Przystanki na żądanie - idea, teoria, zasady
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Zgłosiłeś to?
Przejazd Techniczny na Facebooku:
GRZECHY KIERUJĄCYCH!
Korzystając z urlopu, ogólne zestawienie skarg na kierowców w 2024r.
Od najczęstszych.
Niezatrzymanie na przystanku warunkowym (NA ŻĄDANIE). 731 przypadków. Co czwarta skarga słuszna wg. analizy monitoringu.
…
Taka topka. Nie wszystkie tematy są tu ujęte.
Ogółem. 3991 skarg, z czego za słuszne uznano 2300.
Wpis na podstawie artykułu "Bo nie stanął na żądanie" z Gazety KLAKSON nr. 1/2025 (175) str. 12 i 13. Autor: Sławomir Ślubowski.
ŁK
MZ pisze: ↑12 sty 2025, 21:55To ja tylko dodam jeszcze do kompletu przystanek PKP Gocławek 02, o którym pisałem tutaj już prawie pięć lat temu. Jak to wygląda w praktyce, przekonałem się wtedy, gdy zza ograniczających widoczność ekranów dźwiękochłonnych (a stałem praktycznie na krawężniku!) wyjechał nagle rozpędzony autobus. Gdy dałem ręką sygnał do zatrzymania się, to kierowca wyhamował dopiero przy końcu zatoki. I jeszcze coś tam przez szybę gestykulował, że niby za późno go zatrzymałem. A trzeba mieć jeszcze świadomość, że nawet gdy zza ekranów zacznie się wyłaniać autobus, to numer linii wyłania się jako ostatni - gdy pojazd jest już niemal na początku zatoki. (...)
ZTM Warszawa pisze:Zmiana charakteru przystanków PKP GOCŁAWEK
Od poniedziałku 17.11.2025 r. zmienia się charakter przystanków PKP GOCŁAWEK 01 oraz 02 z na żądanie na stały dla linii: 143, 145, 173, 183, 225, 402, 514, 520.
Trochę z innej beczki... fajnie byłoby w Warszawie zmienić nazwę przystanków warunkowych z "Na Żądanie" na "Na Życzenie", tak jak w niektórych innych miastach... Jakoś tak milej dla ucha brzmi, nie jest tak kategoryczne...
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Najlepiej od razu "Na Błaganie" 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Albo "Na uprzejmą prośbę".
Przystanek na machanie
Przystanek "Za potrzebą".
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Akurat w przypadku "Na Życzenie" nie trzeba nawet zmieniać skrótu NŻ...
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
- AdamKlocusky
- Kontakt:
Nie ma żadnego racjonalnego powodu, by zmieniać na "na życzenie". Ponadto znalazłaby się druga list miast, która to ma przystanki "na żądanie".
- ZielonyJamnik
-
Warsopolis5253
To też by spowodowało, że wszystkie te komunikaty byłyby już czytane przez syna Śp. Tomasza Knapika, a umówmy się, że to nienajlepsze rozwiązanie, teraz przynajmniej tylko nazwy niektóre czyta.
Przystanek typu "autostop"
Niezatrzymanie na przystanku warunkowym (NA ŻĄDANIE). 731 przypadków. Co czwarta skarga słuszna wg. analizy monitoringu.