Wyrok w sprawie kontrolerzy kontra gapowicz

Moderator: JacekM

Martens

Post autor: Martens » 04 sty 2013, 16:14

Ciekawe rozstrzygnięcie, choć nieprawomocne. Dotyczy co prawda Krakowa, ale myślę, że warto przeczytać artykuł na ten temat, choćby w kontekście interpretacji przez sąd prawa kontrolerów do ujęcia gapowicza.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... _MPK_.html

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 05 sty 2013, 0:55

](*,) :idea: Już za samą kontrolę biletu aforo nazywa cię rasistą. ](*,)
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

bepe

Post autor: bepe » 05 sty 2013, 1:47

Poczekajmy na dalsze losy tej sprawy. Na razie to tylko rejon orzekł, w dodatku dość kontrowersyjnie - w II instancji ten wyrok może się nie ostać. Poza tym takie fragmenty:
wersja podawana przez kontrolerów okazała się niewiarygodna, ponieważ subiektywnie i błędnie ocenili oni zaistniałą sytuację. Jako odpowiednie do ustalenia przebiegu wydarzeń sąd uznał wyjaśnienia oskarżonego, zeznania jednego z pasażerów i nagrania z wnętrza autobusu
sąd skazał Nigeryjczyka jedynie za uderzenie kontrolerki na sześć miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem przepracowania co miesiąc 40 godzin na cele społeczne. Podkreślając, że kara ograniczenia wolności będzie miała wychowawcze znaczenia dla oskarżonego, który w przeszłości dwukrotnie już był przyłapany na jeździe bez biletu.
(to za co go skazali? za pobicie, za jazdę na gapę, czy profilaktycznie, żeby go wychować?) każą z dużą ostrożnością podchodzić do tego orzeczenia i wyciągania z niego dalej idących wniosków.

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 05 sty 2013, 8:35

Nie reagujmy na wykroczenia, bo nas skarzą. Chyba zacznę kolekcjonować kuriozalne wyroki naszych sądów.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2013, 8:53

Sindbad pisze:](*,) :idea: Już za samą kontrolę biletu aforo nazywa cię rasistą. ](*,)
To jest standard, uzyskany dzięki tak chwalonej politycznej poprawności - osobiście byłem świadkiem, jak Niemiec próbował zwrócić uwagę trajkoczącej przez telefon murzyn... pardon, afroeuropejce (a gadała łącznie całe półtora godziny podróży, bynajmniej nie cicho...) - odszczeknęła się, że "zwraca jej uwagę tylko dlatego, że jest z zagranicy i nie rozmawia po niemiecku", co oczywiście na biednego Niemca podziałało (dobrze, że od razu mu obozów koncentracyjnych nie wypomniała)...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sty 2013, 9:54

W Niemczech jest w ogóle 'ciekawie'. Kolega, który tam pracuje w Greifswaldzie i jechał z dzieckiem do Szczecina został w pociągu zaczepiony przez paru łysych narodowców - wystarczyło, żeby ściągnąć na najbliższą stację kilkanaście patroli, które przetrzepały pół pociągu. Niemcy bardzo panikują na wszelkie oskarżenia dotyczące agresji wobec innych nacji...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 sty 2013, 11:20

Wolfchen pisze:W Niemczech jest w ogóle 'ciekawie'. Kolega, który tam pracuje w Greifswaldzie i jechał z dzieckiem do Szczecina został w pociągu zaczepiony przez paru łysych narodowców
No ale oni mają z tym problem to raz, po drugie walczą z tym z uwagi na skojarzenia historyczne. W jednym i drugim przypadku - bardzo dobrze.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2013, 11:35

Bardzo dobrze, że boją się rozwydrzonych murzynek w pociągach? Bez przesady...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 sty 2013, 12:43

Wolfchen pisze:Kolega, który tam pracuje w Greifswaldzie i jechał z dzieckiem do Szczecina został w pociągu zaczepiony przez paru łysych narodowców - wystarczyło, żeby ściągnąć na najbliższą stację kilkanaście patroli, które przetrzepały pół pociągu.
To akurat chyba dobrze.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sty 2013, 14:27

Ja nie mówię, że źle ;) Po prostu do kilku wyrostków ponad 30 Polizeimann-ów to lekka przesada moim zdaniem.
MeWa pisze:W jednym i drugim przypadku - bardzo dobrze.
Ale wynikiem tego jest to, że Niemiec boi być stanowczym czy też się podnieść głos na obcokrajowca, żeby nie dostać łatki rasisty... Oczywiście mówię o przypadkach uzasadnionych.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 sty 2013, 14:42

Wolfchen pisze:Polizeimann
A to po jakiemu? :shock:

Bo po niemiecku jest Polizist.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 05 sty 2013, 14:45

ZTCP jest to pogardliwe, potoczne określenie policjanta (aczkolwiek nie wiem, czy akurat przez dwa n, czy przez jedno)
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sty 2013, 14:48

R-9 Chełmska pisze:ZTCP jest to pogardliwe, potoczne określenie policjanta.
Potoczne - coś jak u nas by było "niebiescy" albo "granatowi" ;) Chociaż we wschodnich landach może być i pogardliwe w sumie :-k

Martens

Post autor: Martens » 05 sty 2013, 17:53

Upraszam uprzejmie o powrót do tematu... I spróbujmy zapomnieć, że gapowicz jest czarny, bo to akurat w poniższym kontekście nie ma znaczenia.

Dla mnie najistotniejszy jest ten fragment:
Podczas próby wylegitymowania go i zatrzymania, kiedy kontrolerzy wykręcili mu ręce i przytrzymywali głowę przy podłodze,
w połączeniu z tym:
Sąd podzielił argumenty obrony, że w przypadku pogryzienia kontrolera oskarżony działał w ramach uzasadnionej obrony koniecznej.
oraz tym:
Sąd wskazał, iż kontrolerzy w świetle prawa przewozowego mogli jedynie ująć pasażera, ale nie za wszelką cenę, np. za pomocą wykręcania rąk i przytrzymywania głowy. Do zatrzymania natomiast uprawniona jest jedynie policja.
Po nowelizacji przepisów pojawiły się wątpliwości, jak szeroki zakres mają uprawnienia kontrolerów do "ujęcia" gapowicza. Przepis mówi tak:
Art 33a. 7. Przewoźnik lub organizator publicznego transportu zbiorowego albo osoba przez niego upoważniona ma prawo:
1) w razie odmowy zapłacenia należności –żądać okazania dokumentu umożliwiającego stwierdzenie tożsamości podróżnego.
2) w razie niezapłacenia należności i nieokazania dokumentu –ująć podróżnego i niezwłocznie oddać go w ręce Policji lub innych organów porządkowych,
W świetle przywołanego wyroku, a w zasadzie informacji prasowej o treści tego wyroku, ujęcie polegające na zastosowaniu siły fizycznej, chwytów obezwładniających (bo za takie można uznać wykręcanie rąk i przyciskanie głowy do podłogi) to jednak przesada. Oczywiście natychmiast rodzi się pytanie, co w takim razie wolno robić kanarowi w ramach "ujęcia" gapowicza na podstawie przepisów prawa przewozowego. Mam wrażenie, że ustawodawca spłodził bubel.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sty 2013, 18:05

To jest właśnie problem... Wg mnie ujęcie to jest uniemożliwienie ucieczki - zakładając, że pasażer jest jeden, a kontrolerów dwóch, nie ma potrzeby stosować dość brutalnego obezwładniania typu rzucanie o podłogę. Dźwignia na rękę powinna wystarczyć (odpowiednio założona uniemożliwia ucieczkę i zasadniczo większość ruchów oprócz potulnego podążania w kierunku nadanym przez zakładającego dźwignię; no ale to jeszcze trzeba umieć zrobić).

ODPOWIEDZ