Wiem, że to nie ty wymyślałeś te zapisy.
Chciałbym zrozumieć o co chodzi - jako człowiek spoza autobusosfery.
Wiem, że to nie ty wymyślałeś te zapisy.
Jeżeli Zamawiający albo Organizator w jasny i klarowny sposób opisuje czego chce i jaki ma być efekt, to nie powinien być (większy) problem przecież.ZielonyJamnik pisze: ↑02 cze 2025, 15:52W Warszawie mamy ile? chyba obecnie 6 producentów, a modeli sterowników bodajże 10 i prawie każdy te dane interpretuje na swój sposób.
Co ma do tego otwartość danych?
To samo ma Macro-System ze starym softem sterownika. Coś musi być popierniczone z GPSem.ZielonyJamnik pisze: ↑02 cze 2025, 15:52W Warszawie mamy ile? chyba obecnie 6 producentów, a modeli sterowników bodajże 10 i prawie każdy te dane interpretuje na swój sposób.
Teraz płacimy też za otwartość na innych. Dodatkowo w kierownictwie serio nikomu tu nie zależy. Jak się zgłasza im coś do ulepszenia, to mówią że się nie da, bo producent odmówi zmian i tyle.
@px33 kiedyś było rozwiązanie z metrów, miała je NM. Miałem nawet kontakt z NM i powiedzieli, że dane ściągają od ZTM i generalnie powinny być dobrze wyznaczane. Ale w praktyce wyglądało to tak, że jeśli kierowca ręcznie nie poprawiał to albo zapowiadało już pętle zanim się dojechało albo na odwrót. Chyba prawie rok walczyli z ZTM, żeby wdrożyć GPS, bo wg SIWZ NM miała dostarczyć system metrowy, a nie GPS (choć mieli takie rozwiązanie przygotowane). Natomiast jak się ZTM przez NM zgłaszało, które przystanki do poprawy (nawet podawałem o ile trzeba przesunąć) to tradycyjnie olewka.
Jakieś 3lata temu namieszano coś w danych i po przyjeździe na przystanek często zapowiada już następny, a potem się jak cofa to powtarza 2-3 aktualny na którym się stoi
Jest dość klarownie, wymóg jest ostry. Ma działać, przy wykorzystaniu określonych narzędzi.
A nie są wymieniane we wszystkich 8342-8399 i 85xx? Bo na pewno niektóre dostają nowe wyświetlacze.WielkiElektronik0109 pisze: ↑29 cze 2025, 19:58Solarisy 8580-8595 z 2013r. podobno przechodzą wymiany sterowników. Ktoś cos o tym słyszał? Ktoś coś widział?
Ja słyszałem wymianach tylko w egzemplarzach o dwa lata młodszych, ale widuję pojedyncze wymienione wyświetlacze także w 85xx, np. 8369, 8552, 8553HubAN pisze: ↑29 cze 2025, 20:26A nie są wymieniane we wszystkich 8342-8399 i 85xx? Bo na pewno niektóre dostają nowe wyświetlacze.WielkiElektronik0109 pisze: ↑29 cze 2025, 19:58Solarisy 8580-8595 z 2013r. podobno przechodzą wymiany sterowników. Ktoś cos o tym słyszał? Ktoś coś widział?
Wymieniają na nowy Makrosystem. Ta wymiana powinna być już dawno temu, bo ta seria ma najbardziej awaryjny SIP ze wszystkich autobusów w MZA.WielkiElektronik0109 pisze: ↑29 cze 2025, 19:58Solarisy 8580-8595 z 2013r. podobno przechodzą wymiany sterowników. Ktoś cos o tym słyszał? Ktoś coś widział?
Wiadomo w ilu egzemplarzach zamontowano już nowe sterowniki?konri pisze: ↑09 lip 2025, 23:51Wymieniają na nowy Makrosystem. Ta wymiana powinna być już dawno temu, bo ta seria ma najbardziej awaryjny SIP ze wszystkich autobusów w MZA.WielkiElektronik0109 pisze: ↑29 cze 2025, 19:58Solarisy 8580-8595 z 2013r. podobno przechodzą wymiany sterowników. Ktoś cos o tym słyszał? Ktoś coś widział?
W 8594 wymieniony został tylko tylny wyświetlacz. Cała reszta jest stara.