Nowe nazwy przystanków

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

osa

Post autor: osa » 16 lut 2018, 23:10

Według moich informacji z początku lutego przystanek Dąbrowszczaków co prawda miał nie być zmieniony na ich następcę Sawinkowa, ale też nie na pl. Hallera tylko na Groszkowskiego:
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7, ... znamy.html
Taką propozycję ZTM zaaprobował Zespół Nazewnictwa Miejskiego, który robi to od czasów afery z nazwą pętli Okęcie.
Rozszerzenie nazwy "Plac Hallera" na wszystkie przystanki przy tym rozległym placu uważam za nieporozumienie.

Georg

Post autor: Georg » 17 lut 2018, 14:11

Czy w planie jest zmiana przystanku Mennica, której już dawno nie ma?

Yelonker

Post autor: Yelonker » 17 lut 2018, 21:11

Siedziba mennicy jest, tak się składa, na III piętrze Atrium International Business Center przy następnym przystanku na Grzybowskiej, noszącym wspaniałą nazwę Al. Jana Pawła II. Tak więc może zmienić nazwy obu przystanków:

AL. JANA PAWŁA II :arrow: MENNICA, ATRIUM BUSINESS CENTER, CIEPŁA lub GRZYBOWSKA
MENNICA :arrow: ŻELAZNA względnie GRZYBOWSKA (bo "MUR GETTA" chyba będzie brzmieć bardzo ekscentrycznie i powie jeszcze mniej niż nazwy ulic), chyba, że od biedy WALICÓW

Skoro też mowa o nieistniejących obiektach, jestem za tym, by KINO FEMINA zamienić na OGRODOWA. Przy okazji, szpital na Banacha znajduje się bardziej przy przystanku BANACHA niż BANACHA-SZPITAL. Może w takim razie BANACHA-SZPITAL :arrow: KAMPUS OCHOTA?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 18 lut 2018, 0:19

Kino femina na Ogrodowa? To jakiś zart? A mur getta to niby tylko tam był?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ŁK

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 lut 2018, 10:43

Popieram protest. O ile Feminy rzeczywiście już nie ma, to Ogrodowa nic nie powie.
Mur Getta jest w wielu miejscach, ja go sobie kojarzę z Umschlagplatz.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 18 lut 2018, 11:21

Yelonker pisze:
17 lut 2018, 21:11
Siedziba mennicy jest, tak się składa, na III piętrze Atrium International Business Center przy następnym przystanku na Grzybowskiej, noszącym wspaniałą nazwę Al. Jana Pawła II. Tak więc może zmienić nazwy obu przystanków:

AL. JANA PAWŁA II :arrow: MENNICA, ATRIUM BUSINESS CENTER, CIEPŁA lub GRZYBOWSKA
I na ch...oinkę taka zmiana? To i tak jest tylko tymczasowa lokalizacja Mennicy do czasu wybudowania budynku Mennica Legacy Tower. Twoja propozycja spowodowałaby więcej zamieszania niż pożytku.
Obrazek

Yelonker

Post autor: Yelonker » 18 lut 2018, 12:31

Mur Getta przecież sam odrzuciłem, chociaż tam akurat znajduje się przyzwoity kawałek tego muru. Ogrodowa zaś jest w miarę blisko, chociaż przyznam, że nazwa nie jest idealna - niestety nie ma tam nic innego, od czego można by nazwać przystanki. Zastanawiałem się nad tym, czy nie dałoby się zrobić tak, ażeby przystanki w alei Jana Pawła II brały nazwę od alei Solidarności, a przystanki w alei Solidarności od alei Jana Pawła II i choć u tramwajów (pomijając 10 na trasie objazdowej) i większości linii autobusowych wypadałoby to całkiem nieźle, to 160 odrobinę komplikuje sprawę. Wśród propozycji, które padały po zamknięciu Kina Femina jest jeszcze MIRÓW, ale chociaż blisko jest Hala Mirowska, to Mirów mnie się na przykład najbardziej kojarzy z ulicą Żelazną.

Nazwa przystanków na Grzybowskiej przy alei Jana Pawła II jest zaś znośna, ale nie pasowałaby, gdyby przystanki znajdowały się też w samej alei JPII - a moim zdaniem przydałby się tam szczególnie przystanek tramwajowy w kierunku Centrum, bo odległość jest spora zarówno od Ronda ONZ, jak i od Hali Mirowskiej. Zaś jeśli chodzi o BANACHA-SZPITAL :arrow: KAMPUS OCHOTA, byłaby to dobra zmiana? Bo nikt nie raczył odpowiedzieć.

Matt Cubis

Post autor: Matt Cubis » 18 lut 2018, 13:41

Yelonker pisze:
18 lut 2018, 12:31
Ogrodowa zaś jest w miarę blisko, chociaż przyznam, że nazwa nie jest idealna - niestety nie ma tam nic innego, od czego można by nazwać przystanki. Zastanawiałem się nad tym, czy nie dałoby się zrobić tak, ażeby przystanki w alei Jana Pawła II brały nazwę od alei Solidarności, a przystanki w alei Solidarności od alei Jana Pawła II i choć u tramwajów (pomijając 10 na trasie objazdowej) i większości linii autobusowych wypadałoby to całkiem nieźle, to 160 odrobinę komplikuje sprawę.
To może zostańmy przy Feminie....
Yelonker pisze:
18 lut 2018, 12:31
Nazwa przystanków na Grzybowskiej przy alei Jana Pawła II jest zaś znośna, ale nie pasowałaby, gdyby przystanki znajdowały się też w samej alei JPII - a moim zdaniem przydałby się tam szczególnie przystanek tramwajowy w kierunku Centrum, bo odległość jest spora zarówno od Ronda ONZ, jak i od Hali Mirowskiej.
O tak! Więcej przystanków tramwajowych, niech podróż tramwajem trwa jeszcze dłużej! A potem się dziwić, że ludzie nie chcą tramwajem jeździć tylko autobusami.

Yelonker

Post autor: Yelonker » 18 lut 2018, 13:49

Matt Cubis pisze:
18 lut 2018, 13:41
O tak! Więcej przystanków tramwajowych, niech podróż tramwajem trwa jeszcze dłużej! A potem się dziwić, że ludzie nie chcą tramwajem jeździć tylko autobusami.
Akurat tam to jest ponad 800 metrów bez żadnego przystanku. Jak na ścisłe centrum miasta to jest jednak dosyć dużo. Zbyt duże odległości dojścia też zniechęcają do komunikacji miejskiej.

Wracając jeszcze do tematu Feminy, OGRODOWA była jedną z forumowych propozycji nazwania przystanku Kino Femina zważywszy na bliską odległość do przystanków w alei Jana Pawła II i nie nazywano jej wówczas żartem. Czy jest teraz jakikolwiek konkretny powód określania jej tak teraz poza niechęcią do mnie? To nie jest Służewiec, rejony Woli znam akurat bardzo dobrze i nie mam w tym temacie sobie absolutnie nic do zarzucenia. Natomiast AL. JANA PAWŁA II w alei Solidarności i AL. SOLIDARNOŚCI w alei Jana Pawła II było propozycją skonstruowania nazw przystanków w taki sam sposób, jak na przykład na węźle Marszałkowskiej i Trasy Łazienkowskiej oraz dawniej na węźle Alei Armii Krajowej i Słowackiego, który to nie jest idealną formą nazwania przystanku, ale przy braku innych obiektów może funkcjonować.

reserved

Post autor: reserved » 18 lut 2018, 18:51

Ogrodowa dla mnie brzmi jak żart, ale... z drugiej strony jednym z większych węzłów przesiadkowych (może nie na papierach, ale w umysłach ludzkich) na Ochocie jest ZP Berestecka. To pokazuje, że nawet najgorsza nazwa, która utkwi w świadomości pasażerów, przyjmie się. Kwestia przyzwyczajenia.

Chociaż akurat nazwa Ogrodowa nie pasuje do wielkomiejskiego węzła, bardziej do przystanku na żądanie w Powsinie. :P

drobert

Post autor: drobert » 18 lut 2018, 20:49

To zróbmy Kościół Przesuwany :D

Yelonker

Post autor: Yelonker » 18 lut 2018, 22:01

W sumie całkiem blisko. Ale trzymając się formatu tworzenia nazw przystanków w ZTM, to będzie raczej AL.SOLIDARNOŚCI-KOŚCIÓŁ PRZESUWANY :D

Na poważnie, chyba pasowałaby tu nazwa AL. JANA PAWŁA II - przystanek znajduje się mniej więcej na środku biegu alei, czyli w jednym z trzech miejsc, w których najlepiej umieścić taką nazwę - na środku. Biorąc pod uwagę, że pozostałe dwie końcówki odpadają z racji tego, że na jednej jest Dworzec Centralny, a na drugiej Rondo Babka "Radosława" (nieraz spotkałem się z tym, że ludzie nawet na mapkach i ulotkach przedłużają z placu Grunwaldzkiego do tegoż ronda ulicę Popiełuszki - umieszczenie zatem takiej nazwy na placu Grunwaldzkim byłoby bardzo złym pomysłem), nazwa nie byłaby wcale taka myląca, w szczególności biorąc pod uwagę, że znakomita większość środków komunikacji na tym skrzyżowaniu porusza się aleją Solidarności, dla której ta nazwa byłaby punktem orientacyjnym, dla 160 i 527 pasowałoby to o tyle, że w tym miejscu zmieniają ciąg, po którym się porusza, z alei Solidarności na aleję Jana Pawła II i vice versa (dla 527 tylko vice versa).

Samą ww. aleją poruszają się trzy(jedna zawieszona, to dwie) linie tramwajowe, dla których lokalizacji przystanków można się domyśleć stąd, że przystanki poprzedni i kolejny to NOWOLIPKI oraz HALA MIROWSKA. Tak się składa, że tutaj zagęszczenie przystanków jest dosyć duże i ani jedna, ani druga nazwa z przystanku nie jest zbyt daleko, a więc jeden rzut okiem na mapę pozwoliłby się zorientować nawet osobie nieznającej zbyt dobrze topografii miasta, gdzie znajduje się przystanek, na którym na przykład kazano jej wysiąść, albo na którym przystanku (lub też na przystanku między którymi dwoma przystankami) wysiąść, aby znaleźć się w pożądanym miejscu.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 18 lut 2018, 22:03

Ja nadal jestem albo za pozostawieniem samej nazwy "Femina" albo zmiany na "Sądy". Cokolwiek innego będzie bardzo nienaturalne i mocno pokraczne.

Yelonker

Post autor: Yelonker » 18 lut 2018, 22:23

Sądów to jest akurat w Warszawie kilka, musiałoby to być, biorąc przykład z Kocjana, AL.SOLIDARNOŚCI-SĄDY. Chociaż szczerze przyznam, że trochę mi się ten dwuczłonowy koszmarek pod względem estetycznym nie podoba, przynajmniej jest w nim precyzja zarówno w temacie, o które sądy w Warszawie chodzi i o który punkt w alei Solidarności chodzi.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 18 lut 2018, 22:50

Yelonker pisze:
17 lut 2018, 21:11
Siedziba mennicy jest, tak się składa, na III piętrze Atrium International Business Center przy następnym przystanku na Grzybowskiej, noszącym wspaniałą nazwę Al. Jana Pawła II. Tak więc może zmienić nazwy obu przystanków: AL. JANA PAWŁA II > MENNICA, ATRIUM BUSINESS CENTER, CIEPŁA lub GRZYBOWSKA
Bywalec pisze:
18 lut 2018, 11:21
I na ch...oinkę taka zmiana? To i tak jest tylko tymczasowa lokalizacja Mennicy do czasu wybudowania budynku Mennica Legacy Tower. Twoja propozycja spowodowałaby więcej zamieszania niż pożytku.
:arrow: Wiem, że dwuczłonowe nazwy przystanków nie są przez niektórych lubiane, ale w warszawskim systemie nazewnictwa często nie ma wyjścia. Ilu pasażerów autobusów jest zainteresowanych załatwieniem jakiejś sprawy w Mennicy Państwowej, a ilu w głównej siedzibie Zarządu Transportu Miejskiego? Z racji tego, że tych drugich raczej jest więcej, proponowałbym krótką nazwę ŻELAZNA-ZTM (sama ŻELAZNA oczywiście też mogłaby być, ale czemu nie doprecyzować lokalizacji własnej siedziby przez Warszawski Transport Publ..., tfu!, Zarząd Transportu Miejskiego).

ODPOWIEDZ