Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Niestety ale w Polsce panuje mentalność pazerności.
Każdy kto wygrywa przetarg na obsługę linii stawia na jak najniższą cenę. Aby tylko wygrać i mieć jakiś stały dochód, a że po jakimś czasie autobus zaczyna kosztować (serwis), pracownicy też kosztują. To zaczyna się cięcie na wszystkim by jak najwięcej zarobić na czysto. I tak autobusy są olewane aby się toczyło, kierowcy za głodowe stawki pracują lub obcokrajowcy. I tak to się kręci.
Dlatego wymagania ZTM-u w ostatnich przetargach dbają trochę o prawa pracownicze i utrzymanie taboru. Skończyło się naprawianie autobusów u Mietka i kursowanie kierowców po 16h. Ci co się do tego nie przystosują i nie wliczą w koszta czeka zawsze porażka w przetargach.
Szkoda PKS bo to jakaś firma która zatrudnia trochę osób ale jak się zatrzymali w PRL to teraz cierpią. Dla przykładu polecam zagłębić się w historię KMŁ Łomianki dobitnie pokazuje ta firma że jak się chce zmienić i dążyć do jakiegoś celu to można.
Każdy kto wygrywa przetarg na obsługę linii stawia na jak najniższą cenę. Aby tylko wygrać i mieć jakiś stały dochód, a że po jakimś czasie autobus zaczyna kosztować (serwis), pracownicy też kosztują. To zaczyna się cięcie na wszystkim by jak najwięcej zarobić na czysto. I tak autobusy są olewane aby się toczyło, kierowcy za głodowe stawki pracują lub obcokrajowcy. I tak to się kręci.
Dlatego wymagania ZTM-u w ostatnich przetargach dbają trochę o prawa pracownicze i utrzymanie taboru. Skończyło się naprawianie autobusów u Mietka i kursowanie kierowców po 16h. Ci co się do tego nie przystosują i nie wliczą w koszta czeka zawsze porażka w przetargach.
Szkoda PKS bo to jakaś firma która zatrudnia trochę osób ale jak się zatrzymali w PRL to teraz cierpią. Dla przykładu polecam zagłębić się w historię KMŁ Łomianki dobitnie pokazuje ta firma że jak się chce zmienić i dążyć do jakiegoś celu to można.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.
Czyżby taki był model autobusu URSUS CITY SMILE ???
http://ursusbus.com/electric-buses/ursu ... smile-12m/
http://ursusbus.com/electric-buses/ursu ... smile-12m/
Jak już to ten model bazowy.
Na zdjęciach logo Ursusa z dalszej perspektywy wygląda tragicznie. Pomijam już autobusy ,ale ostatnio prezentowali samochody terenowe które chcą sprzedać wojsku. Nie dość że pojazd stylistyką przypominał okres II wojny światowej, to jeszcze to logo z daleka wyglądało niczym sierp i młot
A autobusach to logo wcale lepiej nie wygląda.
A autobusach to logo wcale lepiej nie wygląda.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Ale dlaczego? Tylko dlatego że w nazwie jest PKS? Przecież równie dobrze mógłby to być ITS Marek. To całkowicie prywatna firma.reserved pisze:Tak sobie myślę. Luźny pomysł, ale może PKS Grodzisk mógłby się zająć tym, czym PKS powinien się zajmować? Czyli przewozem ludzi między miastami, miejscowościami w danym powiecie i nie tylko.
A to z kolei spółka należąca w całości do Miasta Łomianki. Czyli jak trzeba to jest większa dotacja itp. itd.beni pisze:Dla przykładu polecam zagłębić się w historię KMŁ Łomianki dobitnie pokazuje ta firma że jak się chce zmienić i dążyć do jakiegoś celu to można.
PKS Grodzisk nie jest państwowy? Wow.alojz pisze:Ale dlaczego? Tylko dlatego że w nazwie jest PKS? Przecież równie dobrze mógłby to być ITS Marek. To całkowicie prywatna firma.reserved pisze:Tak sobie myślę. Luźny pomysł, ale może PKS Grodzisk mógłby się zająć tym, czym PKS powinien się zajmować? Czyli przewozem ludzi między miastami, miejscowościami w danym powiecie i nie tylko.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Trzymajcie mnie...reserved pisze:PKS Grodzisk nie jest państwowy? Wow.alojz pisze: Ale dlaczego? Tylko dlatego że w nazwie jest PKS? Przecież równie dobrze mógłby to być ITS Marek. To całkowicie prywatna firma.
PKS-y z reguły były państwowe. Ale mogło się coś zmienić.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
"PKS-y z reguły były państwowe" to chyba 27 lat temu.
Jak widać nie jestem na bieżąco. Nie bulwersuj się tak, bo Ci żyłka pęknie. 
PKS w Grodzisku Maz Sp z o.o. jest następcą prawną Państwowego Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Grodzisku Mazowieckim, które jako firma przewozowa powstało w 1950 roku.
W dniu 15.10.2001 roku firma PKS w Grodzisku Maz. Sp z o.o. przejęła majątek przedsiębiorstwa państwowego w odpłatne używanie. Od tego momentu Przedsiębiorstwo nasze funkcjonuje na rynku jako spółka prawa handlowego rozwijając nieustannie zasięg jak i zakres swojej działalności.
Tyle z ich strony www.
W dniu 15.10.2001 roku firma PKS w Grodzisku Maz. Sp z o.o. przejęła majątek przedsiębiorstwa państwowego w odpłatne używanie. Od tego momentu Przedsiębiorstwo nasze funkcjonuje na rynku jako spółka prawa handlowego rozwijając nieustannie zasięg jak i zakres swojej działalności.
Tyle z ich strony www.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.
W takim razie lepiej zacznij, zanim zaczniesz klepać głupoty na forumreserved pisze:Jak widać nie jestem na bieżąco
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Abstrahując od kosmicznej niewiedzy reserveda - najwyraźniej albo nie mają tam w PKSie głowy do organizowania przewozów na trasach między miejscowościami (a przecież wojewódzkich organizatorów brak) albo nie ma wystarczającego popytu na takie połączenia.
Wybacz, nie jestem Panem Bogiem, ani ashirem, mam prawo czegoś nie wiedzieć i się do tego przyznać. I nie wiem, po co w ogóle to rozwlekać. Nie sprawdzałem najpierw u źródła, bo wydawało mi się to oczywiste, że to coś jest państwowe. Ale jak widać, ku mojemu zaskoczeniu, nie jest to takie oczywiste.Dantte pisze:W takim razie lepiej zacznij, zanim zaczniesz klepać głupoty na forumreserved pisze:Jak widać nie jestem na bieżąco
Ale przecież fakt, że PKS Grodzisk jest spółką z o.o. nie oznacza jeszcze, że nie jest państwowy. Pytanie, kto ma w niej udziały. PKS Polonus jest spółką prawa handlowego, a jednak jest państwowy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem