Nie wszystkie stoją 5 min. Tak jak mówiłem, ten w przytoczonej historii przyjechał minutę przed odjazdem. Nie róbmy z pasażerów ofiary losu. Pomóżmy im, zwłaszcza że się da prostym sposobem. I to nie jest kwestia przychodzenia w ostatniej chwili. Ja jeżdżę często tymi lotniskowymi pociągami, to wiem że muszę jak najbliżej początku peronu się ustawić. Ale są ludzie, którzy nim nie jeżdżą. I oni czekają na niego zazwyczaj tam, gdzie jest najwięcej ludzi, czyli pomiędzy dwoma głównymi wjazdami na górę. I się okazuje, że stamtąd ludzie muszą spory kawał biec do przodu. Prosta informacja o miejscu zatrzymania pociągu pomogłaby ludziom, którzy nie korzystają codziennie z takiego transportu.Premo pisze:Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
A tak poza tym pociągi Lotniskowe stoją przez 5 minut na centralnym. Jak ktoś wbiega w ostatniej chwili to już jego problem
Dodano po 1 minucie 32 sekundach:
Tylko czy pasażerowie wiedzą, co oznacza ten "skrócony skład"? Bo mi by to nic nie mówiło. Chyba że w rozkładzie byłoby napisane, że ten kurs obsługuje skrócony skład. Powtarzam, moim zdaniem informacja wygłaszana przez megafon o miejscu zatrzymania pociągu (na analogicznej zasadzie do IC) by pomogła. Oczywiście w języku polskim i angielskim.osa pisze:W Hamburgu mają w metrze bardzo dobry system oznakowania. W pewnym miejscu na peronie znajduje się tabliczka z napisem "Kurzughalt", co pokazuje, dokąd sięga skrócony skład. I ludzie wiedzą, gdzie mają czekać.
Dodano po 2 minutach 26 sekundach:
Nie ogłaszają.Premo pisze:Wydaje mi się że ogłaszają że wagony zatrzymują się w 1 sektorze.