Przystanki [historia]
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Rzyć. Coś w tym jest.ZEA_R-0 pisze:Postanowiłem załorzyć
PoprawioneSzeregowy_Równoległy pisze:Rzyć. Coś w tym jest.ZEA_R-0 pisze:Postanowiłem załorzyć
W tym jednym słowie cały czas mi się myli...
- fik
- Naczelne Chamidło
E tam, mnie się lubi ten temat.
Ja mam pytanie do autochtonów północnoursynowskich (drapka?) - czy ktoś mógłby posortować mi w czasie (bądź potwierdzić jednoczesne zaistnienie) następujących zmian:
a) przeniesienie przystanku METRO URSYNÓW 03 z Al. KEN na Surowieckiego
b) likwidacja przystanku KOŃSKI JAR 01
c) powstanie przystanku ZAOLZIAŃSKA 01
d) powstanie ronda Surowieckiego/Zaolziańska
e) otwarcie stacji metra Ursynów
Ja mam pytanie do autochtonów północnoursynowskich (drapka?) - czy ktoś mógłby posortować mi w czasie (bądź potwierdzić jednoczesne zaistnienie) następujących zmian:
a) przeniesienie przystanku METRO URSYNÓW 03 z Al. KEN na Surowieckiego
b) likwidacja przystanku KOŃSKI JAR 01
c) powstanie przystanku ZAOLZIAŃSKA 01
d) powstanie ronda Surowieckiego/Zaolziańska
e) otwarcie stacji metra Ursynów
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
To jakoś za czasów mojego liceum, kiedy kabinkowałem u znajomego z Inflanckiej na 195. Wychodziłoby więc coś koło 2000 roku.d) powstanie ronda Surowieckiego/Zaolziańska
Razem z otwarciem pierwszej linii metra?fik pisze:e) otwarcie stacji metra Ursynów
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Plac StalinaZEA_R-0 pisze:Postanowiłem założyć temat na wzór tematu Autobusy [historia] z działu Tabor i przewoźnicy. Jeśli miejsce nieodpowiednie to proszę o przeniesienie.
Naszło mnie ostatnio takie pytanie: Od kiedy przystanek Centrum nosi tą nazwę i jaka była jego poprzednia? (kiedyś był chyba pl. Stalina )
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Gdzieś widziałem mapke tramwajową z 56 z nazwami przystanków i tam jest pl. Stalina, tylko nie pamiętam na jakiej stronie, na tramwarze nie widzęKleszczu pisze:Plac StalinaZEA_R-0 pisze:Postanowiłem założyć temat na wzór tematu Autobusy [historia] z działu Tabor i przewoźnicy. Jeśli miejsce nieodpowiednie to proszę o przeniesienie.
Naszło mnie ostatnio takie pytanie: Od kiedy przystanek Centrum nosi tą nazwę i jaka była jego poprzednia? (kiedyś był chyba pl. Stalina )
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Aaaa. Ok - w 1956 to możliwe Myślałem, że mówisz o bliższych nam czasach (no powiedzmy latach 80-tych )ZEA_R-0 pisze:Gdzieś widziałem mapke tramwajową z 56 z nazwami przystanków i tam jest pl. Stalina, tylko nie pamiętam na jakiej stronie, na tramwarze nie widzęKleszczu pisze: Plac Stalina
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Właśnie chciałbym się dowiedzieć jaką nazwę nosił w tych bliższych czasach, bo między pl. Stalina a Centrum musiało coś byćKleszczu pisze:Aaaa. Ok - w 1956 to możliwe Myślałem, że mówisz o bliższych nam czasach (no powiedzmy latach 80-tych )ZEA_R-0 pisze:Gdzieś widziałem mapke tramwajową z 56 z nazwami przystanków i tam jest pl. Stalina, tylko nie pamiętam na jakiej stronie, na tramwarze nie widzę
- MeWa
- Cukiereczek
Zważ na to, że w tamtych latach nazwy przystanków nie musiały być tak sformalizowane...
Swoją drogą wydawało mi się, że plac Defilad od zawsze był placem Defilad. W każdym razie epizod ze Stalinem musiał być krótki, skoro w 1955 r. pałac został otwarty, a po roku była już odwilż
Swoją drogą wydawało mi się, że plac Defilad od zawsze był placem Defilad. W każdym razie epizod ze Stalinem musiał być krótki, skoro w 1955 r. pałac został otwarty, a po roku była już odwilż
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]