W Grodzisku oba elektryki jeżdżą bez zarzutów, a mają najdłuższy staż ze wszystkich trzech miast. Natomiast zobaczymy jak to będzie z tym teraz, bo będzie zmiana przewoźnika z Mat-Busa na PKS Grodzisk (czyli identycznie jak w dwóch pozostałych miastach partnerskich z tego przetargu). Dotychczas Solaris 500 miał raptem kilka dni przestoju, a 501 raptem 2 (na 10 miesięcy eksploatacji).
Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
To wszystko jest uzgodnione z MZA. Ostatnie 5 Autosanów ma przyjść w IV kwartale tego roku i mają mieć lepsze wyposażenie m.in. asystent pasa ruchu.ZielonyJamnik pisze: ↑01 wrz 2023, 10:04Oficjalnie dziś Autosan przekracza kolejny termin dostaw. Autobusy dalej nie są nawet zarejestrowane w systemie
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Teoretycznie Conecto z Mobilisu spełniają te wymogi, oprócz ilości miejsc łącznie, bo jest 131. Ale w przypadku tego postępowania raczej podejrzewam, że Solaris będzie mieć taki tabor.Glonojad pisze: ↑02 wrz 2023, 7:13https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 79865.html
Coś schodzącego z naszych ajentów się łapie?
Oni odkupują wozy po leasingu jak to robiło MZA w przypadku MANów czy BTSów.Glonojad pisze: ↑02 wrz 2023, 7:13https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 79865.html
Coś schodzącego z naszych ajentów się łapie?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I nie mogli po prostu przewidzieć tego w umowie na leasing, zamiast robić przetarg?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- ZielonyJamnik
A co z karami? Przyjdzie dodatkowe 10 sztuk w ramach kar czy kasa? Bo cały czas w systemie są zarezerwowane numery dla 7891-7899
Mkną po koleinach zielone jamniki...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Można w przetargu na leasing zarezerwować sobie opcję wykupu na koniec i nie trzeba robic drugiego przetargu...
Ale to może o to chodziło żeby zapłacić drugi raz. Decydenci nie płacą z własnej kieszeni, płaci podatnik.
Ktoś musi zarobić
A to nie chodzi bardziej o to żeby w jak najbezpieczniejszy sposób wydać duże środki? Może boją się że gdyby wykupili je na podstawie umowy (jeśli ta na to pozwala) to ktoś by się mógł czepiać a tak jest przetarg, każdy może złożyć ofertę, nikt się nie przyczepi.
W tym wypadku niezrozumiałą kwestią jest brak wykupu za symboliczny %. Jak do tej pory tylko MPK Kraków się w ten sposób zabezpieczyło przy leasingach. Inni jakoś o tym zapominają.
- ZielonyJamnik
Tylko że to tak naprawdę nie jest leasing. Kiedyś to MPK Wrocław gdzieś tłumaczyło, że jest to wynajem autobusów, a nie leasing
Mkną po koleinach zielone jamniki...