Połączenia komercyjne w Polsce

Moderator: JacekM

ashir

Post autor: ashir » 06 lut 2026, 18:00

Co do zasady to nie biorę poświadczeń, akurat w przypadku RegioJeta miałem materiał dowodowy, w tym zapisany archiwalny dokument ze stawkami rekompensat (przewoźnik usuwa ze strony nieaktualne dokumenty). Przyznali się do błędu w tabeli rekompensat i tak jak wnioskowałem zwrócili pełną kwotę za bilety, co było uczciwym podejściem, biorąc pod uwagę, że wszystkie niedogodności były akurat z winy przewoźnika. Jak jechałem do Krakowa i podstawili wagon niższej klasy to mimo, że nie było to odnotowane w systemie to w ramach reklamacji dostałem bez problemu zwrot 50% ceny biletu. Plus był taki, że poczęstunek wtedy miałem dla wyższej klasy (oprócz wody to również darmowa kawa i możliwość zakupu tańszych przekąsek). Jeżeli chodzi o PKP Intercity to też bez problemu zwracają za nieprawidłowy wagon/skład zastępczy, brak Warsu (lub samej obsługi), niesprawne ogrzewanie też reklamowałem. Nie biorę poświadczeń, oni wiedzą i widzą co było wystawione. Tylko PKP Intercity zwraca 25% ceny biletu za obniżony komfort podróży. WiFi nigdy nie reklamowałem, bardziej irytujące, a zarazem kuszące byłoby dla mnie reklamowanie odwróconych składów/wagonów, ale nigdy tego nie zrobiłem, chociaż w przypadku EIP to może nawet by się udało. :-k

Awatar użytkownika
vernalisadonis

Post autor: vernalisadonis » 06 lut 2026, 18:09

OK, dziękuję
To będę teraz w zasadzie reklamował wszystko jak leci.
Zobaczymy co będzie.
Od wagonu restauracyjnego z którego i tak nie korzystam po wifi
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej

ashir

Post autor: ashir » 06 lut 2026, 18:20

Oni nawet często sami zachęcają do składania reklamacji. :-)

"Informujemy, że mają Państwo prawo do zgłoszenia reklamacji, dotyczącej komfortu podroży. Reklamację, można zgłosić:
- za pośrednictwem formularza reklamacyjnego, który jest na stronie internetowej (w polu „Twoje pytanie dotyczy” należy wybrać „Komfortu podróży”),
- osobiście w dowolnej kasie biletowej oznaczonej logotypem Spółki PKP Intercity,
- przesyłką pocztową na adres: PKP Intercity S.A. Centrala Spółki, Al. Jerozolimskie 142 A, 02-305 Warszawa."

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 lut 2026, 21:47

Ale słabo, że RandomJet nie sprzedaje jeszcze biletów na marzec... Myślałem, że przynajmniej rozważę dojazd do Poznania z nimi, ale... nie ma połączeń na pierwszy weekend marca.

ashir

Post autor: ashir » 08 lut 2026, 22:00

Ale za to na PKP Intercity możesz kupić bilety aż do 13 czerwca. Na ekspresy masz bilety od 29 zł. RandomJet woli na wszelki wypadek jeszcze nie sprzedawać biletów, bo jeszcze nie wie czy uda się uruchomić wszystkie 6 par do/z Poznania. Tymczasem dzisiaj pierwsza poważna awaria na tej trasie i RJ 1786/7 dotarł do Poznania +61, a w drogę powrotną do Warszawy RJ 7190/1 wystartował z opóźnieniem +126. W gratisie wagon Standard-Astra zamieniony na Low Cost. :-)

ashir

Post autor: ashir » 12 lut 2026, 13:45

person pisze:
08 lut 2026, 21:47
Ale słabo, że RandomJet nie sprzedaje jeszcze biletów na marzec... Myślałem, że przynajmniej rozważę dojazd do Poznania z nimi, ale... nie ma połączeń na pierwszy weekend marca.
RegioJet uruchomił sprzedaż biletów na połączenia do 13 czerwca na trasach Kraków - Warszawa - Gdynia, Warszawa - Gliwice - Ostrawa - Praga oraz Przemyśl - Praga, ale dla trasy Warszawa - Poznań w dalszym ciągu sprzedaż biletów jest ograniczona tylko do 28 lutego, czyli chyba jeszcze nie wiedzą co pojedzie. Co ciekawe bilety sprzedają według starego rozkładu, a w przypadku kursów z Krakowa odjazdy będą o innych godzinach (dla 3 z 4 kursów wcześniej niż godzina wskazana w systemie sprzedażowym/na bilecie). Może się jeszcze nie pogodzili, że na każdym kursie będą musieli jeździć przez Zawiercie? :D

Z innych tematów to wczoraj też RJ 3582/3 opóźniony ponad 2,5h z powodu awarii wagonu, średnio co drugi dzień wypada też na trasie do Poznania wagon Standard-Astra, bo przewoźnik nie ma żadnego wagonu tego typu w rezerwie. I weź tu dopłacaj za "wyższy" standard.
PS. W systemie sprzedażowym wagon Standard-Astra od 1 marca znika całkowicie na wszystkich kursach krajowych i zamiast niego kursuje drugi wagon Low cost. Podobno dlatego, że te rumuńskie wagony jako jedyne są na 160 km/h, a na trasie Kraków - Gdynia czasem RJ zdarzało się jeździć 200 km/h, gdy prowadził Vectron i UTK już tę nieprawidłowość zauważył.

ashir

Post autor: ashir » 13 lut 2026, 7:10

Jeszcze Leo Express nie rozpoczął kursów na trasie Warszawa - Kraków (- Praga), a już zwiększa ofertę. Od 25 czerwca będą codziennie 3 kursy na trasie Warszawa - Kraków - Praga, 1 kurs na trasie Warszawa - Kraków (pierwszy krajowy kurs!) oraz weekendowy kurs Kraków - Praga. Bilety są już dostępne w systemie sprzedaży na terminy aż do 10 listopada.
https://www.leoexpress.com/pl/dokad-jez ... w-warszawa

Czyli zagęszcza się konkurencja na trasie Warszawa - Kraków, starczy im tych 5 Flirtów na wszystkie kursy? Rozumiem, że z innych tras w Czechach znikają całkowicie? :-k

Awatar użytkownika
Matej
(mateuszsolaris)

Post autor: Matej » 13 lut 2026, 9:54

Leo Express za jakiś czas będzie miał więcej składów - na 30 kwietnia planowany jest debiut składów Talgo kupionych z Hiszpanii, więc stąd zwiększenie liczby kursów od czerwca.

https://www.leoexpress.com/pl/o-nas/med ... adow-talgo

Ale nie nakręcał bym się jakoś szczególnie na tego przewoźnika, jest to ta sama liga co RegioJet. Na dodatek na krajowych trasach w Czechach ceny biletów LE są czasem wyższe niż ČD, zwłaszcza jak się kupuje kilka dni wcześniej, na ostatnią chwilę. Do tego jak jest jakaś większa awaria wyłączająca sklad z ruchu na parę dni, kursy są po prostu odwoływane, nie mówiąc już o opóźnieniach wtórnych spowodowanych krótkimi czasami obrotów na stacjach (RJ ma ten sam problem).
Moje zdjęcia: Phototrans - WGKM

ashir

Post autor: ashir » 13 lut 2026, 11:40

Zdaję sobie z tego sprawę, sam pisałem, że na Wschodnim przejścia między pociągami do/z Pragi będą wynosiły tylko 14 i 24 minuty, czyli kursy startujące z Warszawy będą mocno podatne na opóźnienia przywiezione z poprzedniego kursu. Widząc ten rozwój oferty też zastanawiam się jak będzie z taborem, niby będą składy Talgo, ale ile ich w sumie będzie? A tras też ma przybyć, bo i ma być Przemyśl - Praga - Frankfurt nad Menem czy Praga - Bratysława. Między Warszawą, a Pragą będą jeździły tylko Flirty, a ich jest tylko 5 sztuk. Od razu pojawia się pytanie co z wyłączeniami na przeglądy/naprawy. Pewnie będą odwoływać kursy. Co do cen to rzeczywiście w Leo są bardzo dynamiczne i bliżej im pod tym względem do FlixBusa niż do RegioJeta. O ile planujesz zakup na bardzo odległe terminy (nawet za 9 miesięcy) to i można bez problemu kupić bilet z Warszawy do Krakowa nawet za 8 zł i to bez znaczenia czy podróż ma być w środku tygodnia czy też w długi weekend. Natomiast bliżej odjazdu już te ceny są znacznie wyższe. Na premierowe kursy na 1 marca na trasie Warszawa - Kraków są już bilety od 104 do 176 zł, a na całej trasie Warszawa - Praga od 300 do 506 zł, przy czym cena maksymalna pewnie byłaby jeszcze wyższa, gdyby były wolne miejsca w klasie Premium. Gdzie bilet na Warszawa - Praga z dużym wyprzedzeniem można kupić za 48 zł, a dzieląc taryfę w Krakowie to cena może spaść nawet do 20 zł.
person pisze:
08 lut 2026, 21:47
Właśnie uruchomili sprzedaż na kursy od 1 marca do 13 czerwca, zgodnie z obietnicą 6 par dziennie w zestawieniu 4 wagonów: 2xLow cost, 1xStandard (przedziały), 1xRelax/Business. Całkowicie znikają wagony Standard-Astra, poza międzynarodowym kursem Warszawa - Praga. Ceny biletów niezmiennie od 26 zł.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 13 lut 2026, 20:23

Ma być 14 minut na Wschodniej na obrót składu, sprzątnięcie go i uzupełnienie jakiejś gastronomi? Chyba chcą przebić RJ...

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 13 lut 2026, 20:31

Leo może kończyć na Centralnym w zasadzie. Wtedy postoje będą juz ponad 60 minut.
ŁK

ashir

Post autor: ashir » 13 lut 2026, 21:17

Paweł D. pisze:
13 lut 2026, 20:23
Ma być 14 minut na Wschodniej na obrót składu, sprzątnięcie go i uzupełnienie jakiejś gastronomi? Chyba chcą przebić RJ...
Tak i to po kursie międzynarodowym z Pragi! Przyjazd o 6:51, a odjazd o 7:05. :-)
Łukasz pisze:
13 lut 2026, 20:31
Leo może kończyć na Centralnym w zasadzie. Wtedy postoje będą juz ponad 60 minut.
Jak już to 40 minut (6:40-7:20 i 21:38-22:20), ale wątpię, żeby dostali zgodę. I co wtedy z pasażerami ze Wschodniego? Podjazd IC/KM/SKM? A zapewnią honorowanie biletów? :-)

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 13 lut 2026, 21:30

Myślałem, że Kolei Mazowieckich nikt nie przebije w konstrukcji obiegów, a jednak...
Na 60 minut postoju na Centralnym z obrotem to raczej PLK się nie zgodzi... Już tam IC blokuje krawędzie po 30-40 minut. W przypadku łączonych relacji to nawet ma sens, ale przepustowość blokuje.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 13 lut 2026, 21:36

ashir pisze:Jak już to 40 minut (6:40-7:20 i 21:38-22:20), ale wątpię, żeby dostali zgodę. I co wtedy z pasażerami ze Wschodniego? Podjazd IC/KM/SKM? A zapewnią honorowanie biletów? :-)
Najpierw napisałem 40, ale potem sprawdziłem jeszcze raz i mi wyszło 68 ;p Oj tam, honorowanie, kto tam sprawdza :)
W sumie IC ma chyba jeszcze z WTP i odwrotnie, to wszyscy mogliby mieć - nie wiem jak to się organizuje.
ŁK

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 13 lut 2026, 21:39

Żaden przepis nie nakazuje zaczynać/kończyć biegu pociągu na przeciwległym brzegu Wisły....

ODPOWIEDZ