Nie przekonuje mnie linia w znacznej mierze po trasie tramwaju [11], więc przyjmę to do dyskusji - lecz chłodno. Tak, widzę, że teraz tak jeździ 112.mb112 pisze:224 Metro Młociny - Kasprowicza - Sokratesa - Conrada - Powstańców Śląskich - Człuchowska - Lazurowa - Połczyńska - Karolin
Np. nie widzę konieczności zastępowania 109 na odcinku od os. Górczewska do Ratusza Bemowa. Tam są tramwaje.
Jeśli chodzi o dowóz os. Górczewska, Klemensiewicza do Wola Parku (o to chodzi z tym przesiadaniem na jedną stację?) - w odróżnienia od metra jako takiego - to zadanie dla jakiegoś 149+249 albo od biedy 155. Zresztą tam jeszcze jest Tesco, nie ma obowiązku dowożenia do każdego centrum handlowego bez przesiadki linią magistralną.
Z pary 171+224 wydaje mi się, że lepiej byłoby mieć jedną linię.
Dla mnie najbardziej naturalne jest, żeby na Karolin pojechało 190, a oprócz niego na Człuchowską jakieś 171 jak u mb112, może wydłużone na Chomiki czy Młociny. Albo, idea
Nie jest lepszy. Natomiast pozwoliłby na wyrzucenie słabawej relacji tramwajowej. Pamiętamy o 8Yelonker pisze:Tramwaj powinien mieć pierwszeństwo nad autobusem. Co wtedy z 22? Na tej linii opiera się cała Okopowa, więc kasować się nie powinno, ale moim zdaniem bardziej użyteczna jest 22 do Wiatracznej niż do Zielenieckiej/Wschodniego, a autobus na trasie przez most Świętokrzyski nie wydaje mi się w żaden sposób lepszy ani szybszy.
Tylko jestem sceptyczny, czy miałoby być to akurat 128 - poniekąd się do tego nadaje, bo jest najkrótsze. Tylko moim zdaniem powinno zostać na Nowym Świecie i Krakowskim raczej też. W okolicy mamy 127, 175, 178, 195 - są dłuższe i jeszcze bardziej zakorkowane. 162 ma inne zadania. Chociaż idea Powiśle - Grochów z uwolnieniem 102 kusi, kusi. Najmniej złą alternatywą chyba byłoby 166, jak zresztą Yelonker pisze. Z Kabat na Gocławek Wsch. półkurs miałby ze 71 min... Obecnie ma 70 min i to przez al. Zieleniecką, więc chyba nie byłaby to zmiana na gorsze.
Natomiast nie wątpię, że coś ze 171 na Torwarze trzeba będzie zrobić i tak, i to już po M2 do ks. Janusza. Silne 102 z Młynowa, Grzybowską (z wycięciem 105), M2 Nowy Świat, PKP Powiśle, Torwar, Bartycka wygląda dobrze.