Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Warsopolis5253

Post autor: Warsopolis5253 » wczoraj, 21:48

Już nie pamiętam w którym wątku o tym było, ale tak mieli przejąć te okoliczne działki. No Spedycyjna już nie powstanie tylko mówiłem, że miała być zanim pojawiła się możliwość przejęcia Płochocińskiej.

EDIT: znalazłem. W wątku Elektrobusy 23 października 2025 była o tym rozmowa, możesz się cofnąć i poczytać, miasto już posiada te działki.

marco_wawa

Post autor: marco_wawa » wczoraj, 23:13

Warsopolis5253 pisze:
25 lut 2026, 17:48
W którymś z wątków było mówione, że w tym roku Płochocińska ma się rozrosnąć, więc jeśli to prawda to myślę, że wystarczy (i nie 169 tylko na dzień dzisiejszy 368 (120 diesli, 100 przegubowych Solarisów, 58 krótkich Solarisów, 30 Yutongów i 10 Irizarów)). Ja to bym się już pogodził z tym, że na Redutowej wyrosną kolejne bloki.
Nawet jesli Płochocińska ma sie rozrosnąć, to nie trafią tam nowe wozy, bo nie ma ich czym ładować na Płochocińskiej. A poza tym dostawy nowych wozów oznaczają kasacje starych.

Warsopolis5253

Post autor: Warsopolis5253 » wczoraj, 23:35

marco_wawa pisze:
wczoraj, 23:13
Warsopolis5253 pisze:
25 lut 2026, 17:48
W którymś z wątków było mówione, że w tym roku Płochocińska ma się rozrosnąć, więc jeśli to prawda to myślę, że wystarczy (i nie 169 tylko na dzień dzisiejszy 368 (120 diesli, 100 przegubowych Solarisów, 58 krótkich Solarisów, 30 Yutongów i 10 Irizarów)). Ja to bym się już pogodził z tym, że na Redutowej wyrosną kolejne bloki.
Nawet jesli Płochocińska ma sie rozrosnąć, to nie trafią tam nowe wozy, bo nie ma ich czym ładować na Płochocińskiej. A poza tym dostawy nowych wozów oznaczają kasacje starych.
Przeczytaj uważnie w jakim kontekście to napisałem. Płochocińska miała być dostosowana do dużej ilości elektryków, a więc jak to się sprawdzi to w czym problem, a jak rozrośnie się tylko plac to są też diesle. Płochocińska miała zluzować pozostałe zajezdnie, więc część wozów mogłaby przejść (np. 80 nowych diesli na Płochocińską za 70 MAN-ów ze Stalowej) jeśli w tej wiadomości do której to napisałem to prawda, że nie będzie 1 do 1.

marco_wawa

Post autor: marco_wawa » dzisiaj, 3:52

Tylko, ze wycinajac MAN-y ze Stalowej i nie dając nic w zamian, a dokładając 80 Solarisow ON na Plochocinska powodujesz, ze musisz albo zmusić kierowców do zmiany zajezdni (powodzenia!) albo zwiększyć zatrudnienie kierowcow (również powodzenia!).

Patrząc na tempo przenosin wozów (w końcu R6 miała luzować pozostałe zajezdnie - chociażby zapchaną po kokardkę R4 Stalowa) na Płochocińską, nowa zajezdnia jest dość nie w kolor dotychczasowej załodze z różnych zajezdni. Dopchanie Płocho nowymi-używanymi wozami, to nie taka prosta sprawa.

tatra

Post autor: tatra » dzisiaj, 10:41

A tak z innej beczki czy na Włościańskiej nie można uruchomić zajezdni teren jest po CWS a koszty adaptacji w porównaniu z Redutową myślę że dużo mniejsze.
tatra

Flash8222

Post autor: Flash8222 » dzisiaj, 10:52

Teren na Włościańskiej jest planowany pod sprzedaż ze względu na wysoką cenę działki. I nie, na Włościańskiej trzeba wszystko na nowo wybudować a nie adaptować gdyż to co stoi, nadaje się do wyburzenia poza biurowcem.

tatra

Post autor: tatra » dzisiaj, 13:02

Sprzedaż już była ziemia na kilka metrów skażona olejami i substancjami ropopochodnymi jeszcze z przed 2 wojny nikt tego nie kupi.
tatra

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » dzisiaj, 14:30

Na Ursusie kupili, to i tu kupią
Mkną po koleinach zielone jamniki... =D>

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 15:06

Jeśli w Katowicach kupili teren dawnej huty metali nieżelaznych (cynku) i będą tam budować bloki, to...
https://www.wkatowicach.eu/informacje/w ... /idn:10702

Awatar użytkownika
konri

Post autor: konri » dzisiaj, 15:24

tatra pisze:
dzisiaj, 13:02
Sprzedaż już była ziemia na kilka metrów skażona olejami i substancjami ropopochodnymi jeszcze z przed 2 wojny nikt tego nie kupi.
Przecież nikt tam nie będzie robił uprawy ziemniaków czy innych buraków. Gdyby kiedyś została podjęta decyzja o sprzedaży, to kupiec z grubymi milionami znajdzie się w moment. Jednak w perspektywie najbliższych kilku lat na sprzedaż się nie zanosi.

Jurand

Post autor: Jurand » dzisiaj, 17:58

tatra pisze:
dzisiaj, 13:02
Inflancką kupili i ludzie mieszkają, pewnie niebawem ruszy budowa na terenie zakładu Chełmska, a tu raczej niewielu pamięta że zajezdnia była (-(

ODPOWIEDZ