Połączenia komercyjne w Polsce

Moderator: JacekM

ashir

Post autor: ashir » 06 lut 2026, 18:00

Co do zasady to nie biorę poświadczeń, akurat w przypadku RegioJeta miałem materiał dowodowy, w tym zapisany archiwalny dokument ze stawkami rekompensat (przewoźnik usuwa ze strony nieaktualne dokumenty). Przyznali się do błędu w tabeli rekompensat i tak jak wnioskowałem zwrócili pełną kwotę za bilety, co było uczciwym podejściem, biorąc pod uwagę, że wszystkie niedogodności były akurat z winy przewoźnika. Jak jechałem do Krakowa i podstawili wagon niższej klasy to mimo, że nie było to odnotowane w systemie to w ramach reklamacji dostałem bez problemu zwrot 50% ceny biletu. Plus był taki, że poczęstunek wtedy miałem dla wyższej klasy (oprócz wody to również darmowa kawa i możliwość zakupu tańszych przekąsek). Jeżeli chodzi o PKP Intercity to też bez problemu zwracają za nieprawidłowy wagon/skład zastępczy, brak Warsu (lub samej obsługi), niesprawne ogrzewanie też reklamowałem. Nie biorę poświadczeń, oni wiedzą i widzą co było wystawione. Tylko PKP Intercity zwraca 25% ceny biletu za obniżony komfort podróży. WiFi nigdy nie reklamowałem, bardziej irytujące, a zarazem kuszące byłoby dla mnie reklamowanie odwróconych składów/wagonów, ale nigdy tego nie zrobiłem, chociaż w przypadku EIP to może nawet by się udało. :-k

Awatar użytkownika
vernalisadonis

Post autor: vernalisadonis » 06 lut 2026, 18:09

OK, dziękuję
To będę teraz w zasadzie reklamował wszystko jak leci.
Zobaczymy co będzie.
Od wagonu restauracyjnego z którego i tak nie korzystam po wifi
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej

ashir

Post autor: ashir » 06 lut 2026, 18:20

Oni nawet często sami zachęcają do składania reklamacji. :-)

"Informujemy, że mają Państwo prawo do zgłoszenia reklamacji, dotyczącej komfortu podroży. Reklamację, można zgłosić:
- za pośrednictwem formularza reklamacyjnego, który jest na stronie internetowej (w polu „Twoje pytanie dotyczy” należy wybrać „Komfortu podróży”),
- osobiście w dowolnej kasie biletowej oznaczonej logotypem Spółki PKP Intercity,
- przesyłką pocztową na adres: PKP Intercity S.A. Centrala Spółki, Al. Jerozolimskie 142 A, 02-305 Warszawa."

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 lut 2026, 21:47

Ale słabo, że RandomJet nie sprzedaje jeszcze biletów na marzec... Myślałem, że przynajmniej rozważę dojazd do Poznania z nimi, ale... nie ma połączeń na pierwszy weekend marca.

ashir

Post autor: ashir » 08 lut 2026, 22:00

Ale za to na PKP Intercity możesz kupić bilety aż do 13 czerwca. Na ekspresy masz bilety od 29 zł. RandomJet woli na wszelki wypadek jeszcze nie sprzedawać biletów, bo jeszcze nie wie czy uda się uruchomić wszystkie 6 par do/z Poznania. Tymczasem dzisiaj pierwsza poważna awaria na tej trasie i RJ 1786/7 dotarł do Poznania +61, a w drogę powrotną do Warszawy RJ 7190/1 wystartował z opóźnieniem +126. W gratisie wagon Standard-Astra zamieniony na Low Cost. :-)

ashir

Post autor: ashir » wczoraj, 13:45

person pisze:
08 lut 2026, 21:47
Ale słabo, że RandomJet nie sprzedaje jeszcze biletów na marzec... Myślałem, że przynajmniej rozważę dojazd do Poznania z nimi, ale... nie ma połączeń na pierwszy weekend marca.
RegioJet uruchomił sprzedaż biletów na połączenia do 13 czerwca na trasach Kraków - Warszawa - Gdynia, Warszawa - Gliwice - Ostrawa - Praga oraz Przemyśl - Praga, ale dla trasy Warszawa - Poznań w dalszym ciągu sprzedaż biletów jest ograniczona tylko do 28 lutego, czyli chyba jeszcze nie wiedzą co pojedzie.

Z innych tematów to wczoraj też RJ 3582/3 opóźniony ponad 2,5h z powodu awarii wagonu, średnio co drugi dzień wypada też na trasie do Poznania wagon Standard-Astra, bo przewoźnik nie ma żadnego wagonu tego typu w rezerwie. I weź tu dopłacaj za "wyższy" standard.

ODPOWIEDZ