Zamiast tego kretyńskiego 519, można to było zrobić. Nawet z numerkiem 519, bez kursów wydłużonych na 131 (oczywiście z dziurami na 519).primoż pisze:Jak dociągniesz wariantowe 131 do Powsnika, to zaraz bęziesz miał pisma, żeby wydłużyć to do Powsina.
Komunikacja miejska w Wilanowie i Powsinie
Moderator: Wiliam
ŁK
Takie wariantowe 131 do Powsina w sezonie letnim byłoby dobrym pomysłem.
Nic nie sugeruję.Łukasz pisze: ↑16 lis 2024, 13:54136 to jest do skrócenia do okolic Megasamu. Sugerujesz, że wydłużenie go zwiększy mu liczbę pasażerów? No i też czy to miejsce na przegub i linię z wiecznie zakorkowanych okolic Zachodniego?Gdynianin pisze:A będzie tam co kończyć? 163, 217, 319 które jadą w okolicy mają zagospodarowane oba końce. 131 i 180 odpadają - nie ten kierunek. 116?
Czy jakieś wyciągnięcie 136 z zawracania na rondzie?
Po prostu nie widzę niczego co miałoby pojechać
... - Rzeczypospolitej - Uprawna - POWSINEK
-
michael112
Biorąc pod uwagę plany ZTM
dotyczące nowej linii Ursynów-Falenica,https://www.rdc.pl/aktualnosci/warszawa/wawer-falenica-autobus-do-metra-nowa-linia_SLyVW9ySceS4deomyvn8 pisze:– Plan jest taki, żeby autobus jeździł Mostem Południowy na Ursynów. Analizujemy w tej chwili także lokalizację potencjalnej pętli dla tego autobusu na Ursynowie – podaje.
Zastępcza linia autobusowa przejedzie mostem trasą S2 prosto do stacji linii M1. Zatoka autobusowa powstanie przy tymczasowym peronie w Falenicy, po jego zachodniej stronie przy ul. Patriotów.
oraz niektóre komentarze na Facebooku sugerujące że ma to być linia przyspieszona,
no to mam propozycję:
Ano, wykorzystać numer 519 dla nowej relacji Metro Imielin - PKP Falenica. Można mu tak ułożyć przystanki żeby to była linia realnie przyspieszona.
Numerek 519 będzie w dzielnicy Wilanów? Będzie. Nawet ze starej trasy zostaną mu przystanki Vogla 01 i Powsinek 02.
A do relacji Metro Wilanowska - Powsin uruchomić formalnie nową linię, tym razem już z zakresu 1xx/2xx i z Dominikańską w rozkładzie.
Kiedy robić porządki jak nie teraz? Nie takie zmiany tras już WTP widział, mogę nawet przytoczyć przykład jak ktoś zainteresowany.
Jeżeli linia z Wawra ma być naprawdę przyśpieszona, to powinna zjeżdżać z obwodnicy dopiero przed tunelem, a nie telepać się po Powsinkach, Voglach i szeregu przystanków w MW.
-
Warsopolis5253
To jakby mieli ruszać 519 (w co wątpię bo zaraz byłyby bunty), to mogliby puścić to z Wilanowskiej po trasie sprzed przeciągnięcia przez Stegny i potem na most, a potem mogliby puścić to Patriotów (drugą stroną niż 521) i na Międzylesie czy Starą Miłosną, a linia 1xx by mogła iść z Powsina na Stegny. Jednak prawda jest taka, że zrobią linie po najmniejszej linii oporu z pętla na ulicy (bo na Falenicy nie ma miejsca) przez most na Kabaty (bo wątpie, żeby to pojechało na inną pętle), pominie to ze 2 przystanki tylko po to, żeby linia była czerwona (ZTM mówił o linii zwykłej, a radni zaczęli pompować balonik na linie czerwoną) i wszyscy będą zadowoleni. Ja to bym w ogóle chciał zobaczyć linie która jedzie przez tunel POW, ale to za duże oczekiwania od nich.
-
Warsopolis5253
Ale linie przyspieszone/ekspresowe to już przeszłość i po nich to już tylko oznaczenia zostały, dopóki ktoś normalny nie przejmie steru w ZTM-ie kto nie boi się powiedzieć NIE natrętnym mieszkańcom to to się nie zmieni.
-
michael112
Też o tym myślałem, ale nie chciałem rzucać propozycji jako pierwszy, żeby nie zostać "zjechanym".Warsopolis5253 pisze: ↑16 lut 2026, 16:14To jakby mieli ruszać 519 (w co wątpię bo zaraz byłyby bunty), to mogliby puścić to z Wilanowskiej po trasie sprzed przeciągnięcia przez Stegny i potem na most
Na patelni w prawo tak jak kiedyś 117? Ci co jęczeli, że muszą na Centralny oskarżą ZTM o złośliwość. Pojawią się zaraz prośby o kursy wariantowe i autobusy na zmianę będą skręcać w lewo lub w prawo.
-
Warsopolis5253
Patrząc co tu było pisane to wątpię by ktoś się czepiał. Ludzie z Wawra nie będą zapychać metra na Ursynowie, bezsens linii 519 by się rozwiązał, dokładanie linii na Powsińskiej od trasy będzie przy najbliższej okazji (pewnie wakacje) cięcie kursów na innych linii, albo ich wycinanie, linia z Powsina łączy się z Wilanowem i tramwajem, a przy dobrej koordynacji np. z tym 519 byłoby też troszkę gorsze, ale nadal niezłe połączenie z metrem. Natomiast tak jak mówiłem, to byłoby za dobre, więc będzie jakieś 5xx z PKP Falenica (na ulicy) na Os.Kabaty z pominięciem dwóch jakiś przystanków, żeby było, że linia czerwona. Myślę, że dobrze by zrobili gdyby jakaś linia 5xx z Międzylesia tak jak pisałem wcześniej i mogliby zrobić dodatkowo linię E-x ze Starej Miłosnej (Granicznej) przez: Centrum Zdrowia Dziecka-Wawer-Ratusz (ż)-PKP Międzylesie-PKP Radość-PKP Miedzeszyn-Płaskowickiej-Sójki (ż)-Wyścigi(ż)-Metro Wilanowska-Rondo UE-Racjonalizacji (ż)-Uniwersytet Medyczny-Banacha Szpital-Bitwy Warszawskiej 1920r (ż)-Szczęśliwice. Taka linia ekspresowa łączyła by szybciej niż pociąg Wesołą, Wawer z Wilanowem, metrem, mordorem, a dodatkowo z uniwersytetem i szpitalem i byłaby tym czym powinna być linia ekspresowa, a dodatkowo na sporej części trasy ciężko by było dołożyć przystanków w razie gdyby komuś coś strzeliło do głowy by dokładać.
Że 107 i 103 połączyć.Georg pisze:Na patelni w prawo tak jak kiedyś 117? Ci co jęczeli, że muszą na Centralny oskarżą ZTM o złośliwość. Pojawią się zaraz prośby o kursy wariantowe i autobusy na zmianę będą skręcać w lewo lub w prawo.
ŁK
-
adamrozbicki
W punkt.Warsopolis5253 pisze: ↑16 lut 2026, 16:16Ale linie przyspieszone/ekspresowe to już przeszłość i po nich to już tylko oznaczenia zostały, dopóki ktoś normalny nie przejmie steru w ZTM-ie kto nie boi się powiedzieć NIE natrętnym mieszkańcom to to się nie zmieni.
Warsopolis5253 pisze: ↑16 lut 2026, 19:22E-x ze Starej Miłosnej (Granicznej) przez: Centrum Zdrowia Dziecka-Wawer-Ratusz (ż)-PKP Międzylesie-PKP Radość-PKP Miedzeszyn-Płaskowickiej-Sójki (ż)-Wyścigi(ż)-Metro Wilanowska-Rondo UE-Racjonalizacji (ż)-Uniwersytet Medyczny-Banacha Szpital-Bitwy Warszawskiej 1920r (ż)-Szczęśliwice.
O rany, ile to by miało czasu przejazdu ? 90 minut ? I w ilu korkach by mogło utkwić... Półkurs ponad 30 km. To jeszcze może ze 186 najlepiej połączyć
-
Matt Cubis
Jestem fanem przejechania całego Ursynowa bez zatrzymania, ale za to staniemy sobie na Wyścigach.