Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Ashir tu zazwyczaj pyta samego siebie. 
Bo jak dołączyłem na forum to miałem czego i od kogo się dowiedzieć. Teraz niestety niczego ciekawego się nie dowiem. 
Jestem przekonany, że gdyby ktoś chciał/mógł Ci odpowiedzieć na Twoje pytania, to by to już zrobił 
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
A może to kasowniki przekodowują bilety? Jak przyłożysz do kasownika to masz już nowy, a jak nie to u kontrolera wyskakuje jako nieważny? One mają takie funkcje?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Proponuję skończyć tą wymianę uprzejmości.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Właśnie, aby uciąć tą dyskusję: kolego Ashir, jeśli na swojej drodze życiowej spotkasz biletomat, to sprawdź i pochwal się jaki masz bilet - ze starej taryfy czy z nowej? Bo rozumiem, że zakodowany przez 1.09.
Ja wiem, że moje wywody na forum bywają upierdliwe, czasem naprawdę nudne, ale pisałem, że moja karta (kontrakt 30-dniowy) był ważny do 3 września, także teraz to wiesz... mam nowy bilet, tym razem na 90 dni do 2 grudnia - mnie ten problem już w żadnym stopniu nie dotyczy.
A to faktycznie, już tej zagadki nie rozwiążemy 
Nie wiem czy dobrze rozumuję: skoro karta Warszawiaka teraz jest ważna w 2 strefach, to jadąc z nią z Międzyborowa do Zachodniej wystarczy kupić bilet Kolei Mazowieckich Międzyborów - Pruszków, mimo że pociągi się tam aktualnie nie zatrzymują ? Do tej pory było tak, że karta była ważna od/do Niedźwiadka czyli trzeba było mieć bilet od/do Niedźwiadka, mimo że pociągi się tam nie zatrzymywały aktualnie.
Trzeba kupić od Niedźwiadka ponieważ pociąg nie zatrzymuje się w strefie IImb112 pisze: ↑07 wrz 2018, 19:04Nie wiem czy dobrze rozumuję: skoro karta Warszawiaka teraz jest ważna w 2 strefach, to jadąc z nią z Międzyborowa do Zachodniej wystarczy kupić bilet Kolei Mazowieckich Międzyborów - Pruszków, mimo że pociągi się tam aktualnie nie zatrzymują ? Do tej pory było tak, że karta była ważna od/do Niedźwiadka czyli trzeba było mieć bilet od/do Niedźwiadka, mimo że pociągi się tam nie zatrzymywały aktualnie.
"Zakres ważności biletów ZTM może być ograniczony w pociągach przyspieszonych KM, które nie zatrzymują się na części stacji w strefach biletowych ZTM. We wszystkich tych pociągach ważne są bilety ZTM do ostatniej stacji w I strefie, natomiast ważność biletów do stacji w II strefie zależy od tego, czy pociąg się tam zatrzymuje."
OK, dzięki, rozumiem. Ale w takim razie to jest zupełny brak konsekwencji. To już gdyby Karta Warszawiaka w ogóle była ważna tylko do Zachodniej w takich pociągach (ostatnia stacja w strefie I i II) to byłoby to bardziej logiczne.