Źródło: IDZD
Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Nie bardzo mogą unieważnić przetarg jeśli najkorzystniejsza oferta będzie ważna i będzie się mieścić w budżecie. W drugiej części Solaris jest zbyt drogi, więc teoretycznie mogą unieważnić tę część, ale przekroczenie nie jest duże
Z tego co pamiętam, Solaris przed laty miał na koncie zwycięstwo z MZA, gdzie udowodnił, że dla MZA korzystnym było podpisanie umowy pomimo niewielkiego przekroczenia budżetu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Jeśli w grę wchodzi dofinansowanie, to unieważnienie postępowania chyba nie jest zbytnio na rękę zamawiającemu?
Ja jestem spokojny
Chciałem tylko wskazać, że mając oferty mieszczące się w budżecie/lekko przekraczające, a także dofinansowanie - nie ma najmniejszego sensu takie coś unieważniać.
Ale naprawdę byłoby pięknie, gdyby tuż po tym zamówili tak około 200 diesli, zamiast 180 elektryków, ale pewnie MZA nie ma środków własnych.
Dlatego napisałem, poczekajmyzxcvbnm pisze: ↑13 sty 2025, 17:17Ja jestem spokojny
Chciałem tylko wskazać, że mając oferty mieszczące się w budżecie/lekko przekraczające, a także dofinansowanie - nie ma najmniejszego sensu takie coś unieważniać.
Ale naprawdę byłoby pięknie, gdyby tuż po tym zamówili tak około 200 diesli, zamiast 180 elektryków, ale pewnie MZA nie ma środków własnych.
-
marco_wawa
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7 ... etarg.html
Według rzecznika MZA, oferty Irizara zostały wykluczone przez KIO ze względu na "błędy w ofercie przetargowej, m.in. dotyczące podpisów elektronicznych.".
Wiec prawdopodobnie (kwestia potencjalnego odwołania Irizara), Youtong i Solaris mogą się cieszyć z wygranej.
Według rzecznika MZA, oferty Irizara zostały wykluczone przez KIO ze względu na "błędy w ofercie przetargowej, m.in. dotyczące podpisów elektronicznych.".
Wiec prawdopodobnie (kwestia potencjalnego odwołania Irizara), Youtong i Solaris mogą się cieszyć z wygranej.
Po ponownej ocenie zmienią się punkty obu ofert, więc w obu częściach może wygrać Solaris.
-
marco_wawa
Między Youtongiem, a Solarisem była niezła różnica w cenie, wiec nie wiem czy reszta punktacji zdoła to nadrobić. No, ale zobaczymy co komisja wymysli i czy Irizar nie odwola się od wyroku KIO.
No bo poprzednio w obu częściach Solaris był za Irizarem.
Ale rzecznik Stawicki już 2 tygodnie temu zapowiedział ponowne rozpatrzenie ofert.
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
- ZielonyJamnik
Jeśli się nie walnąłem w obliczeniach to po przeliczeniu będzie
Yutong - 86,59
Solaris - 86,29
Yutong - 86,59
Solaris - 86,29
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Mi wyszło 90,25 dla Solarisa i 87,35 dla Busnexu. Przeliczyć trzeba dwa parametry - cenę i liczbę roboczogodzin, reszta chyba pozostaje bez zmian względem opublikowanej punktacji.ZielonyJamnik pisze: ↑24 sty 2025, 13:13Jeśli się nie walnąłem w obliczeniach to po przeliczeniu będzie
Yutong - 86,59
Solaris - 86,29