Plany remontowe Tramwajów Warszawskich

Moderator: Wiliam

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 27 lip 2026, 9:21

Nowe rozkłady ze starym czasem przejazdu?
Obecne rozkłady są na wielu liniach tak napięte, że punktualnie można być tylko wcześnie rano , wieczorem albo w święta. Pimot z obu stron, Międzyparkowa, most Gdański, most Ś-D... Tych [10,20] jest multum.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 lip 2026, 11:57

Myślę, że Warszawa powinna wziąć przykład z Łodzi: dodawać, dodawać, dodawać minuty.
Po co dbać o jakość, skoro można _aktualizowac_ rozkłady jazdy? Ważne, aby tramwaje kursowały zgodnie z rozkładem. Nie muszą przecież robić tego szybko….

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 27 lip 2026, 12:08

Jeżeli tych minut jest na przejazd za mało (nawet niekoniecznie z powodu "chwilowych" ograniczeń), to lepiej udawać że jest w sam raz? Ja uważam że czas przejazdu powinien pozwolić na jazdę zgodną z przepisami, z niewielką rezerwą czasową na zdarzenia losowe i punktualnym przyjazdem na kraniec zapewniającym przerwę zgodną z rozkładem jazdy. Ale jest to oczywiście moje prywatne zdanie. Skoro panuje powszechne przekonanie, że -3 to może być i nikomu nie zaszkodzi, to ja też to akceptuję.

Krokiet

Post autor: Krokiet » 28 lip 2026, 8:10

person pisze:
27 lip 2026, 11:57
Myślę, że Warszawa powinna wziąć przykład z Łodzi: dodawać, dodawać, dodawać minuty.
Po co dbać o jakość, skoro można _aktualizowac_ rozkłady jazdy? Ważne, aby tramwaje kursowały zgodnie z rozkładem. Nie muszą przecież robić tego szybko….

Dobra, ale umówmy się, że wtedy 521 i innych dubli nie ruszamy

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 28 lip 2026, 11:03

person pisze:
27 lip 2026, 11:57
Czy dalszym krokiem powinna być kradzież koncepcjii miasta 15 minutowego, tj. żadna linia nie jeździ częściej niż co kwadrans?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 sie 2026, 10:23

person pisze:
25 maja 2026, 14:51
person pisze:
21 maja 2026, 21:47
Ok, a czy da się w związku z tym inaczej budować tory? Budować z przeznaczeniem na coś cięższego niż stopiatki? Czy nie ma innych technologii?
Czy jest na sali torowiec? Czy ktoś wie, czy w Warszawie tory są dostosowywane do innego rodzaju taboru?
Czy jest na sali torowiec?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 sie 2026, 8:23

Wątpię.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 17 sie 2026, 16:59

person pisze:
12 sie 2026, 10:23
Czy jest na sali torowiec? Czy ktoś wie, czy w Warszawie tory są dostosowywane do innego rodzaju taboru?
Torowisko tramwajowe jest budowane do obciążenia punktowego do 10 ton na oś. To tabor ma tej wartości nie przekroczyć.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 sie 2026, 19:04

Biorąc pod uwagę powszechną wiedzę o przekroczeniu masy przez Swingi… to znowu ogon macha psem i nic dziwnego, że tory nas się rozsypują… :-)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » dzisiaj, 16:52

person pisze:
17 sie 2026, 19:04
Biorąc pod uwagę powszechną wiedzę o przekroczeniu masy przez Swingi… to znowu ogon macha psem i nic dziwnego, że tory nas się rozsypują… :-)
Swingi nic nie przekraczają. Tu jakaś zmyślona urban legend.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » dzisiaj, 17:42

Przy pełnym obciążeniu jeszcze im dużo brakuje do DMC.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » dzisiaj, 18:23

person pisze:
20 lip 2026, 8:29
Zatem mija kolejny miesiąc, a tramwaje jak się wlokły, tak się toczą.
Mija kolejny tydzień odkąd przywrócono w tym miejscu pełną prędkość a człowiek czeka i czeka aż coś pozytywnego napiszesz... ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 19:19

MisiekK pisze:
dzisiaj, 16:52
person pisze:
17 sie 2026, 19:04
Swingi nic nie przekraczają. Tu jakaś zmyślona urban legend.
Ojej. Zagadkowe i zabawne.
W takim razie nic tylko się cieszyć, że to nie przez tabor (bo przecież nie przez inne produkty Pesy) rozsypują się warszawskie tory (pamiętacie czasy, gdy proste tory zamieniało się na prostsze, bo taki mieliśmy w Warszawie poziom utrzymania?)
Bywalec pisze:
dzisiaj, 18:23
person pisze:
20 lip 2026, 8:29
Zatem mija kolejny miesiąc, a tramwaje jak się wlokły, tak się toczą.
Mija kolejny tydzień odkąd przywrócono w tym miejscu pełną prędkość a człowiek czeka i czeka aż coś pozytywnego napiszesz... ;)
Niemożliwe! Koniecznie sprawdzę ASAP.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » dzisiaj, 19:32

person pisze:
dzisiaj, 19:19
Ojej. Zagadkowe i zabawne.
Wszystkie wagony po dostarczeniu były ważone i żaden nie przekraczał dopuszczalnych norm.

ODPOWIEDZ