I zdania nie zmieniłem.
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
A może to kasowniki przekodowują bilety? Jak przyłożysz do kasownika to masz już nowy, a jak nie to u kontrolera wyskakuje jako nieważny? One mają takie funkcje?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Proponuję skończyć tą wymianę uprzejmości.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Właśnie, aby uciąć tą dyskusję: kolego Ashir, jeśli na swojej drodze życiowej spotkasz biletomat, to sprawdź i pochwal się jaki masz bilet - ze starej taryfy czy z nowej? Bo rozumiem, że zakodowany przez 1.09.
Ja wiem, że moje wywody na forum bywają upierdliwe, czasem naprawdę nudne, ale pisałem, że moja karta (kontrakt 30-dniowy) był ważny do 3 września, także teraz to wiesz... mam nowy bilet, tym razem na 90 dni do 2 grudnia - mnie ten problem już w żadnym stopniu nie dotyczy.
A to faktycznie, już tej zagadki nie rozwiążemy 
Nie wiem czy dobrze rozumuję: skoro karta Warszawiaka teraz jest ważna w 2 strefach, to jadąc z nią z Międzyborowa do Zachodniej wystarczy kupić bilet Kolei Mazowieckich Międzyborów - Pruszków, mimo że pociągi się tam aktualnie nie zatrzymują ? Do tej pory było tak, że karta była ważna od/do Niedźwiadka czyli trzeba było mieć bilet od/do Niedźwiadka, mimo że pociągi się tam nie zatrzymywały aktualnie.
Trzeba kupić od Niedźwiadka ponieważ pociąg nie zatrzymuje się w strefie IImb112 pisze: ↑07 wrz 2018, 19:04Nie wiem czy dobrze rozumuję: skoro karta Warszawiaka teraz jest ważna w 2 strefach, to jadąc z nią z Międzyborowa do Zachodniej wystarczy kupić bilet Kolei Mazowieckich Międzyborów - Pruszków, mimo że pociągi się tam aktualnie nie zatrzymują ? Do tej pory było tak, że karta była ważna od/do Niedźwiadka czyli trzeba było mieć bilet od/do Niedźwiadka, mimo że pociągi się tam nie zatrzymywały aktualnie.
"Zakres ważności biletów ZTM może być ograniczony w pociągach przyspieszonych KM, które nie zatrzymują się na części stacji w strefach biletowych ZTM. We wszystkich tych pociągach ważne są bilety ZTM do ostatniej stacji w I strefie, natomiast ważność biletów do stacji w II strefie zależy od tego, czy pociąg się tam zatrzymuje."
OK, dzięki, rozumiem. Ale w takim razie to jest zupełny brak konsekwencji. To już gdyby Karta Warszawiaka w ogóle była ważna tylko do Zachodniej w takich pociągach (ostatnia stacja w strefie I i II) to byłoby to bardziej logiczne.
To byś jeszcze skomplikował sprawę. Są RE które mają postoje w 1. jak i 2. strefie, więc czemu KW ma w nich nie obowiązywać poza Zachodnią?
Opowiem Ci śmieszniejszy przypadek: z żoną wyskoczyliśmy do Babic i Sierakowa. W tym samym autobusie linii 719 sprawdzaliśmy bilety w kasowniku i mi wyskoczyło "bilet ważny do 23/09/2018", a mojej żonie "bilet nieważny". Ja wymieniałem WKMkę w tym roku (mam czerwoną), a Kaśka ma niebieską - ale to powinno być przecież bez związku, bo bilet oboje przedłużaliśmy w lipcu...fik pisze: ↑05 wrz 2018, 12:06Skoro przez mniej więcej 6 godzin ostatnio na strefie miałem nieprzekodowanych biletów kilkadziesiąt, a kierownik działu kontroli wysyła specjalne maile z listą kodów rodzajów biletów, które do końca terminu ważności będą się błędnie wyświetlać jako nieważne, to zdecydowanie bardziej wierzę w twoją wyjątkowość niż to, że mi się to wszystko przysnilo.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ja też zmieniałem nośnik i miałem wizytę pod koniec czerwca w POPie. Chociaż nie powinno mieć to wpływu, bo po tej wizycie jeszcze 2 razy ładowałem kartę na strefę 1. 
Nie no, właśnie o to mi chodzi, że najlepiej żeby KW obowiązywała do ostatniej stacji danego pociągu w 1 i 2 strefie. W przypadku pociągów R1/RE1 to jest teraz właśnie Zachodnia (potem jest dopiero Grodzisk).
Bo tak jak teraz to bez sensu - nie jest ani do ostatniego przystanku w 1 i 2 strefie, niezależnie od tego czy pociąg się tam zatrzymuje (Pruszków), ani do ostatniego na którym się zatrzymuje (Zachodnia), tylko nie wiadomo dlaczego do ostatniego w 1 strefie, na którym też się nie zatrzymuje (Niedźwiadek). Idea rozszerzenia KW była chyba taka, żeby teraz dla jej posiadaczy nie musiało być żadnego rozróżnienia między 1 a 2 strefą. A tak to trzeba za każdym razem się zastanawiać nad takimi niuansami.
- fik
- Naczelne Chamidło
Automatyka pełną gębąWolfchen pisze: ↑10 wrz 2018, 0:13Opowiem Ci śmieszniejszy przypadek: z żoną wyskoczyliśmy do Babic i Sierakowa. W tym samym autobusie linii 719 sprawdzaliśmy bilety w kasowniku i mi wyskoczyło "bilet ważny do 23/09/2018", a mojej żonie "bilet nieważny".fik pisze: ↑05 wrz 2018, 12:06Skoro przez mniej więcej 6 godzin ostatnio na strefie miałem nieprzekodowanych biletów kilkadziesiąt, a kierownik działu kontroli wysyła specjalne maile z listą kodów rodzajów biletów, które do końca terminu ważności będą się błędnie wyświetlać jako nieważne, to zdecydowanie bardziej wierzę w twoją wyjątkowość niż to, że mi się to wszystko przysnilo.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!