Estetyka autobusĂłw miejskich

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 lis 2006, 21:37

205WrAs pisze: R-11 vel R-??.
vel. R-2 ;)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 07 lis 2006, 1:09

205WrAs pisze:Niedość jeszcze wczoraj widziałem 8403 z czerwoną folą zaklejającą całe lewe okno kierowcy za wyjątkiem lufciku i niebieskie doklejane osłony przeciwsłoneczne. Niech będzie chociaż jeden kolor. Pozatym kolejni kierowcy poprawiają te osłony i wycinają żyletkami buże płaty (okna się rysują), kolejni zaklejają je inną folią
:arrow: To ZTM jako zamawiający usługę przewozową nie ma wpływu na wygląd autobusów? W Gdyni tamtejszy ZKM od razu rąbnąłby kary za przesadną dekorację.

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 08 lis 2006, 10:32

Na Woronicza jest (conajmniej) jeden SU15, w którym jakiś gość okleił szybę oddzielającą od przedziału pasażerskiego ordynarną brązową taśmą do pakowania paczek. Obecnie część tej taśmy jest oderwana, ale klej, jak to klej, pozostał. Ohyda.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 09 lis 2006, 7:40

Jeszcze jeden geniusz w 6812 wziął i szybkę przed lufcikiem zamalował ją farbą plakatową 8-[ a drugi scyzorykiem na moich oczach wyskrobywał tą farbę i był nawet zadowolony z efektu, szyba pewnie się domyślacie...do wymiany ](*,)

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 05 lut 2007, 21:53

Nowe SU18,które mają w najbliższym czasie przybyć do stolicy(50 :arrow: R7,50 :arrow: R10)mają posiadać oklejenie(jeden wzór)przedniej szyby,instalowane juz na miejscu w fabryce :smile: :P

ps.przynajmniej wytrawni miłosnicy nie będą narzekać na wieśniacko oklejone niektóre wozy...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lut 2007, 12:10

A to umowa już podpisana?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 06 lut 2007, 18:13

inż. Glonojad pisze:A to umowa już podpisana?
Nie.

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 07 lut 2007, 15:44

TLG pisze:Wydrapane szyby to nie tylko polski problem. Mógłbym rzec, ze u nas nawet nie jest tak źle z tym zjawiskiem. W Europie Zachodniej widywałem to na większą skale. Na przykład w paryskich autobusach się trafiają częściej niż w warszawskich.
W paryskich to jeszcze pół biedy, ale w berlińskim pociągu nie uświadczysz niewydrapanej szyby.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 lut 2007, 18:53

Plesim pisze:
inż. Glonojad pisze:A to umowa już podpisana?
Nie.
A bo się już zastanawiałem, skąd 110 baniek wzięli... ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Náměsíčník

Post autor: Náměsíčník » 06 mar 2007, 22:25

Wszelkie różnobarwne folie z autobusów powinny zniknąć. Autobusy są wyposażone w rolety przeciwsłoneczne, które powinny wystarczać. Względnie można wszystkie okleić jednakowo, estetycznie, najlepiej przyciemnianą czarną folią. Nie zetknąłem się ze zdobieniem, oklejaniem autobusów folią w żadnym dużym zachodnioeuropejskim mieście. Czy widział ktoś jakiś berliński autobus dajmy na to z niebieską folią na przedniej szybie? W wielu polskich miastach takie zdobienie autobusów przez kierowców jest zabronione, nie ma folii chociażby w Poznaniu. Nie ma ich praktycznie w Krakowie. Poza tym niektóre ozdoby nie mają jakiegokolwiek praktycznego zastosowania, ba, nawet nie "uprzyjemniają" kierowcy prowadzenia autobusu, bo ich po prostu nie widzą. Rzecz nie leży tylko w gestii ZTM, ale również MZA.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 06 mar 2007, 22:47

Náměsíčník pisze:Autobusy są wyposażone w rolety przeciwsłoneczne, które powinny wystarczać.
Solarisy, Neoplany oraz MANy nie są wyposażone w rolety.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 06 mar 2007, 22:49

Flash8222 pisze:Solarisy, Neoplany oraz MANy nie są wyposażone w rolety.
Myślę, że do tego okulary przeciwsłoneczne się nadają...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 06 mar 2007, 23:04

Náměsíčník pisze:Wszelkie różnobarwne folie z autobusów powinny zniknąć. Autobusy są wyposażone w rolety przeciwsłoneczne, które powinny wystarczać. Względnie można wszystkie okleić jednakowo, estetycznie, najlepiej przyciemnianą czarną folią. Nie zetknąłem się ze zdobieniem, oklejaniem autobusów folią w żadnym dużym zachodnioeuropejskim mieście. Czy widział ktoś jakiś berliński autobus dajmy na to z niebieską folią na przedniej szybie? W wielu polskich miastach takie zdobienie autobusów przez kierowców jest zabronione, nie ma folii chociażby w Poznaniu. Nie ma ich praktycznie w Krakowie. Poza tym niektóre ozdoby nie mają jakiegokolwiek praktycznego zastosowania, ba, nawet nie "uprzyjemniają" kierowcy prowadzenia autobusu, bo ich po prostu nie widzą. Rzecz nie leży tylko w gestii ZTM, ale również MZA.
No to wystosuj odpowiednie pismo do ZTM, lub MZA.
Może te kolorowe folie i inne ozdoby na autobusach, mają również za zadanie umilić czas pracy kierowcom(chyba juz kiedys o tym było na forum :-k )

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 06 mar 2007, 23:05

jacek pisze:Może te kolorowe folie i inne ozdoby na autobusach, mają również za zadanie umilić czas pracy kierowcom
:wow: Ja bym nerwicy dostał, gdybym musiał patrzeć na takie kolory =;
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Náměsíčník

Post autor: Náměsíčník » 06 mar 2007, 23:54

Flash8222 pisze: Solarisy, Neoplany oraz MANy nie są wyposażone w rolety.
Jak to nie? Każdy autobus jest fabrycznie wyposażany w rolety. Faktem jest, że nie jest to idealne zabezpieczenie przeciwsłoneczne. Ale roleta i ciemne okulary powinny wystarczyć. W ostateczności można nakleić folię czarną, przyciemniającą, nie rzucającą się w oczy.
Być może to umila pracę kierowcom, kwestia gustu. Jedna nie wyobrażam sobie dajmy na to pracownika banku, który ozdobiłby w ten sposób swoje kienko. Autobus nie jest własnością kierowcy, a tylko jego miejscem pracy. Co do pisma - rozważam jego napisanie. Ciekawe jaki skutek odniesie.

Zablokowany