Rozkłady tramwajowe – 2024/2025
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
System nazewnictwa kursów jest wciąż stosowany ale przestał być znaczący. Można tam teraz wpisywać losowe znaki i nic się nie stanie. Więc zakładam, że z czasem będzie się to coraz bardziej rozjeżdżać.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Stary Pingwin
Zawsze mnie zastanawia, co rozkładodawcoukładacz miał na myśli, ładując multum tramów na Plac Narutowicza i układając ich wyjazdy. Przykład odjazdów w Filtrową- 16,18, 19 po pełnej godzinie, siedem minut przerwy i znów 33,17, 18 co dwie minuty lub co minutę i znów siedem minut przerwy. Gdyby tak zachować odjazdy co 3 minuty, w równych odstępach? Zawali się mityczna koordynacja na Babce?
miłośnik 13N
Gdzieś połowę 17 zgubiłeś. Powinno być 17/33/17/--/17, gdzie -- to dziura na 19. A 18 w to będzie się mieszać już dość losowo.
-
Stary Pingwin
I tak jest 5 minut przerwy, a potem znów gęsto. Widziałem, jaki kit panuje na wjeździe na przystanki odjazdowe- stoisz na przystanku dla wysiadających. Cud, jeżeli w czasie odjazdu dotrzesz na przystanek 10 i 11.
Tak, wiem, musi tak być. Jeszcze chwila i wszystko wróci do normy.
Tak, wiem, musi tak być. Jeszcze chwila i wszystko wróci do normy.
miłośnik 13N
Musiało być słabo, ale wyszło źle. 17 i 33 nie powinny stawać na trzeciego. Paradoksalnie w weekend kaszana się szykuje gorsza.
-
Stary Pingwin
Taka myśl mi przyszła do głowy- gdyby 18 połączyć z 33, mielibyśmy połączenie Huty ze Służewcem. Tylko jedno zastrzeżenie- żeby Mokotów zmieniał się na Woronicza, a Żoliborz na Hucie. Do tej pory różnie z tym było. Istniało połączenie 18/17, przy zamknięciu Służewca. Teraz zarówno 18, jak 33 kończą nigdzie-ani zjeść, ani zapalić.
miłośnik 13N
Nie da się tyle skręcać przy Nowowiejskiej od tej strony chybaStary Pingwin pisze:Taka myśl mi przyszła do głowy- gdyby 18 połączyć z 33, mielibyśmy połączenie Huty ze Służewcem. Tylko jedno zastrzeżenie- żeby Mokotów zmieniał się na Woronicza, a Żoliborz na Hucie. Do tej pory różnie z tym było. Istniało połączenie 18/17, przy zamknięciu Służewca. Teraz zarówno 18, jak 33 kończą nigdzie-ani zjeść, ani zapalić.
ŁK
- Bastian
- Sułtan Maroka
A czym z Ochoty w rejon Politechniki?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Stary Pingwin
O tym nie pomyślałem.
Łukasz, a da się skręcić 4,10,11 i 19 z Nowowiejskiej w prawo i odwrotnie? Nie da się, a skręcamy.
Łukasz, a da się skręcić 4,10,11 i 19 z Nowowiejskiej w prawo i odwrotnie? Nie da się, a skręcamy.
miłośnik 13N
Z tego, co zrozumiałem, istotne jest to, że od września częstotliwość rośnie i nie można dokładać kolejnych skręcających w tej relacji (zwłaszcza że jest pojedynczy przystanek na Nowowiejskiej) - więc 4, 10, 11 i 19 to max.Stary Pingwin pisze:O tym nie pomyślałem.
ŁK
-
Stary Pingwin
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Swoją drogą, czy na prawdę nie ma możliwości, by ten przystanek na Nowowiejskiej tymczasowo wydłużyć, by oficjalnie mógł być podwójny? Chociażby coś w tym stylu, pewnie dałoby się dopasować tak, żeby była ciągłość ze stałą wysepką: https://www.facebook.com/tramwaje.warsz ... LWG9hM8o7l
Tam jest brama ppoż.
Straż chyba się nie zgodzi na tymczasowość. Ciekawe, że im przeszkadza krawężnik, a stojący tramwaj już nie.
Po prostu te bramę trzeba by przenieść dalej (ale pewnie konserwator), albo przystanki za skrzyżowanie (i ten przy Koszykowej wtedy też, bliżej Hożej, z przejściem przy Hożej).
Przystanki na Nowowiejskiej dociążają maksymalnie siedemnastkę, bo 2 sloty (zwykle, teraz 5) są na kompletnie innych przystankach. Jeszcze w czasie liceum szczęściem było trafić na puste 47 z Narutowicza, bo 17 i 33 były zwykle niezabieralne. Zastanawia mnie 10 bo w niej jak cię mogę było (może ze względu na skręt na ONZ).
Po prostu te bramę trzeba by przenieść dalej (ale pewnie konserwator), albo przystanki za skrzyżowanie (i ten przy Koszykowej wtedy też, bliżej Hożej, z przejściem przy Hożej).
Przystanki na Nowowiejskiej dociążają maksymalnie siedemnastkę, bo 2 sloty (zwykle, teraz 5) są na kompletnie innych przystankach. Jeszcze w czasie liceum szczęściem było trafić na puste 47 z Narutowicza, bo 17 i 33 były zwykle niezabieralne. Zastanawia mnie 10 bo w niej jak cię mogę było (może ze względu na skręt na ONZ).
ŁK
A od początku września nie będzie jeszcze Rakowieckiej z 10 i 19?