Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
A dla porównania Mobilis "przejściówkę" / "pomostówkę" na SU8,9LE wziął za 10,90 zł/wzkm netto. Oczywiście daleki jestem od nominalnego porównywania stawek bez uwzględnienia realiów określonej umowy PSC, momentu ofertowania, kontraktowania etc., ale cóż... Błędne koło. Niestety wychodzi przy okazji to jak bardzo Michalczewskim poszedł w pięty brak kontraktu na 18m CNG. We Wrocku też kolorowo nie jest.
Cholera wie gdzie tkwi problem?piorunus pisze: ↑12 lut 2024, 12:42A dla porównania Mobilis "przejściówkę" / "pomostówkę" na SU8,9LE wziął za 10,90 zł/wzkm netto. Oczywiście daleki jestem od nominalnego porównywania stawek bez uwzględnienia realiów określonej umowy PSC, momentu ofertowania, kontraktowania etc., ale cóż... Błędne koło. Niestety wychodzi przy okazji to jak bardzo Michalczewskim poszedł w pięty brak kontraktu na 18m CNG. We Wrocku też kolorowo nie jest.
Przecież od 2007 firma ITS Michalczewski startowała do wszystkich przetargów i wszystkie przegrała, nawet z EEC (w 2015?), a ten przetarg był chyba strategiczny, bo by pozwolił na utrzymanie ciągłości obsługowej i pozostanie na rynku warszawskim?
Przegrywali wszystkie przetargi z Mobilisem i PKS GM, potem z Arrivą.
Może prawnicy i osoby decyzyjne w strategii dawały ostro ciała, że zawsze coś tam zabrakło do zwycięstwa
Arriva jest w ogóle katastrofą dla DB. Jak czytałem doniesienia z Niemiec to już kilka lat chcieli ją sprzedać bo przynosiła straty nie tylko w Polsce. Tylko to niemiecka firma która bierze odpowiedzialność za swoje nieudane decyzje a nie chowa głowę w piasek. Dofinansowywano ją długo a teraz wyprzedają.piorunus pisze: ↑12 lut 2024, 9:40Na pewno nie bez znaczenia było to, że za czasów jak byli w holdingu DB to mieli dużą swobodę działania i mało kto patrzył na wyniki. Ciekaw jestem jak to się zmieniło po przejściu do klubu Mutaresa, bo to zupełni inny rodzaj właściciela. Więc zakładam, że już tam nie ma takiego przyzwolenia, że "za chajs matki baluj".
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Właśnie dostałem info od znajomego, w mza podwyżki od kwietnia o 400 do etatu, obie motywacyjne będą zsumowane w samo 800 zł. Stawi zaszeregowań: 6200 (świeżaki), 6400, 6600, 6900 - brutto podstawy
Że po tych zmianach najniższe stawki godzinowe za podstawę wyjdą między 33,70 a 37,50 brutto.
Było tu już o tym
Michalczewski 31
Arriva 31-36 zależnie od stażu
Co do PKS GM nie potrafię nic powiedzieć, ale coś musi być nie tak, skoro brygady przestają wyjeżdzać
No to mamy budżet w za-Relobusowym przetargu na solówki. Wychodzi bazowo 12 zł/wzkm netto. Teraz pytanie czy jedna czy dwie oferty i po jakich stawkach. Poza tym odnoszę wrażenie, że ZTM taką stawką chce coś bardzo ważnego powiedzieć między wierszami.
EDIT
Czyli wszystko wiadomo. Grodzio 10,78 zł netto, Relobus 12,28 zł netto.
EDIT
Czyli wszystko wiadomo. Grodzio 10,78 zł netto, Relobus 12,28 zł netto.
Komentarze miłośników, że drogo za 3, 2, 1....
Ciekawe czy będzie drugi przetarg na kolejne 50 brygad
Ciekawe czy będzie drugi przetarg na kolejne 50 brygad
-
michael112
A kiedy kończy się kontrakt Grodzia?
Czekajcie, bo przeciez kontrakt Grodzia był po Arrivie?
Czym on zamierza obsługiwać te 50 brygad w okresie zejście Arrivy - koniec pierwotnego kontraktu Grodzia?
+ muszą mieć autobusy pod ręką, bo przecież ten kontrakt moze być rozszerzony o 25 brygad na zlecenie ZTM. Czyli Grodzio kupi gazowce Scanie? Dobrze by było.
Czym on zamierza obsługiwać te 50 brygad w okresie zejście Arrivy - koniec pierwotnego kontraktu Grodzia?
+ muszą mieć autobusy pod ręką, bo przecież ten kontrakt moze być rozszerzony o 25 brygad na zlecenie ZTM. Czyli Grodzio kupi gazowce Scanie? Dobrze by było.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Arriva i Grodzio wygrali 2 zadania tego samego przetargu. Arriva ma kontrakt do końca listopada, a Grodzio do końca grudnia.
PKS zaczął jeździć dużo później, bo ZTM za wszelką cenę chciał go uwalić. Była wtedy bardzo długa batalia odwoławcza. Jak to pawcio napisał po jednuym z wyroków.
PKS zaczął jeździć dużo później, bo ZTM za wszelką cenę chciał go uwalić. Była wtedy bardzo długa batalia odwoławcza. Jak to pawcio napisał po jednuym z wyroków.
https://www.ztm.waw.pl/przetargi/2016/0 ... o-komunik/
No dobrze.alojz pisze: ↑16 lut 2024, 15:30Arriva i Grodzio wygrali 2 zadania tego samego przetargu. Arriva ma kontrakt do końca listopada, a Grodzio do końca grudnia.
PKS zaczął jeździć dużo później, bo ZTM za wszelką cenę chciał go uwalić. Była wtedy bardzo długa batalia odwoławcza. Jak to pawcio napisał po jednuym z wyroków.https://www.ztm.waw.pl/przetargi/2016/0 ... o-komunik/
Ale czy dzisiejsze otwarcie ofert i wygrana PKS GM dotyczy części przetargu obsługiwanej obecnie przez Arrive/Relo?( tak wynika z artykułu w Infobusie)
To kiedy w takim razie ZTM ogłosi przetarg na kontynuację cześci przetargu obsługiwanego obecnie przez PKS GM?
Jaką obecnie Grodzio ma stawkę? Bo może bardziej im się opłaca wygrać to po lepszej cenie i za stary kontrakt płacić kary?