Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
- ZielonyJamnik
@Jurand z tego co wiem to stoją pod płotem z tyłu zajezdni rozszabrowane
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Ale Ty wiesz, że ktoś Ciebie wkręca? Jak Mobilis mógłby rozszabrować nie swoje wozy?
Wkrótce zwolni się trochę autobusów w zasadzie identycznych jak ma MZA. Jasne, że istotna jest też na przykład cena, za którą będą chcieli je odsprzedać. Ale ja w każdym razie bym opcji odkupu nie odrzucał z góry tylko dlatego, że wcześniej użytkował je ten czy inny ajentWarsopolis5253 pisze: ↑24 lip 2026, 22:12MZA już nie może kupować dieslie. Natomiast nie sprowadzajmy tego tylko do marki, bo marka to jedno, a ważniejszy jest napęd z którym mechanicy nie są zaznajomieni, a na dzień dobry będą musieli wszystko wymienić.fraktal pisze: ↑24 lip 2026, 20:59
No jak kupujesz samochód używany, to też czasem musisz włożyć trochę kasy w jego odnowienie, a jednak czasem kupuje się pojazdy używane, , jeśli chodzi o autobusy, tozwłaszcza jeśli będą zunifikowane z taborem przewoźnika. Sprawa Scanii jest o tyle wyjątkowa, że była to całkiem nowa marka, co innego niektóre inne pojazdy oferowane przez ajentów. Celowo nie wymieniam marek, żebyście mnie nie posądzili, że chodzi o jakieś moje ulubione wozy. A ja przypomnę też, że już niedługo MZA prawdopodobnie nie będzie miało możliwości kupowania fabrycznie nowych wozów spalinowych. Można więc myśleć o kilka kroków naprzód albo sądzić, że z elektrykami jakoś to będzie.
Zakup używanych Scanii od Michalczewskiej był jednorazowy i polityczny, nie powtórzy się nigdy więcej. Nie zapraszam do dyskusji bo nie ma do czego.
-
Warsopolis5253
Mobilis już wystawiał te MAN-y (nie mogę już znaleźć tych ogłoszeń) i przynajmniej jeden był widziany gdzieś w Polsce, jak dobrze pamiętam to Mobilis wołał za nie jakoś 300tyś (bo w euro była cena) od sztuki (a to więcej niż Relobus za swoje 94xx hybrydowe i spalinowe)fraktal pisze: ↑wczoraj, 10:18Wkrótce zwolni się trochę autobusów w zasadzie identycznych jak ma MZA. Jasne, że istotna jest też na przykład cena, za którą będą chcieli je odsprzedać. Ale ja w każdym razie bym opcji odkupu nie odrzucał z góry tylko dlatego, że wcześniej użytkował je ten czy inny ajentWarsopolis5253 pisze: ↑24 lip 2026, 22:12
MZA już nie może kupować dieslie. Natomiast nie sprowadzajmy tego tylko do marki, bo marka to jedno, a ważniejszy jest napęd z którym mechanicy nie są zaznajomieni, a na dzień dobry będą musieli wszystko wymienić.
- ZielonyJamnik
Widziałem na własne oczy w kwietniu.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
W mobilisie to powszechna praktyka, że uszkodzone wozy robią za magazyn części zamiennych, a potem są uzupełniane
Zdaje się, że duże miasta nie mogą już kupować ani nowych ani używanych autobusów z napędem konwencjonalnym, chyba że wyłącznie do linii podmiejskich. Co prawda nie ma też za to sankcji, a (psycho)prawica nie powinna się dowalać, że MZA nie kupuje więcej elektrycznych autobusów, no ale to byłaby trochę krzywa akcja. Z drugiej strony, Mobilis ma kapitał izrealski, Relobus niemiecki - czyli Trzaskowski kupowałby autobusy od Żyda lub Niemca.
A zakup używanych autobusów hybrydowych wydaje się generalnie kiepskim pomysłem. Pewnie da się to jakoś łatać i jeździć, ale to dziwne, rzadkie i skomplikowane pojazdy i im będą starsze tym łatwiej o awarie i ciężej o części.
A zakup używanych autobusów hybrydowych wydaje się generalnie kiepskim pomysłem. Pewnie da się to jakoś łatać i jeździć, ale to dziwne, rzadkie i skomplikowane pojazdy i im będą starsze tym łatwiej o awarie i ciężej o części.
Relo ma od niedawna nowego właściciela. To brytyjski fundusz inwestycyjny Infracapital (M&G Group) mający w portfelu spółki z szeroko pojętej branży infrastruktury.
Wydaje mi się, że dotyczy to tylko fabrycznie nowych autobusów. Teoretycznie mógłby je też odkupić ZTM, to wtedy byłoby to tylko przedłużenie użytkowania na rzecz tego samego organizatora.
-
Warsopolis5253
Ale jak Onet podniósł ostatnio temat tego, że na linie do Legionowa jeżdżą stare autobusy bez klimy to ZTM odpowiedział, że nie segregują taboru na strefy biletowe, więc nawet jeśliby mogli kupić (nie mogą bo nie ma znaczenia gdzie jeżdżą, a kto je kupuje) to tego nie zrobią.
Jesli miasta nie mogą odkupić wozów, które już u nich jeździły, to jakaś jakaś totalna głupota. Równie dobrze wozy mogłyby być w leasingu na przykład.
Ale Ty to przeżywasz