Tramwaj do Wilanowa - układ po otwarciu
Moderator: Wiliam
Co do 10, to sprawa jest otwarta - temat do przemyślenia. Nie zrozumiem pomysłów pchania na Rakowiecką 3 linii, albo tej nieszczęsnej 18 - głównie dla zasady.
Zatory tworzą się ze względu na nieregularność linii jadących z dołu. 16 aż z/po Muranowską jeździ stadem w szczycie. Dołóżmy do tego wybitnie antytramwajową sygnalizację, i rozkłady leżą i kwiczą.
Zatory tworzą się ze względu na nieregularność linii jadących z dołu. 16 aż z/po Muranowską jeździ stadem w szczycie. Dołóżmy do tego wybitnie antytramwajową sygnalizację, i rozkłady leżą i kwiczą.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wciąż uważam, że można dwa z tych trzech miejsc załatwić już teraz, trzema czy czterema brygadami na trasie Kielecka - Sielce i numerem 12.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Ja myślę że trzeci slot na Wołoskiej też miałby wzięcie
Zdecydowanie, zwłaszcza niezawalony ludźmi z Mordoru, czyli np. z Woronicza. Choć też sporo Mordoru na pewno jeździ na Dolny Mokotów, zwłaszcza w szczycie.Autobus Czerwon pisze:Ja myślę że trzeci slot na Wołoskiej też miałby wzięcie
Niemniej najbardziej drugi slot przydałby się właśnie gdy częstotliwość spada do 15-20 minut.
ŁK
11, 14, 16, 19 i jeszcze kolejna, piąta, linia z Dolnego Mokotowa? Czy obecna infrastruktura to pomieści?
Pewnie nie, ale na Sielcach powinny być 2 sloty. Tu znów, może nie chodzi o to, żeby dowalać tramwaj co 4 minuty, tylko żeby nie było dziur po 20 minut. Kiedyś już były precedensy, gdzie niektóre linie dostały 6 minut po reformie 4-8. Może 11, 10 i owa 12 mogłyby jeździć co 12 minut, co 6 na wspólnym odcinku. Autobusy takie jak 172 czy 141 jeżdżą i tak rzadziej, oprócz bardzo krótkich porannych mikroszczytów. A może w ogóle przejść na 4/12, więcej czwórek niż obecnie ale też więcej dwunastek.man1956 pisze:11, 14, 16, 19 i jeszcze kolejna, piąta, linia z Dolnego Mokotowa? Czy obecna infrastruktura to pomieści?
ŁK
172 i 141 powinny jeździć co najmniej co 12 min. w szczycie B, bo obecna dysproporcja między szczytem A (10 min.) a szczytem B (15 min.) jest, najdelikatniej mówiąc, nieporozumieniem.
A to raz już były… potem co wakacje, co pandemia - i tyle… z 10 czy 12. Inna sprawa, że mimo 15 2x141 plus 172 to się często zdarza.man1956 pisze:172 i 141 powinny jeździć co najmniej co 12 min. w szczycie B, bo obecna dysproporcja między szczytem A (10 min.) a szczytem B (15 min.) jest, najdelikatniej mówiąc, nieporozumieniem.
Ale gdyby był tramwaj z Wołoskiej na dół…
ŁK
Ze 172 jest jeszcze pół biedy, bo ma dość zacne postoje. Gorzej ze 141 - kiedyś na Witolinie było 26 min. postoju, obecnie - tylko 14 min., ale to i tak trochę oszukane, bo na półkursie z Pralki na Witolin "ukradziono" 1 minutę. Więc nie ma się co dziwić, że rozkład się sypie.
509 pokrywa się na bardzo dużym odcinku z torami, ale nikt jej nie ruszy bo jest silna. 168 teraz też będzie się pokrywać na dużym odcinku z torami, ale jest słabsza więc łatwiej ją zastąpić tramwajem bo mniej będzie protestów. No i 509 cośtam omija. A 168 od tramwaju nie będzie szybsze.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Tak, tylko różnica jest taka, że jadąc np. 509 z Żerania do Wileńskiego masz alternatywę w postaci "bezprzesiadkowej" 20, a jadąc tramwajem z Sielc do SGH będziesz musiał się przesiąść na 19. Nie każdy to lubi.
Zawsze znajdą się dwa punkty wymagające przesiadki.... Ale tendencja jest aby jechać wszędzie bezpośrednio. Tylko to właśnie nie bardzo wychodzi na sieci.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Po prostu 168 powinno jechać przez Chełmską, Dolną i Racławicką na Okęcie tudzież Lotnisko, czyli po śladzie planowanej linii metra M3