MC pisze: ↑27 wrz 2023, 9:07
Również przyczepianie się do sposobu prezentacji zmian uważam za niewłaściwe w momencie gdy "idealny" Berlin robi identyczną informację! W ostatni weekend widziałam właśnie schemat - nie mapę! - dla wyłączonego odcinka linii S7 i poprowadzonego tam autobusu zastępczego.
Bo u was biją murzynów!
Być może
idelany Berlin nie robi takich mapek z powodu lokalnych przyzwyczajeń klientów. Czasem nie można pewnych rozwiązań w stosunku 1:1, tylko może lepiej jest zmodyfikować to rozwiązanie tak, żeby uwzględniało lokalny rynek. Do tego Berlin, pomimo dobrej opinii, jak też pozytywnych rozwiązań w transporcie publicznym nie powinien być dupochronem, bo potem przy każdym pomyśle będzie podał argument
a bo w Berlinie. Odrobinę elastyczności też się przyda
Generalnie tu się rozchodzi o to, że nieraz nie ma nawet schematów, choćby się przydały.
MC pisze:O ile wszystkie uwagi merytoryczne przyjmowałam z pokorą, tak ostatnie komentarze czytam z wielkim smutkiem.
Przy całym szacunku do Twojej pracy (piszę to bez cienia szydery, co dla niektórych tutaj może być nie do uwierzenia, ale to wasz problem, nie mój) to raczej większość komentarzy (w tym moja) jest skierowana wobec instytucji ZTM, tym bardziej, że już od kilku lat podejmowane są błędne decyzje. Do tego też wielu użytkowników pamięta, na jakim poziomie była informacja kiedyś i odczuwało się progres w tej jak i innych kwestiach. Obecnie nie mam takiego poczucia i sądząc po wypowiedzi części użytkowników, raczej nie jestem w tym poczuciu osamotniony. Krytyka instytucji czasem się będzie odbijała na pracownikach i/lub managemencie firmy, ale czy jest to powód, żeby zaprzestać krytyki i pokazywania patologii tam, gdzie ona występuje? O ile wiem, to pracownicy ZTM nie są żubrami, żeby być pod szczególną ochroną i jeśli coś niestety zepsują (choć lepiej byłoby gdyby podejmowali same trafne decyzje, ale nie żyjemy w utopii i tak nie będzie) to mamy prawo do napisania własnego zdania. To tak jakby piłkarzy reprezentacji Polski nie krytykować po frajerskiej przegranej w Tiranie z Albanią. Tym bardziej, że nie jest to jednorazowy przypadek, a wtopy Organizatorowi przydarzają się niestety dość często.
Co komentarzy: przyjęło się tutaj pisać posty w sposób ironiczny, z dozą swady. Ale nie uważam, żeby zostały przekroczone granice dobrego smaku, nawet jeśli zbliżano się do tej granicy. I patrząc na reakcję moderatorów forum, to śmiem twierdzić, że uważają tak samo jak ja. Może warto nie zrównywać krytyki, czasem podszytej szyderczym poczuciem humoru na otaczający nas świat, od razu z hejtem? Wiem, że to trudne bo czasem opłaca się przyjąć pozycję ofiary, żeby coś zyskać, nawet w prostej dyskusji. Bo potem dojdziemy do absurdu, że nie będziemy w ogóle niczemu i nikomu zwracać uwagi, bo oponent z rękawa wyciągnie (pseudo)argument-wytrych: hejt.
MC pisze:Odnośnie urlopów - czasem jestem nieobecna (przepraszam!)(...)
Nie wiem za co przepraszasz, bo urlop i dni wolne są Twoim świętym prawem jako pracownika. To tak, jakby przepraszać za to, że się żyje
MC pisze: ↑27 wrz 2023, 9:07
Przywoływane przez Was schematy przystanków przy stacjach na LK9 były udostępnione tylko w postaci linków na mapie GIS. Nigdy nie było do nich osobnych odnośników na podstronie ze schematami WTP. i tak, przyznaję, zostały odłożone do aktualizacji w dalszej kolejności tak, aby aktualne były przede wszystkim schematy przystanków przy stacjach metra. Możecie nawet porównać, że schematy te pozostały w formacie gif, a nowe - aktualne - schematy są plikami pdf.
Co jest głupotą ze strony Organizatora, bo Wspólny Bilet jest tak samo równorzędną częścią oferty WTP jak pozostałe środki transportu w sieci ZTM. W ten sposób po raz kolejny daje się znać, że ZTM/miasto preferuje szczególnie metro, a kolej w ramach wspólnego biletu jest dodatkiem. Biorąc pod uwagę, że Koleje Mazowieckie i WKD dostają najwięcej z wzkm to dość drogim dodatkiem.
MC pisze:Ale przecież jeśli nic nie widać to znaczy, że nic nie robię, prawda?
To jest jakiś szantaż emocjonalny?
Wiliam pisze: ↑27 wrz 2023, 10:03
Patologią
organizatora transportu jest, że tak istotną sprawą jak informacja pasażerska dla ponad 2 mln ludzi, zajmuje się jedna osoba.
Janusze biznesu transportu publicznego. Jeszcze można tak napisać, czy to też już hejt?

Łukasz pisze: ↑27 wrz 2023, 10:27
Nie przypominam sobie, żebym hejtował mapy.
Emyl pisze: ↑27 wrz 2023, 15:11
Nie o tego Łukasza chodziło.
Nie jednemu psu na imię
Łukasz Burek. (Mam nadzieję, że
@Łukasz nie uzna tego za hejt z mojej strony

)