Prawko i lewko

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » dzisiaj, 8:13

BrdzJkb pisze:
31 maja 2026, 22:19
To jeszcze jeden ważny wątek.

21 lat to nie jest wiek na obieranie ścieżki życiowej. Szkolę kończy się w wieku 19 lat i wtedy podejmuje się pierwszą poważną pracę.

Dotychczas można było zostać kurierem i jeździć 16 godzin po centrum miasta w peaku przed świętami, można było zostać kierowcą 40 tonowej ciężarówki, można było zostać maszynistą, albo pilotem samolotu. Nie można było za to zostać kierowcą autobusu.

Kto ma zatem wybierać ten zawód? Absolwenci szkół wyższych?
Przecież kurierem nie zostaje się na całe życie. Jak ktoś dwa lata pojeździ w ruchu miejskim małym busem, to właśnie ma idealne przygotowanie do przesiadki na autobus.
P.S. Tak szkolenie na pilota można rozpocząć w wieku 18 lat i realnie w wieku 19-20 latać ze 180 pasażerami na pokładzie.
W życiu nie widziałem tak młodego pilota. Wyższe wykształcenie jest wśród nich normą, nie wyjątkiem.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » dzisiaj, 9:21

Jest profil na instagramie gościa, który ma 22 lata i lata w wizzair czy tam Ryanair. Ja się zwykle nie pytam pilotów o wiek :)
ŁK

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » dzisiaj, 9:59

gfedorynski pisze:
dzisiaj, 8:13
Przecież kurierem nie zostaje się na całe życie. Jak ktoś dwa lata pojeździ w ruchu miejskim małym busem, to właśnie ma idealne przygotowanie do przesiadki na autobus.
Ile masz lat i ile razy zmieniałeś zawód?

Dlaczego maszynista nie musi jeździć małą drezyną przez dwa lata?

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 10:24

Z jakiegoś powodu uznaje się, że kierowanie pojazdem szynowym jest prostsze. Żeby zrobić uprawnienia na tramwaj, od zawsze można byłoby być młodszym niż na autobus. Na kolei zresztą też są systemy zwiększające bezpieczeństwo typu radiostop. Ale na ten temat to pewnie inni użytkownicy wiedzą więcej ode mnie.

A jeszcze tak a propos 17- latków kierujących pojazdami:

https://tvn24.pl/krakow/czarna-gorlice- ... -st9076670

px33

Post autor: px33 » dzisiaj, 11:30

Za to na kolei trzeba mieć zdrowie jak pilot wojskowy, te wszystkie wymagania to raczej relikt jakiejś przeszłości niż efekt głębokich analiz

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » dzisiaj, 14:06

fraktal pisze:Z jakiegoś powodu uznaje się, że kierowanie pojazdem szynowym jest prostsze. Żeby zrobić uprawnienia na tramwaj, od zawsze można byłoby być młodszym niż na autobus. Na kolei zresztą też są systemy zwiększające bezpieczeństwo typu radiostop. Ale na ten temat to pewnie inni użytkownicy wiedzą więcej ode mnie.

A jeszcze tak a propos 17- latków kierujących pojazdami:

https://tvn24.pl/krakow/czarna-gorlice- ... -st9076670
Ja mam prawko od 17 roku życia i nie wjechałem w nic przez pierwszych 15 lat. Najebany niejeden piętnastolatek też wjechał w drzewo i zabił kolegów. Teraz po ponad 25 latach jeżdżę dużo gorzej niż wtedy.
ŁK

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 16:22

A nie chciałeś zrobić prawka na ciężarówkę lub autobus, skoro czujesz się pewnie za kółkiem osobówki? ;)

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » dzisiaj, 16:24

Łukasz pisze:
dzisiaj, 14:06
Ja mam prawko od 17 roku życia i nie wjechałem w nic przez pierwszych 15 lat.
A ubezpieczyciele dyskryminują młodych kierowców z czystej złośliwości.

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 16:39

No dobra, jeszcze jeden wątek dorzucę: wczoraj w TVN widziałem materiał o tym, jak osoby tuż po 18 roku życia badużywają leków bez recepty z kodeiną i pseudoefedryną i wypowiadał się toksykolog, że często po te leki sięgają osoby w wieku 18 (17)-20 lat. Także no ja podziwiam wiarę ministra Klimczaka, że młodzi ludzie chcący zdobyć prawko będą odpowiedzialni i uważani, ale rzeczywistość może jednak rozczarować. Ta sama uwaga dotyczy właściwie właścicieli firm przewozowych.

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » dzisiaj, 17:00

Czyli podsumowując 18 latek może:
- latać samolotem nad Atlantykiem 900 km/h,
- ciągnąć 3000 ton na haku lokomotywy 160 km/h,
- cisnąc co noc 40 tonowym zestawem na wahadle przez środek miasta na odcince 90 km/h,

Skrajnie niebezpieczne natomiast jest jeżeli będzie autobusem co 700 metrów rozpędzał się do 50-60 km/h i hamował przed przystankiem 🫩

Wychodzi na to, że kierowanie autobusem wymaga jakiś nadprzyrodzonych zdolności.

P.S. Statystycznie obecnie za kółkiem w Warszawie jest 1-2 kierujących autobusem pod wpływem środków działających podobnie do alkoholu.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » dzisiaj, 17:45

fraktal pisze:A nie chciałeś zrobić prawka na ciężarówkę lub autobus, skoro czujesz się pewnie za kółkiem osobówki? ;)
Ciągle chce na autobus ;p
ŁK

ODPOWIEDZ