(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Ale zdajesz sobie sprawę, że ta linia nie skończy się na etapie budowy tunelu pod parkiem, tylko będzie rozwijana na drugą stronę dworca?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Tramwajarski
Tak, zdaję sobię sprawę że może za 5, może za 10 lat będą dwie odnogi tej trasy. Co w związku z tym? Czy nie można odcinka na BW1920 zasilić większą liczbą linii i wozów w związku z utopijnym na tę chwilę projektem przedłużenia?
-
Warsopolis5253
Mnie ciekawi dlaczego to takie ważne, bo to jest etap przejściowy na kilka lat, a potem pewnie i tak od każdej strony (z pralki, pola Mokotowskiego i z centrum) będą tam jeździć, a ludzie żyli tam tyle lat to teraz nie przeżyją z jakimkolwiek tramwajem? Przecież mówi się o cięciach po otwarciu, ale jeśli oni sami zapowiadają tylko 14 to co tam jest do cięcia, 191 na Szczęśliwice?
-
Warsopolis5253
Wozów może przybędzie, skoro chcą tam jedną linie dać to może w międzyszczycie zwiększą częstotliwość i nie będą jej zawieszać z byle powodu, ale dalej to krótki odcinek więc nie ma sensu robić jakiegoś uciskania tam linii na siłę.Tramwajarski pisze: ↑15 gru 2025, 14:02Tak, zdaję sobię sprawę że może za 5, może za 10 lat będą dwie odnogi tej trasy. Co w związku z tym? Czy nie można odcinka na BW1920 zasilić większą liczbą linii i wozów w związku z utopijnym na tę chwilę projektem przedłużenia?
-
michael112
Ale w czym problem żeby tam były dwie linie? Co, lepiej żeby kisiły się na ogryzku na Banacha albo skrócone do placu Narutowicza jak 25 obecnie?
A poza tym, co u licha? Każdy tramwaj musi być koniecznie wypełniony po dach? I po trzecie - nie wiadomo jakie dokładnie będzie zainteresowanie pasażerów. Żaden jeszcze nie miał okazji z tego przystanku skorzystać.
Jest jeszcze coś takiego jak komfort korzystania z komunikacji i fakt że niekoniecznie pasażer będzie chciał iść na tramwaj jeśli może się okazać że nie będzie żadnego przez 14 minut (weekend) albo 19 minut (wieczór).
A poza tym, co u licha? Każdy tramwaj musi być koniecznie wypełniony po dach? I po trzecie - nie wiadomo jakie dokładnie będzie zainteresowanie pasażerów. Żaden jeszcze nie miał okazji z tego przystanku skorzystać.
-
Warsopolis5253
Banacha ma przy sobie szpital i też mógłbym powiedzieć, że jak to tak, że ja mam czekać 10 minut na tramwaj pod szpital np. z Pl.Narutowicza gdzie pod szpital nie ma alternatywy, a na Zachodni są. Druga ważniejsza kwestia to taka, że na Zachodni wchodzą tylko dwukierunki na które jest zapotrzebowanie, a 25 nie jest ani linią częstą co zaraz by powodowało płacz, ani nie jest linią aż tak ważną i obleganą by dawać na nią długie składy, więc wychodzi na to, że to gadanie po to, żeby na przystanku naklejone były dwie naklejki, a nie jedna. Wystarczy popatrzeć na wykorzystanie tego zespołu obecnie i można łatwo wnioskować, że dużej różnicy nie będzie, a zapowiadanie cięcia za dużo nie mogą zmienić bo nie ma czego ciąć poza tym 191 czy może 208.
-
michael112
Generalnie, nie ma problemu żeby - przynajmniej w DP - były dwie linie na Zachodnim i dwie linie na Banacha. Po prostu Narutowicza będzie stał odłogiem.Warsopolis5253 pisze: ↑15 gru 2025, 14:18Banacha ma przy sobie szpital i też mógłbym powiedzieć, że jak to tak, że ja mam czekać 10 minut na tramwaj pod szpital np. z Pl.Narutowicza gdzie pod szpital nie ma alternatywy, a na Zachodni są.
Jak według Ciebie powinna wyglądać tam komunikacja tramwajowa? Jakie linie, co ile i dokąd?Tramwajarski pisze: ↑15 gru 2025, 13:40No może i się pomieszczą, tak samo w 7 liniach na przystanku Plac Unii Lubelskiej się mieszczą. Ludziom powinno się dać możliwość korzystania z infrastruktury, w taki sposób żeby mogli gdzieś dojechać tym bimbajem a nie tylko na Dolny Moko, elo, 300 baniek i jedź se na Kostrzewskiego.
-
michael112
Ja może powiem jaka jest wg mnie koncepcja. Otóż, zależy to od tego jak dużo tramwajów dwukierunkowych można w to zaangażować.
Jeśli starczy, to na Zachodnim może być 1KS i 14, a na Banacha 7 cały tydzień i 25 w DP.
Jeśli wagonów dwukierunkowych nie starczy (a tak sądzę), to na Zachodnim 7 i 14, a na Banacha 1KS cały tydzień i 25 w DP.
Przy czym, gdyby 1KS miała iść na Zachodni, to powinna dostać osobny numer, np. 32.
Jeśli starczy, to na Zachodnim może być 1KS i 14, a na Banacha 7 cały tydzień i 25 w DP.
Jeśli wagonów dwukierunkowych nie starczy (a tak sądzę), to na Zachodnim 7 i 14, a na Banacha 1KS cały tydzień i 25 w DP.
Przy czym, gdyby 1KS miała iść na Zachodni, to powinna dostać osobny numer, np. 32.
Wsadzenie czegoś 14 na Zachodni do towarzystwa to przede wszystkim będzie problem z regularnością tejże 14. Minimalne postoje w Wilanowie, minimalne postoje na Zachodniej I zrobi się większy bałagan niż ze skróconymi 16.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
-
Warsopolis5253
Nawet w wariancie gdzie nie ma dwukierunków (realnym) to 7 bierze jak widzę 12 brygad, to nadal sporo składów, a dzielenie 25 na trasę w DP i DS jest na siłę. Wsadzenie mocniejszej 14-stki (6 w szczycie, 10 poza, 8 w weekend) w zupełności na taki odcinek wystarczy, zwłaszcza, że dzięki temu ZTM straci możliwość wyłączanie tej linii od tak. Ja jeszcze rozumiem jakby te tramwaje przejeżdżały na drugą stronę dworca, to w tedy 14 i 7 w porządku idzie zaakceptować, ale my tu mówimy o krótkim odcinku który autobusowo jest bardzo dobrze skomunikowany i raczej uruchomienie tego odcinka nie dużo zmieni bez przebicia się na drugą stronę.michael112 pisze: ↑15 gru 2025, 14:47Ja może powiem jaka jest wg mnie koncepcja. Otóż, zależy to od tego jak dużo tramwajów dwukierunkowych można w to zaangażować.
-
Tramwajarski
Idealny obraz nie istnieje ale opisze go tak:Georg pisze: ↑15 gru 2025, 14:45Jak według Ciebie powinna wyglądać tam komunikacja tramwajowa? Jakie linie, co ile i dokąd?Tramwajarski pisze: ↑15 gru 2025, 13:40
No może i się pomieszczą, tak samo w 7 liniach na przystanku Plac Unii Lubelskiej się mieszczą. Ludziom powinno się dać możliwość korzystania z infrastruktury, w taki sposób żeby mogli gdzieś dojechać tym bimbajem a nie tylko na Dolny Moko, elo, 300 baniek i jedź se na Kostrzewskiego.
1
7
14
15
25
No ale wiadomo że 15 prawdopodobnie nieusuwalne z pralki co w ogóle zamyka temat co ja bym widział
25 nie kursuje w weekendy.Warsopolis5253 pisze: ↑15 gru 2025, 15:33Nawet w wariancie gdzie nie ma dwukierunków (realnym) to 7 bierze jak widzę 12 brygad, to nadal sporo składów, a dzielenie 25 na trasę w DP i DS jest na siłę. Wsadzenie mocniejszej 14-stki (6 w szczycie, 10 poza, 8 w weekend) w zupełności na taki odcinek wystarczy, zwłaszcza, że dzięki temu ZTM straci możliwość wyłączanie tej linii od tak. Ja jeszcze rozumiem jakby te tramwaje przejeżdżały na drugą stronę dworca, to w tedy 14 i 7 w porządku idzie zaakceptować, ale my tu mówimy o krótkim odcinku który autobusowo jest bardzo dobrze skomunikowany i raczej uruchomienie tego odcinka nie dużo zmieni bez przebicia się na drugą stronę.michael112 pisze: ↑15 gru 2025, 14:47Ja może powiem jaka jest wg mnie koncepcja. Otóż, zależy to od tego jak dużo tramwajów dwukierunkowych można w to zaangażować.
-
Warsopolis5253
To dalej nie rozwiązuje problemu z brakiem dwukierunków. Inna sprawa w tym co napisałeś to to, że nie będzie całej jedynki na pralce co za tym idzie nie ma sensu skracać 15-stki.Tramwajarski pisze: ↑15 gru 2025, 15:35Idealny obraz nie istnieje ale opisze go tak:
1wszystkie kursy do PR Krakowska
7Dw Zachodni
14Dw Zachodni
15Banacha
25Banacha
No ale wiadomo że 15 prawdopodobnie nieusuwalne z pralki co w ogóle zamyka temat co ja bym widział![]()