Połączenia komercyjne w Polsce

Moderator: JacekM

ashir

Post autor: ashir » 02 mar 2026, 15:57

Ja się na imprezę załapałem przypadkowo, bo jechałem właśnie do Trójmiasta, akurat czekałem na IC Laguna. A tam nawet w 1 klasie żadnego poczęstunku, Warsu zresztą też brak, jedynie automat vendingowy. ;) Trzymam kciuki za Leo, martwią mnie tylko napięte obiegi i praktycznie zerowa rezerwa taborowa, ale przynajmniej nie będą mieli problemów ze zmianą kierunku jazdy, bo to EZTy.

Wczoraj RJ 5180 opóźniony +15 na starcie w Gdyni, finalnie w Warszawie +30. Trochę przyblokowała nas SKM już w samej Warszawie, na pocieszenie wcześniej udało się w Legionowie wyprzedzić opóźnione TLK Karpaty (od Nowego Dworu Mazowieckiego jazda po niewłaściwym torze). Akurat te pociągi mają coś wspólnego ze sobą, systemowo nie dają rady z ułożonym rozkładem. RJ 5180 notorycznie rusza spóźniony z Trójmiasta, bo przewoźnik w 35 minut (a często mniej) ma problem z przygotowaniem składu. Tym razem nie pomogło to, że RJ 3588/9 całą trasę z Krakowa do Gdyni przejechał idealnie punktualnie. A Karpaty nawet bez awarii nie trzymają się rozkładu, na trasie zazwyczaj dokładają minut niż redukują opóźnienie. Liczba postojów, długość pociągu, sam tabor w tym nie pomaga. :roll:

ashir

Post autor: ashir » 05 mar 2026, 12:53

Niektóre połączenia RJ na trasie Kraków - Warszawa - Gdynia oraz Warszawa - Poznań już tylko na 3 wagonach. Jak zaczynali we wrześniu to jeździli nawet na 7-8 wagonach. :D

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 mar 2026, 14:05

Patrząc na system sprzedaży, to tam z defaultu jest 200 wolnych miejsc w każdym połączeniu…
Dziwne, bo przecież przewozy rosną, ludzie „oczekiwali alternatywy do PKP IC”…

ashir

Post autor: ashir » 05 mar 2026, 14:27

Zwróć uwagę, że niektóre połączenia na trasie Warszawa - Kraków i Warszawa - Gdynia w najtańszej klasie są po 78 zł, a Warszawa - Poznań po 68 zł, gdzie nawet nie masz gniazdka. W takiej sytuacji nawet w cenie bazowej połączenia TLK/IC są zwyczajnie tańsze. ;-)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 mar 2026, 14:41

TLK/IC jest tańsze, ale zauważalnie dłużej pokonują trasę między miastami ;)

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 05 mar 2026, 14:55

ashir pisze:Niektóre połączenia RJ na trasie Kraków - Warszawa - Gdynia oraz Warszawa - Poznań już tylko na 3 wagonach. Jak zaczynali we wrześniu to jeździli nawet na 7-8 wagonach. :D
Ciekawe, od kiedy będą jeździć tylko w piątki i niedziele.

Btw, nie ma już torów niewłaściwych :)
ŁK

fraktal

Post autor: fraktal » 05 mar 2026, 17:50

Ciekawe jak to wpłynie na frekwencję w połączeniach wakacyjnych. W zeszlym roku sporo osób wracało w weekend IC znad morza, stojąc od Trójmiasta na korytarzu. No i czy Flixbus też będzie miał tak bogatą ofertę dodatkowych połączeń autobusowych na wakacje, czy będą jakieś cięcia w rozkładach.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 05 mar 2026, 19:36

fraktal pisze:Ciekawe jak to wpłynie na frekwencję w połączeniach wakacyjnych. W zeszlym roku sporo osób wracało w weekend IC znad morza, stojąc od Trójmiasta na korytarzu. No i czy Flixbus też będzie miał tak bogatą ofertę dodatkowych połączeń autobusowych na wakacje, czy będą jakieś cięcia w rozkładach.
Ale że 30 pełnych pociągów po 12-14 wagonów (okej, w tym 10 pendolin po 7) ma zostać zastąpionych trzema w dobie kilkuwagonowymi (obecnie 3) RandomJetami? Już KM daje więcej bo Słoneczny i Słoneczny bis to w sumie 12-14 dwupokładowych.
ŁK

fraktal

Post autor: fraktal » 05 mar 2026, 20:35

Nikt nie mówi o zastępowaniu, tylko o dodawaniu wagonów. Wiceminister infrastruktury ostatnio powiedział, że miejsca stojące w wakacje to efekt braku wagonów, no więc ciekawe, czy pojawienie się RegioJeta na trasie do Trójmiasta, na której w wakacje frekwencja na pewno wzrośnie, to czy wpłynie to na mniejszy tlok w pozostałych pociagach. Czy też nie, bo ludzie będą wybierać to co znają do RegioJeta będą podchodzić jak do jeża. A wagonów w lato RegioJet pewnie wyśle więcej niż teraz.

O ewentualnym zastępowaniu wspomniałem jedynie w kontekście połączeń autobusowych Flixbusa.

ashir

Post autor: ashir » 05 mar 2026, 21:05

Ale RegioJet już teraz często ma komplety w niedzielę, bo i w PKP Intercity też nie ma miejsc siedzących. Także latem będzie podobnie, a podaż miejsc będą mieli i tak niższą niż Słoneczny i Słoneczny-Bis.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » wczoraj, 0:31

Dwa razy widziałem w środku tygodnia RJ odjeżdżający po 9 rano z Warszawy Centralnej do Krakowa i dwa razy był pusty jak bęben.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ashir

Post autor: ashir » wczoraj, 5:47

Bastian pisze:
wczoraj, 0:31
Dwa razy widziałem w środku tygodnia RJ odjeżdżający po 9 rano z Warszawy Centralnej do Krakowa i dwa razy był pusty jak bęben.
W środku tygodnia, dzisiaj na ten kurs zostały wolne tylko 3 miejsca (w klasie Standard w przedziale dziecięcym!), a połączenia po 13 i 17 z Warszawy do Krakowa całkowicie wyprzedane. I to pomimo tego, że na szczytowe kursy jest wyższa taryfa. Pusty to jeździ kurs po 5, dzisiaj wolne 142 miejsca.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » wczoraj, 9:00

Dzisiaj to jest piątek, a nie środek tygodnia. Po południu to już w ogóle trudno się wydostać jakimkolwiek pociągiem z Warszawy, jak podstawić węglarki, też by się zapełniły, a na pewno wielu ludzi może jechać wcześniej. Ja widziałem w dwa wtorki - max 20 osób na pokładzie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

kajo

Post autor: kajo » wczoraj, 9:18

A tak z innej beczki. Jak to jest z rowerami w Leo? Bo co próbuje znaleźć opcję, to jest wyprzedane. Przecież te ich pociągi i tak mają wydzieloną strefę na rowery. Nie chcą na tym zarabiać?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

ashir

Post autor: ashir » wczoraj, 9:43

Bastian pisze:
wczoraj, 9:00
Dzisiaj to jest piątek, a nie środek tygodnia. Po południu to już w ogóle trudno się wydostać jakimkolwiek pociągiem z Warszawy, jak podstawić węglarki, też by się zapełniły, a na pewno wielu ludzi może jechać wcześniej. Ja widziałem w dwa wtorki - max 20 osób na pokładzie.
Dlatego napisałem w środku tygodnia. Wtedy w Intercity też jest luźniej, a czasami wręcz pusto. W szczytowych porach, jak dziś w piątek RJ jest już pełny, ale to też wynika z bardzo niskiej podaży miejsc.

Czy w Leo jest oferowany alkohol na terenie Polski? Ktoś już jechał i wie?

ODPOWIEDZ