[M2] Otwarcie i eksploatacja

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 19 lis 2024, 15:49

Ze stacją Zacisze bardziej niż nad jej sensensem istnienia w ogóle to zastanawiam się, na ile rozsądnej/głupiej byłoby ją zbudować bardziej na zachód, bliżej nowych bloków. Choćby w pasie rezwerwy pod nowo-Rozwadowskiego(?) między Samarytanka a Rolanda, równolegle do Gilarskiej.

Ale chyba teraz to już musztarda po obiedzie.

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » 19 lis 2024, 15:51

Gdy planowano stację Zacisze, planowano też zagospodarowanie przestrzenne pola PGR.
Zamiast mieszkaniówki powinno tam powstać mini zagłębie biurowe ze stacją metra.

mb112

Post autor: mb112 » 19 lis 2024, 22:09

Bez przesady, to tylko jedna stacja, świat się nie zawali jeśli ta jedna będzie mieć mniejsze obłożenie. Gorzej jakby chcieć budować tak całą linię (M3).
primoż pisze:
19 lis 2024, 15:49
Ze stacją Zacisze bardziej niż nad jej sensensem istnienia w ogóle to zastanawiam się, na ile rozsądnej/głupiej byłoby ją zbudować bardziej na zachód, bliżej nowych bloków. Choćby w pasie rezwerwy pod nowo-Rozwadowskiego(?) między Samarytanka a Rolanda, równolegle do Gilarskiej.

Ale chyba teraz to już musztarda po obiedzie.
Może i tak, ale wtedy trzeba by więcej kręcenia żeby odpowiednimi łukami wpasować się w Kondratowicza. Ale faktycznie nie ma co gdybać teraz.
fik pisze:
18 lis 2024, 21:42
Ciekawe, co te same media by pisały, jakby stacji Zacisze nie wybudowano.
=D>
No właśnie, byłoby marudzenie, że ludzie mają za daleko ("Metro przejeżdża bezpośrednio pod moim domem, a nie mam jak do niego wsiąść, muszę nadrabiać codziennie kilka kilometrów").

reserved

Post autor: reserved » 19 lis 2024, 22:11

Wystarczy po prostu zrobić tę stację na żądanie. ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » wczoraj, 18:12

Czy te media przypadkiem powtarzają idiotyczną skądinąd narrację radnych Białołęki, jakoby "za cenę stacji na Zaciszu można było stację na Białołęce zbudować"? :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mb112

Post autor: mb112 » wczoraj, 19:20

Glonojad pisze:
wczoraj, 18:12
"za cenę stacji na Zaciszu można było stację na Białołęce zbudować"? :D
Jeżeli by to miała być sama stacja, nie połączona z żadnym tunelem, to pewnie mają rację ;)

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » wczoraj, 19:25

Nie wiem jak z "cennikiem", ale gdyby zamiast Zacisza było PGR, dalszy "wymuszony" kształt metra byłby moim zdaniem bardziej racjonalny: Kondratowicza "w pionie", dalej druga stacja gdzieś w okolicach pętli autobusowej i najlepiej przy TT z węzłem przesiadkowym, i dalej gdzieś na Białołęce.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » wczoraj, 21:17

Jeśli już to jedna stacja pod pętlą 512, druga wzdłuż Chodeckiej na północ od Kondratowicza i dopiero następna w okolicach TT.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ