Efekt taki, że więcej pieszych na czerwonym przechodzi, a i na przystanek mniej regularnie ludzie nadchodzą co skutkuje większą nierównością w napełnieniu wozów.
Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania z tramwajami bez priorytetów!)
Moderator: Wiliam
Z okazji zamknięcia wlotu w Czarnomorską z Sobieskiego wydłużyli rano zielone dla Sobieskiego. Najwyraźniej założyli, że skoro nie ma wjazdu to i wyjazd mniej oblegany
. Nic to, że jest to objazd Bonifacego
. Czyli wcześniej było tak: zapala się zielone dla Sobieskiego, przejeżdżają tramwaje, a samochody skręcające w Czarnomorską blokują jadących proso czekając aż przejadą tramwaje. No i gdy już uda im się skręcić to reszta w kolejce ma czerwone. A teraz gdy już skręcających nie ma, czas wydłużyli. Gdzie tu logika?
Efekt taki, że więcej pieszych na czerwonym przechodzi, a i na przystanek mniej regularnie ludzie nadchodzą co skutkuje większą nierównością w napełnieniu wozów.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Z tymi światłami przy Uniwersusie jest coś nie halo? Od Dolnej start, a przy Gagarina stop. Niby normalnie, ale w tym momencie Belwederska dostaje zielone, samochody ruszają, a tramwaj stoi. I dopiero na następnej kolejce rusza. Dawniej gdy stał na światłach przy Promenadzie to przy Uniwersusie zawsze miał zielone od razu. A teraz stoi. Niestety jeżdżę z tyłu i nie widzę kiedy się te kreski zmieniają.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
-
Stary Pingwin
Zdarzało się kiedyś, że tram mimo wczesnego podjechania pod sygnalizator przy Uniwersusie, dostawał zezwalające w następnym cyklu. To zostało wyeliminowane.
Jeżeli Belwederska(od miasta) ma zielone, to piesi po zachodniej stronie skrzyżowania też mają zielone.
Jeżeli Belwederska(od miasta) ma zielone, to piesi po zachodniej stronie skrzyżowania też mają zielone.
miłośnik 13N
-
gfedorynski
Na Kercelaku widziałem dziś nowe sygnalizatory. Rozumiem, że ściema na "starą organizację ruchu" ma być nadal utrzymywana.
A co ma się dziać na skrzyżowaniu Wolska/Młynarska? Przecież nie zasypywanie przejść podziemnych jeszcze?
A co ma się dziać na skrzyżowaniu Wolska/Młynarska? Przecież nie zasypywanie przejść podziemnych jeszcze?
Nie zasypywanie, ale budowa zastępstwa na wierzchu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
O Kercelak pytałem pod koniec marca, odpowiedź Glonojada: viewtopic.php?p=1159883#p1159883gfedorynski pisze: ↑04 maja 2025, 18:50Na Kercelaku widziałem dziś nowe sygnalizatory. Rozumiem, że ściema na "starą organizację ruchu" ma być nadal utrzymywana.

Likwidacja lewoskrętów w gratisie. Będzie się działo....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
gfedorynski
Nie do końca rozumiem, myślałem, że każda relacja (no może z wyjątkiem podstawowej na wprost) dostaje obecnie światło tylko jeśli zwrotnica zostanie tak ułożona, oczywiście jeśli sygnalizacja w danym miejscu nie ma 100 lat.Wiliam pisze: ↑04 maja 2025, 22:24O Kercelak pytałem pod koniec marca, odpowiedź Glonojada: viewtopic.php?p=1159883#p1159883
Ale to Kercelak czy Młynarska?
Na Kercelaku już od jakiegoś czasu nie ma lewoskrętu od strony Żelaznej.

Ależ jest. Bywał wyłączany czasowo, a obecnie jest zakaz zawracania. Natomiast nowa organizacja ruchu będzie lewoskręty likwidować - chciażby relację południe-zachód.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
A ta relacja nie mogłaby się ostać w cieniu tramwajowej? Chyba że wtedy ma być północ-wschód.

-
Matt Cubis
Nie będzie relacji południe-zachód i zachód wschód-południe.
Tramwaje jadące z południa na wschód zachód będą jechały razem z samochodami z południa i tramwajami z północy.
Ależ nie ma. Foto w załączniku.
Zakaz zawracania na tym skrzyżowaniu obowiązuje już od kilkunastu lat. Najstarsze zdjęcia ze Street View z 2009 roku to potwierdzają.
Naprawdę, nie musisz udawać najmądrzejszego, zwłaszcza, że ostatnio co raz częściej Ci to nie wychodzi. Kiedyś Cię podziwiałem za wiedzę jaką tu przedstawiasz, ale odkąd szerzej pewnymi zagadnieniami się interesuje tak sam sobie się dziwię dawniejszym podziwem. I tu po czasie już rozumiem, co miał kiedyś na myśli @person określając pewną grupę osób.

Omg…Matt Cubis pisze:Nie będzie relacji południe-zachód i zachód-południe.
Tramwaje jadące z południa na wschód będą jechały razem z samochodami z południa i tramwajami z północy.
Tramwaje z południa na wschód (pomijając że nie jeżdżą, bo południem jest Towarowa), idealnie przecinałyby się z samochodami z południa, bo tory są na środku.
Czy ktoś mógłby to uporządkować
ŁK
-
Matt Cubis
tfu. Na zachód. Tak to jest jak się patrzy na wiadomość, na którą się odpisuje zamiast patrzeć co się pisze.
Posprzątałem oryginalnego posta XD
Posprzątałem oryginalnego posta XD