Tarchomin i Nowodwory (III)
Moderator: Wiliam
- fik
- Naczelne Chamidło
W przypadku Szynowej to ulicę w sumie wypadałoby zbudować, bo obecny ciąg ciężko tym mianem nazwaćWolfchen pisze: ↑07 gru 2023, 17:39Odkopuję, bo trafiłem na ciekawy fragment artykułu:Trasa zwiększy dostęp do komunikacji, jednakże końcówka cytatu trochę uświadamia, że nie nastąpi to prędko, bo nie wystarczy tam kubeł z farbą i namalowanie zygzaków - a dzielnica raczej nie jest zbyt rychliwa, jeśli chodzi o przystosowywanie ulic do komunikacji.Mamy również w planach uruchomienie linii lokalnej na trasie Winnica – Światowida – Modlińska – Prząśniczek – Czeremchowa – Mehoffera – Orchowiecka – Fletniowa – Klasyków – Szynowa – Kołacińska – Światowida – Tarchomin. To połączenie jest jednak uzależnione od tego, czy dzielnica przygotuje infrastrukturę drogową na kilku ulicach do prowadzenia komunikacji autobusowe – zaznacza Kunert.
Fajnie, że przewiduje się poprawę dostępności przestrzennej, ale w sumie to chyba bym wolał w pierwszej kolejności dowozówkę z Nowodworów na PKP Płudy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
CafeKaskada
Mnie zaś dziwi brak wzmianki o skróceniu 723 i 731 do Winnicy, brałem to za pewnik, zapomnieli wspomnieć, czy jakimś cudem z tego zrezygnowali?
126 by się idealnie sprawdziło, gdyby je przywrócić starą trasą na Nowodwory, jednocześnie kierując przez PKP Płudy.
Z 723/731 do Młocin najlepiej przesiadać się w 511.CafeKaskada pisze: ↑08 gru 2023, 14:57Mnie zaś dziwi brak wzmianki o skróceniu 723 i 731 do Winnicy, brałem to za pewnik, zapomnieli wspomnieć, czy jakimś cudem z tego zrezygnowali?
W tramwajach na Tarchodworach nie ma już miejsca.
Na pętli też? Tylko szczyt poranny, czy międzyszczyt też?
Czas na większe tramy.person pisze: ↑08 gru 2023, 15:27Z 723/731 do Młocin najlepiej przesiadać się w 511.CafeKaskada pisze: ↑08 gru 2023, 14:57Mnie zaś dziwi brak wzmianki o skróceniu 723 i 731 do Winnicy, brałem to za pewnik, zapomnieli wspomnieć, czy jakimś cudem z tego zrezygnowali?
W tramwajach na Tarchodworach nie ma już miejsca.
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
- fik
- Naczelne Chamidło
Jako (nieczęsty, ale jednak stały) pasażer 723/731 dogodną przesiadkę do tramwaju bardzo chętnie bym przyjął, ale jednocześnie ponownie pozwolę sobie zauważyć, że a) ta para linii stanowi absolutną podstawę komunikacji od granicy miasta do Ratusza i należałoby ją zastąpić przynajmniej równoważną częstotliwościowo linią, b) przesiadki na FSO też są pasażerom potrzebne, c) istniejąca jednoperonowa i nieźle skoordynowana rozkładowo przesiadka do/z 511 wypełnia większość z funkcji, które mógłby przynieść tramwaj. W obecnym rozwiązaniu infrastrukturalnym jednak chyba należy utrzymać bieżący układ, gorzej że - o ile pamiętam - rozwiązanie docelowe też jest mocno niedogodne dla takiej przesiadki.
Za to o wydłużenie do Winnicy prosi się L49.
Za to o wydłużenie do Winnicy prosi się L49.
-
CafeKaskada
Moim zdaniem rolę 723 i 731 na Modlińskiej mogłoby przejąć 511, możnaby nawet powrócić do pomysłu zamienienia go w 101. 511 dojeżdża prawie pod samą granicę, jedynie przystanku Buków nie obsługuje.
Przesiadka na Żerań może i jest potrzebna, ale przesiadka na Młociny jest moim zdaniem dużo lepszą alternatywą, a na Żerań od biedy można 509 dojechać, jak ktoś potrzebuje. Tym bardziej, że sprawdziłem rozkłady i 723/731 z przystanku Poetów na Żerań jedzie się tyle samo czasu, co 2 z Winnicy na Młociny, a należy pamiętać, że na Modlińskiej zdarzają się korki, a tramwaj w takowych nie stoi.
Natomiast co do samej przesiadki, to, jadąc w kierunku Młocin, na Winnicy też byłaby przesiadka jednoperonowa do tramwaju, jezdnia jest tam tak zrobiona, że autobus może wjechać na tory tramwajowe. Sama dwójka kursuje też bardzo często, w szczycie aż co 4 minuty, więc długo by nigdy nie trzeba było czekać.
Co do L49, to zgadzam się, że należy je przedłużyć do Winnicy.
Przesiadka na Żerań może i jest potrzebna, ale przesiadka na Młociny jest moim zdaniem dużo lepszą alternatywą, a na Żerań od biedy można 509 dojechać, jak ktoś potrzebuje. Tym bardziej, że sprawdziłem rozkłady i 723/731 z przystanku Poetów na Żerań jedzie się tyle samo czasu, co 2 z Winnicy na Młociny, a należy pamiętać, że na Modlińskiej zdarzają się korki, a tramwaj w takowych nie stoi.
Natomiast co do samej przesiadki, to, jadąc w kierunku Młocin, na Winnicy też byłaby przesiadka jednoperonowa do tramwaju, jezdnia jest tam tak zrobiona, że autobus może wjechać na tory tramwajowe. Sama dwójka kursuje też bardzo często, w szczycie aż co 4 minuty, więc długo by nigdy nie trzeba było czekać.
Co do L49, to zgadzam się, że należy je przedłużyć do Winnicy.
- fik
- Naczelne Chamidło
511 nie obsługuje nie tylko przystanku Buków, ale również przystanków Aluzyjna, Dąbrówka Szlachecka, Żiżki, Drogowa, Braci Zawadzkich, Ekspresowa, Płochocińska, Konwaliowa, Kanał Żerański, EC Żerań i Żerań FSO, w związku z czym bardzo słabo spełnia rolę kręgosłupa komunikacyjnego w ciągu Modlińskiej.
Ile by się z Poetów na Żerań nie jechało, coś tam musi jechać. Skrócisz 7xx do Winnicy, co nie przyniesie pasażerom tych linii wielu korzyści, to będziesz musiał uruchomić 144.
Ile by się z Poetów na Żerań nie jechało, coś tam musi jechać. Skrócisz 7xx do Winnicy, co nie przyniesie pasażerom tych linii wielu korzyści, to będziesz musiał uruchomić 144.
Zgadzam się, stąd moje stwierdzenie, że tam kubeł farby nie wystarczy - a między Srebrnogórską a wcześniejszą przecznicą (o nazwie Wczele, czego się teraz dowiedziałem patrząc na mapę), to tam jest delikatnie mówiąc wąsko gratis. I raczej by trzeba było coś zburzyć, żeby zbudować pełnowymiarową ulicę.
E tam, zaraz się dowiesz, że to już było i nie wróci, bo jest tramwaj do metra.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Z Tarchomina na Płudy jedzie przecież 152.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Krzysiek_S
Kołacińska i Szynowa jest do rozbudowy i budowy przez SZRM [ ZMID] w ramach pakietu z Kątami Grodziskimi, Białołęcką[ Kopijników- Ketlinga] i lokalną Modlińską. Czy ma pełne finansowanie, nie wiem. Projekt rozbudowy jest na stronie SZRM.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A zatem?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Zatem kolega fik pisał przecież o Nowodworach a nie o Tarchominie.