Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Komunikacja miejska na Woli
Moderator: Wiliam
Jeśli 194 do Opaczy, to na na Gołąbki 197?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Moim zdaniem, jeśli coś ma jeździć tym nieużywanym odcinkiem, to może niech to będzie jakaś szczytówka co 15, 20 min. np. Oś Górczewska- P+R Al. Krakowska. Po co od razu całodzienny
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bo nie ma sensu, aby na danej trasie jedynym autobusem był okresowy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- fik
- Naczelne Chamidło
I ZTM wydawał się do tej pory to rozumieć, stąd tym większe zdziwienie budzi ten idiotyczny pomysł z 3xx przez most POW.
A na Okęciu jest tak mało celów podróży, że linia Ursynów - Pralka po S2 nie ma najmniejszego sensu, niezależnie od terminów kursowania.
A na Okęciu jest tak mało celów podróży, że linia Ursynów - Pralka po S2 nie ma najmniejszego sensu, niezależnie od terminów kursowania.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Tutaj raczej chodzi o puszczenie tą trasą czegokolwiek. Jazda z Jelonek do Factory i kilkoma przesiadkami na około jest trochę bez sensu.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- fik
- Naczelne Chamidło
Nie wiem, co ma linia Ursynów - Pralka do połączenia Jelonek z Factory, ale zwracam uwagę, że DOKŁADNIE z każdego ZP na Jelonkach do Factory jedzie się z jedną przesiadką.
Mój błąd. Ale nie zmienia to faktu, że jest to mocno naokoło. Rozumiem przesiadki, ale w miarę w linii prostej.
Polecam: http://www.zm.org.pl
- fik
- Naczelne Chamidło
Ze skrzyżowania Raginisa i Człuchowskiej przez Nowolazurową jest 4,7km, po trasie 716 jest 4,8km, po trasie 194 5,7km. Chciałbym wszędzie tak musieć jeździć "mocno naookoło".
Linia Ursynów - Pralka byłaby połączeniem Ursynowa i Puławskiej z tramwajami w ciągu Al.Krakowskiej i Grójeckiej z pominięciem wiecznie zakorkowanego Mordoru.
- fik
- Naczelne Chamidło
Mówimy o tym samym ciągu, który przebiega w bezpośredniej bliskości stacji metra, tego samego, które całkiem nieźle penetruje Ursynów? Mam pewne wątpliwości co do masowej przydatności takiego połączenia.
Ten ciąg biegnie prostopadle do metra, a nie w jego bliskości. Być może metro penetruje Ursynów, ale nie penetruje okolic Al.Krakowskiej czy Szczęśliwic.
ZTM z założenia wycina wszystkie połączenia międzydzielnicowe na południe od Warszawskiej Obwodnicy Miejskiej, które pozwalały ominąć Mordor. Było 306. Jeżdżąc na Instalatorów słabo działało. Jak ktoś wreszcie zrealizował sensowny pomysł i przedłużył linię na zachód, to obcięto odcinek wschodni. Każdy pomysł przyśpieszenia połączenia Ursynowa z Włochami, Ochotą i Ursusem trzeba uśmiercić, bo wszyscy pasażerowie muszą zaliczyć obowiązkowe zwiedzanie korków Mordoru. Przepraszam. Nie obowiązkowe. Zawzięci mogą wszak jechać z przesiadką do metra i potem na Patelni w tramwaj lub wybrać 715. Mniej zawzięci wybiorą samochody i S2.
Ze Szczęśliwic na Ursynów masz 521 + M1. Albo 136.
A 306 zbierało tyyyyleeee ludzi.
A 306 zbierało tyyyyleeee ludzi.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Dźwigowa jest wiecznie zakorkowana, a 716 jeździ co pół godziny, czyli dwa razy rzadziej, niż według zapowiedzi miało kursować 220. Tutaj nie chodzi tylko o połączenie Jelonek z Factory, a o to, by do linii kolejowych penetrujących Włochy i Ursus oraz do dzielnic na południu Warszawy dało się dostać z pominięciem Dźwigowej, Łopuszańskiej i Mordoru. 189, odbiegające od idei linii autobusowej w stronę transportu sardynek, zdecydowanie mogłoby na tym skorzystać.
W przyszłości będzie to też działać w drugą stronę, jako dowóz Ursusa do metra, czyli przejazd do centrum z pominięciem Alej Jerozolimskich i kolei. Natomiast w związku z M2 odstąpiłbym od skracania 122, które to zamiast kończyć się na skraju osiedla z pominięciem akademików WAT-u i Górc obsłużyłoby wyżej wymienione miejsca i dowiozło do metra, co jest tym ważniejsze, że 154 pewnie zniknie z Bemowa wraz z przedłużaniem M2. Przejazd 220 prosto przez Powstańców Śląskich skróciłby zaś czas przejazdu z przystanku węzłowego, jakim jest Nowe Bemowo i obsłużyłby opuszczony przez skrócone 112 ZP Pirenejska.
- fik
- Naczelne Chamidło
220 ma zero punktów wspólnych z koleją, to raz (Ursus Płn. z godzinnymi dziurami to jest kpina, nie kolej miejska, a przesiadka z zachodu na północ jest CUDOWNA).
Przydatność 220 dla Ursusa w roli dojazdu gdziekolwiek jest BARDZO wątpliwa, ze względu na pomijanie przez nie najbliższego węzła przesiadkowego (CIEPŁOWNIA WOLA) i słabiutkie przesiadki przy Factory (żeby się do tego 220 z Ursusa dostać trzeba będzie wysiąść z linii i tak jadącej do Ciepłowni, oferującej połączenia znacznie częściej niż 220. Jeszcze jako-takie połączenie będzie to dawać w relacji Skorosze - Jelonki, ale tu konkurencją jest bardzo częsta kombinacja 191+189, a ciąg Lazurowej jest jednak zauważalnie słabszy jako przyciągacz w porównaniu do PŚ.
Trzy, 220 miało kursować co 15/20//20. 194+716 oferują łącznie 9/6//6 kursów/h. Bez porównania nawet.
Raz jeszcze twierdzę, że linia jadąca Nowolazurową powinna łączyć Niedźwiadek z Ciepłownią. Właśnie po to, aby dać ludziom realną alternatywę dla korka na Dźwigowej.
Przydatność 220 dla Ursusa w roli dojazdu gdziekolwiek jest BARDZO wątpliwa, ze względu na pomijanie przez nie najbliższego węzła przesiadkowego (CIEPŁOWNIA WOLA) i słabiutkie przesiadki przy Factory (żeby się do tego 220 z Ursusa dostać trzeba będzie wysiąść z linii i tak jadącej do Ciepłowni, oferującej połączenia znacznie częściej niż 220. Jeszcze jako-takie połączenie będzie to dawać w relacji Skorosze - Jelonki, ale tu konkurencją jest bardzo częsta kombinacja 191+189, a ciąg Lazurowej jest jednak zauważalnie słabszy jako przyciągacz w porównaniu do PŚ.
Trzy, 220 miało kursować co 15/20//20. 194+716 oferują łącznie 9/6//6 kursów/h. Bez porównania nawet.
Raz jeszcze twierdzę, że linia jadąca Nowolazurową powinna łączyć Niedźwiadek z Ciepłownią. Właśnie po to, aby dać ludziom realną alternatywę dla korka na Dźwigowej.