która TV jest gadzinowa i w której TV mówili o specjalnych liniach tramwajowych/autobusowych?
Okolicznościowe linie specjalne
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Na czołach tramwaju (jak w latach ubiegłych) były duże tablice, że kursuje po trasie linii 2. Do tego tramwaj linii B był oklejony dużymi znaczkami WOŚP. Starsi spokojnie dali radę, pewnie lepiej jak wielu młodszych i nikt o nic nie musiał pytać.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
https://www.wtp.waw.pl/newsy/2026/03/04 ... ia-kobiet/

Rany, co ona opowiada, czyli co, będzie jechać 20 km/h i blokować inne tramwaje ?Dokładnych godzin nie podajemy, bo przecież „parówka” będzie się poruszać w swoim tempie, a sam przejazd ma być odprężający, a nie podporządkowany rozkładowi jazdy – mówi Katarzyna Strzegowska, dyrektorka Zarządu Transportu Miejskiego.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Chyba najwyższy czas spojrzeć prawdzie w oczy i zastosować tę logikę w odniesieniu do wszystkich połączeń w sieci 
- AdamKlocusky
- Kontakt:
(E)Papier wszystko przyjmie. Ta linia będzie miała szczegółowy rozkład jazdy na stronie internetowej. Zaś same godziny odjazdów z przystanków METRO MARYMONT i MOKOTÓW-RATUSZ są już zdefiniowane.mb112 pisze: ↑04 mar 2026, 10:50https://www.wtp.waw.pl/newsy/2026/03/04 ... ia-kobiet/
Rany, co ona opowiada, czyli co, będzie jechać 20 km/h i blokować inne tramwaje ?Dokładnych godzin nie podajemy, bo przecież „parówka” będzie się poruszać w swoim tempie, a sam przejazd ma być odprężający, a nie podporządkowany rozkładowi jazdy – mówi Katarzyna Strzegowska, dyrektorka Zarządu Transportu Miejskiego.![]()
Będzie równo co 90'AdamKlocusky pisze: ↑04 mar 2026, 16:37Zaś same godziny odjazdów z przystanków METRO MARYMONT i MOKOTÓW-RATUSZ są już zdefiniowane.
To będzie singlowa parówka? Istnieje jeszcze wgl skład, żeby złożyć 2, a najlepiej 3 wagony?
ŁK
-
gfedorynski
Najbliższy skład 13N w Poznaniu.
Oczywiście dało by się złożyć, gdyby nie rozwalono koncepcji przewidzianej kolekcji poprzez wyprzedaż wagonów.
Czynny, istniejący dzięki mnie (właśnie dziś mija równo 3 lata od ich zestawienia) dwuskład tramwajów 13N 407+642 jest obecnie w Poznaniu. Potrójniaka nie ma z czego złożyć, bo wagon 371 planowany jako pośredni został sprzedany do Krakowa, gdzie go skasowano (tzn połowa jeździ jako 102ND nr 155). Drugi istniejący dwuskład 821+818 kilka lat temu odstawiono i tak sobie grzecznie czeka na dworzu w stanie nie nadającym się do jakiekolwiek samodzielnej jazdy. Podobnie na dworzu oczekuje skład tramwajów 13NS 534 i 535 (588) - ten drugi kilka lat temu też samodzielnie jeździł, a dziś się też do tego nie nadaje. Pozostałe wagony 503 i 795 też były planowane do jeżdżenia w parze, ale zmieniły się pomysły, parowania nie zrobiono i są na różnych zajezdniach.
-
Stary Pingwin
Chyba łatwiej złożyć potrójniaka z wagonów klasycznych. Tylko kto się na to zgodzi?
miłośnik 13N
Stary Pingwin pisze: ↑wczoraj, 19:53Chyba łatwiej złożyć potrójniaka z wagonów klasycznych. Tylko kto się na to zgodzi?
Był. Zestawiłem po Nocy Muzeów w 2016 roku. A to dzięki temu, że uparłem się w 2012 na montaż gniazd podczas remontu wozu 403.
-
Stary Pingwin
Trochę lipa, przecież one przez większość czasu jeździły w parach, a wcześniej nawet w trójkach, ja przynajmniej tak to pamiętam, solówki bywały sporadycznie, więc 'opcją domyślną' powinien być skład 2 takich samych wagonów. Zresztą, nazwa 'parówka' - to też nie kojarzę, żeby w czasach ich eksploatacji tak się na nie mówiło. W zasadzie wtedy były tylko 2 typy wagonów, to nie było potrzeby jakiegoś rozbudowanego nazewnictwa (pamiętam, że jeden kolega mówił 'trumienka' i 'brytwanka')
Jelcze - ogórki - to też chyba nazwa pojawiła się później, w czasach ich eksploatacji podobno się tak nie mówiło.