W takim razie proponuję doszkolić obsługę. Na prawdę trudno trafi na przypadek, że jest super komfort termiczny. W Bombardierach czy Flirtach jest z tym mniejszy problem.Atapi pisze:Nawet w starszych AL jest to opanowane. I nigdy nie zdarzyło się, żeby to "maksymalne gorąco od dołu" było złe. Jak już, to kwestia złego dopasowania temperatury do tej na zewnątrz oraz ilości ludzi w środku. Ale to już zależy niestety od człowieka, który prowadzi pojazd. Naprawdę załączenie klimy na te 22 stopnie w AL rozwiązuje temat w zupełności, o ile załącza się ją z głowąprzewoz pisze: Czy opanowano wentylację, czy dalej mamy opcję dmuchania maksymalnie zimnym powietrzem po głowie, albo gorącym od dołu?
Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Na R6 trafi 14 sztuk AL:
http://kurierkolejowy.eu/aktualnosci/27 ... kinia.html
http://kurierkolejowy.eu/aktualnosci/27 ... kinia.html
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
... oraz 16 nowych pięcioczłonowych ezt.
Przy okazji, może ktoś bardziej obeznany potwierdzić lub zaprzeczyć temu komentarzowi:
Przy okazji, może ktoś bardziej obeznany potwierdzić lub zaprzeczyć temu komentarzowi:
Na tej trasie tylko pociągi pośpieszne będą mogły jeździć 160 km/h. Dla składów podmiejskich prędkość maksymalna to 120 km/h.
- vernalisadonis
Jak jest jeden maszynista, to pociąg maksymalnie może jechać 130km/h. Wątpię aby KM dawały podwójne obsady na tę linię.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Do Wołomina będzie oddzielna para torów podmiejska, może ona będzie na 120.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Zgadza się. Jeżeli będzie to nowszy sprzęt i rozkład wytrasowany właśnie pod nowy pociąg, który może jeździć 130 i więcej, to te zwykłe osobowe będą miały Vmax = 130 km/h. Jak będzie rozkład pod EN57AL, to 120 km/h. Jak pod stare, to 100...vernalisadonis pisze:Jak jest jeden maszynista, to pociąg maksymalnie może jechać 130km/h. Wątpię aby KM dawały podwójne obsady na tę linię.
Te 16 nowych pięcioczłonowych ezt (a tak w ogóle ma ich być 55) to jeszcze odległa perspektywa. Za kilka lat dopiero.
Czy któraś z partii turbokibli z klimatyzacją nie miała wkładu finansowego UE ?
W/g mnie należało by sie spytać która nie miała?xavee pisze:Czy któraś z partii turbokibli z klimatyzacją nie miała wkładu finansowego UE ?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Ta jednostka to EN57-1756 - ksywka KREDKA ... z powodu tych prototypowych wyświetlaczyŁukasz pisze:Na jakimś kibello Ostrołęka - Tłuszcz (nominalnie) widziałem jakieś mega wyjechane wyświetlacze, niebieskie, czytelne. To norma będzie, czy już była?
Taka ciekawostka.... zamiast pociągów piętrowych PUSH-PULL, Koleje Mazowieckie/SKM ... moim zdaniem powinny rozważyć możliwość zakupu jednostek piętrowych 6-cio wagonowych... oczywiście produkcji polskiej. W załączniku produkt KISS STADLER`a, oznaczenie jednostki: RABe-515 szwajcarski przewoźnik BLS,
Rodzimi producenci najpierw niech się nauczą budować tabor piętrowy. Na razie jesteśmy testerami produktu typu SunDeck - głowy i nogi pasażerów cierpią ze względu na skopaną ergonomię wnętrza.
Może KM, ale w SKM to wogóle odpada. W skm potrzeba składów: długich, pojemnych, z duża ilością drzwi. Wagon piętrowy jest jak dwa wagony zwykłe i na nie mają przypadać tylko dwie pary drzwi?
Z Sundeckiem nie jest tak źle. Ergonomia wnętrza wynika z przepisów i regulacji.
Z Sundeckiem nie jest tak źle. Ergonomia wnętrza wynika z przepisów i regulacji.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
- fik
- Naczelne Chamidło
Czeskie CityElefanty to najgorszy nowy tabor, jakim w życiu jechałem, wyjątkowo antypasażerskie, niewygodne, nieergonomiczne gówno. Wąziutkie korytarzyki łamiące się pod kątem prostym w wagonie silnikowym śnią mi się po nocach.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Hmm, znaczy się nie jechałem wagonem silnikowym.
Ok, moje obserwacje były "bardzo" jednostkowe, ale jakoś miło wspominam te pociągi. Nawet lepiej niż nasze push-pulle.
Ok, moje obserwacje były "bardzo" jednostkowe, ale jakoś miło wspominam te pociągi. Nawet lepiej niż nasze push-pulle.