? System zbliżony do okręgów jest dobry, a wewnątrz miasta nie bardzo się sprawdzi.

:arrow: Jedyną logiczną strefą byłoby Centrum z obniżoną taryfą za bilety jednorazowe i krótkookresowe kosztem zwiększonej opłaty za parkowanie :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 11 lip 2011, 0:53

Wolfchen pisze:
Cypis pisze:A takie przyłączenie zmniejsza odległość Marki-Warszawa jakoś?
Nie
Rzekłeś.
Wolfchen pisze:Ale wtedy jest jedna gmina i odpada problem umów międzygminnych.
W sensie, że koszty umawiania się gmin są większe, niż pokonywane przez tabor odległości? Czy też w sensie, że jedna dzielnica za bzdurno zafunduje coś drugiej?
Cypis pisze:
Wolfchen pisze:Nasza wioska stołeczna już dziś jest na tyle duża, że należało by ją było sensownie podzielić na strefy.
A po co? System zbliżony do okręgów jest dobry, a wewnątrz miasta nie bardzo się sprawdzi.
Weź sobie jaką mapę i cyrkiel, wstaw nóżkę cyrkla w okolicy Poczty Głównej, narysuj sobie kilka okręgów i wróć. Porównaj, gdzie wypadną Marki a gdzie Nowodwory np.

A po co? A po to choćby, żeby marczanie (markowiczanie?) nie pletli głupot 3^3, że się źle czują jakoś (tia... na rozumie chyba) z powodu drugiej strefy.
Zapraszam na pokład!

- 3 wachta najlepsza!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 lip 2011, 1:16

Cypis pisze:Weź sobie jaką mapę i cyrkiel, wstaw nóżkę cyrkla w okolicy Poczty Głównej, narysuj sobie kilka okręgów i wróć. Porównaj, gdzie wypadną Marki a gdzie Nowodwory np.

A po co? A po to choćby, żeby marczanie (markowiczanie?) nie pletli głupot 3^3, że się źle czują jakoś (tia... na rozumie chyba) z powodu drugiej strefy.
ale różnica jest taka, że Nowodwory są w Warszawie, a Marki nie. I nie wiem, czemu mieszkańcy nie-Warszawy mieliby mieć lepiej niż mieszkańcy Warszawy, którzy w dodatku tu płacą podatki.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 11 lip 2011, 1:41

MeWa pisze:ale różnica jest taka, że Nowodwory są w Warszawie, a Marki nie. I nie wiem, czemu mieszkańcy nie-Warszawy mieliby mieć lepiej niż mieszkańcy Warszawy, którzy w dodatku tu płacą podatki.
Wiem, że krety są ślepe, ale czytać, i to ze zrozumieniem, można nie tylko Braille'em.

@MeWa, podesłać Ci darmową wersję programu czytającego teksty na głos?

To mogę... niestety, tylko to. Logiki jeszcze nikt żadnego narzędzia czy też programu nauczyć nie zdołał, więc musisz postarać się o własną...
Zapraszam na pokład!

- 3 wachta najlepsza!

ODPOWIEDZ