Tramwaj do Wilanowa - układ po otwarciu

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
tobk

Post autor: tobk » 31 sie 2026, 13:50

man1956 pisze:
31 sie 2026, 13:32
tobk pisze:
31 sie 2026, 13:10
Właśnie. Siekierki (Bartycka) tramwaju nie mają. A tramwaj z Sielc niestety Rakowiecką nie jeździ do Al. Niepodległości. Dopiero na wysokości Nowowiejskiej ma z nią styczność, a to już w zasadzie zaraz jest Chałubińskiego. Więc nijak się ma to do 167.
Całe 4 przystanki trasa się pokrywa.
Nie tylko 4 przystanki.
Odniosłem się do odcinka o którym pisłeś tj. do Al. Niepodległości :wink:
man1956 pisze:
31 sie 2026, 13:32
Na Woli trasa 11 i 167 pokrywa się na 3 ważnych przystankach: PKP Wola (Kasprzaka), Ordona, Reduta Wolska.
Dla ścisłości: 167 pokonuje trasę od Sielc do wspomnianych miejsc na Woli teoretycznie o 2-3 minuty krócej. Ale tylko teoretycznie, bo utyka w korkach. Tramwaj raczej nie ma z tym problemu. Poza tym jeździ częściej niż 167, dlatego 11 wygrywa ze 167, co odbija się również na frekwencji w 167 na odcinku mokotowskim. Ludzie jednak swój rozum mają.
Czyli każdy z Bartyckiej jedzie do PKP Wola (Kasprzaka), Ordona, Reduta Wolska. Ciekawe.
bartoni722 pisze:
31 sie 2026, 13:46
wincenty pisze:
31 sie 2026, 13:41

O szkołach pisałem wyżej. Ze szkół na Kazimierzowskiej, liceum na Narbutta i filii SGH na Wiśniowej.
Faktycznie podstawowe cele podrózy dla osób starszych...
szerokie spojrzenie na miasto i jego RÓŻNYCH WIEKIEM mieszkańców =D> Bo St. Mokotów to są osiedla kampusów, nie starych kamienic i ludzi, którzy tam często mieszkają z pokolenia na pokolenie od czasów zanim się urodziłeś i mieli na Rakowieckiej komunikację.

adamrozbicki

Post autor: adamrozbicki » 31 sie 2026, 19:18

tobk pisze:
31 sie 2026, 9:35
adamrozbicki pisze:
30 sie 2026, 23:18

A co się zmieniło na Placu Unii na niekorzyść, bo nie kojarzę. Problemem jest Rakowiecka - brak 2 przystanków tramwajowych.
Miałeś możliwość przesiadki na przystanku Rakowiecka jadąc od Mokotowa na skrzyżowaniu z Rakowiecką. Miałeś możliwość przesiadki na przystanku Rakowiecka z TRZECH linii autobusowych a przez kilka lat i CZTERECH zaraz po wjechaniu w Rakowiecką jak miałeś potrzebę udania wgłąb St Mokotowa przyjeżdżając z Dolnego Mokotowa. Dziś przesiadka w tramwaje na Puławską masz dopiero w ulicy Marszałkowskiej do którego wycieczka z Batorego. To jest rejon na granicy Śródmieścia gdzie przesiadki powinny być dogodne, a dziś wymagają z każdej strony, czy od przyst Wiśniowa z ulicy Batorego do Rakowieckiej, czy z początku Batorego do Marszałkowskiej w tramwaj iść przez ruchliwe ulice / światła, matka z dzieckiem z wózkiem, czy osoba starsza których będzie tylko więcej, to nie jest przyjazna komunikacja zachęcająca do korzystania. Ale dyskusja tu dłużej nie ma sensu jak się nie chce szerzej spojrzeć na różne grupy społeczne i ich potrzeby, to one tworzą miasto. Nawet przesiadka z 11 w 4 to albo idziemy z przyst Goworka przez 3 zmiany świateł dookoła (patrząc jak nam ucieka) do przyst Rakowiecka albo przesiadka w ulicy Marszałkowskiej za placem i tramwajem cofamy się do skrzyżowania z Goworka, aby dalej pojechać wgłąb St Mokotowa. Przedstawiłem 3 opcje przesiadek i ich „dogodność”. Porównywanie obecnego układu z tym który sprawdzał się i realizował funkcje miejskie przez kilkanaście lat (kiedy zapełnienie zbiorkomu była większa niż jest dzisiaj) jest nie do porównania. Bo zrealizowano tramwaj dla Wilanowa to wszystko co było dla Mokotowa na granicy Śródmieścia zostało ograniczone/popsute/puszczone na około.
To jest tak głupie i pisane w nieznanym narzeczu, że się poddaję.

wincenty

Post autor: wincenty » 31 sie 2026, 20:33

adamrozbicki pisze:
31 sie 2026, 19:18
tobk pisze:
31 sie 2026, 9:35

Miałeś możliwość przesiadki na przystanku Rakowiecka jadąc od Mokotowa na skrzyżowaniu z Rakowiecką. Miałeś możliwość przesiadki na przystanku Rakowiecka z TRZECH linii autobusowych a przez kilka lat i CZTERECH zaraz po wjechaniu w Rakowiecką jak miałeś potrzebę udania wgłąb St Mokotowa przyjeżdżając z Dolnego Mokotowa. Dziś przesiadka w tramwaje na Puławską masz dopiero w ulicy Marszałkowskiej do którego wycieczka z Batorego. To jest rejon na granicy Śródmieścia gdzie przesiadki powinny być dogodne, a dziś wymagają z każdej strony, czy od przyst Wiśniowa z ulicy Batorego do Rakowieckiej, czy z początku Batorego do Marszałkowskiej w tramwaj iść przez ruchliwe ulice / światła, matka z dzieckiem z wózkiem, czy osoba starsza których będzie tylko więcej, to nie jest przyjazna komunikacja zachęcająca do korzystania. Ale dyskusja tu dłużej nie ma sensu jak się nie chce szerzej spojrzeć na różne grupy społeczne i ich potrzeby, to one tworzą miasto. Nawet przesiadka z 11 w 4 to albo idziemy z przyst Goworka przez 3 zmiany świateł dookoła (patrząc jak nam ucieka) do przyst Rakowiecka albo przesiadka w ulicy Marszałkowskiej za placem i tramwajem cofamy się do skrzyżowania z Goworka, aby dalej pojechać wgłąb St Mokotowa. Przedstawiłem 3 opcje przesiadek i ich „dogodność”. Porównywanie obecnego układu z tym który sprawdzał się i realizował funkcje miejskie przez kilkanaście lat (kiedy zapełnienie zbiorkomu była większa niż jest dzisiaj) jest nie do porównania. Bo zrealizowano tramwaj dla Wilanowa to wszystko co było dla Mokotowa na granicy Śródmieścia zostało ograniczone/popsute/puszczone na około.
Widocznie masz tak mały rozumek, że nie pojmujesz, zdarza się... Kolega jasno opisał deficyty obecnego układu komunikacyjnego w tej części Mokotowa, z którymi trudno się nie zgodzić. Ale jak zawsze ztm wie lepiej, co ludziom potrzebne...

adamrozbicki

Post autor: adamrozbicki » 31 sie 2026, 23:55

wincenty pisze:
31 sie 2026, 20:33
adamrozbicki pisze:
31 sie 2026, 19:18

Widocznie masz tak mały rozumek, że nie pojmujesz, zdarza się... Kolega jasno opisał deficyty obecnego układu komunikacyjnego w tej części Mokotowa, z którymi trudno się nie zgodzić. Ale jak zawsze ztm wie lepiej, co ludziom potrzebne...
Na 100% mam mały rozumek :D Pozdrawiam serdecznie ciebie i kolegę :-D

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 01 wrz 2026, 0:41

wincenty pisze:
29 sie 2026, 11:41
Oferta znacznie gorsza i nie dziwi że ludzie narzekają.
To tylko przyzwyczajenie do 3-cyfrowych numerów, bo częstotliwość tramwaju pokrywa częstotliwość 2 linii autobusowych.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

wincenty

Post autor: wincenty » 01 wrz 2026, 8:14

MisiekK pisze:
01 wrz 2026, 0:41
wincenty pisze:
29 sie 2026, 11:41
Oferta znacznie gorsza i nie dziwi że ludzie narzekają.
To tylko przyzwyczajenie do 3-cyfrowych numerów, bo częstotliwość tramwaju pokrywa częstotliwość 2 linii autobusowych.
Częstotliwość to nie wszystko, dobre połączenia, do których przyzwyczaili się pasażerowie poszły się...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 01 wrz 2026, 23:47

wincenty pisze:
01 wrz 2026, 8:14
Częstotliwość to nie wszystko, dobre połączenia, do których przyzwyczaili się pasażerowie poszły się...
Zostały zastąpione przez inny środek transportu. Nie ma co jęczeć.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

wincenty

Post autor: wincenty » 02 wrz 2026, 22:43

MisiekK pisze:
01 wrz 2026, 23:47
wincenty pisze:
01 wrz 2026, 8:14
Ty tak na serio?

reserved

Post autor: reserved » 02 wrz 2026, 22:50

wincenty pisze:
02 wrz 2026, 22:43
MisiekK pisze:
01 wrz 2026, 23:47

Ty tak na serio?
Ja też to dostrzegam. Zostały zastąpione przez inny środek transportu czyli auto.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 wrz 2026, 22:54

reserved pisze:
wincenty pisze:
02 wrz 2026, 22:43
Ty tak na serio?
Ja też to dostrzegam. Zostały zastąpione przez inny środek transportu czyli auto.
Weź Ty się lepiej zastanów, czy to się nie podoba ludziom, czy Tobie.
ŁK

wincenty

Post autor: wincenty » 02 wrz 2026, 23:24

Łukasz pisze:
02 wrz 2026, 22:54
reserved pisze: Ja też to dostrzegam. Zostały zastąpione przez inny środek transportu czyli auto.
Zabierają bezpośrednie, dobrze obłożone połączenie w ramach dzielnicy, z Górnego na Dolny Mokotów, dając w zamian tramwaj obsługujący zupełnie inne relacje... A tu jeszcze jeden z drugim wali teksty o zastąpieniu innym środkiem transportu... Możnaby tak pisać gdyby tramwaj jechał dokładnie po trasie wycofanych autobusów, a tak przecież nie jest...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 wrz 2026, 23:35

wincenty pisze:
02 wrz 2026, 23:24
Łukasz pisze:
Możnaby tak pisać gdyby tramwaj jechał dokładnie po trasie wycofanych autobusów, a tak przecież nie jest...
To, że tobie się to nie podoba, nie znaczy, że wszystkim innym. Do zmian na 100% była opinia UD Mokotów i skoro nastąpiły to była pozytywna. Tramwaj jest na pokryciu tras w strefie dojścia.

adamrozbicki

Post autor: adamrozbicki » wczoraj, 0:04

wincenty pisze:
02 wrz 2026, 23:24
Łukasz pisze:

Zabierają bezpośrednie, dobrze obłożone połączenie w ramach dzielnicy, z Górnego na Dolny Mokotów, dając w zamian tramwaj obsługujący zupełnie inne relacje... A tu jeszcze jeden z drugim wali teksty o zastąpieniu innym środkiem transportu... Możnaby tak pisać gdyby tramwaj jechał dokładnie po trasie wycofanych autobusów, a tak przecież nie jest...
Gdyby tramwaj jechał po trasie autobusów to by się nazywał autobus.

reserved

Post autor: reserved » wczoraj, 7:21

Łukasz pisze:
reserved pisze: Ja też to dostrzegam. Zostały zastąpione przez inny środek transportu czyli auto.
Mi tam to powiewa, i tak jeżdżę autem a w tamtych rejonach rzadko bywam. Bardziej opieram się na opiniach wielu ludzi oraz na własnych obserwacjach jeżdżenia tam jako kierowca autobusu.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 7:25

reserved pisze:
Łukasz pisze:
Mi tam to powiewa, i tak jeżdżę autem a w tamtych rejonach rzadko bywam. Bardziej opieram się na opiniach wielu ludzi oraz na własnych obserwacjach jeżdżenia tam jako kierowca autobusu.
To na własnych obserwacjach, gdyby faktycznie zostały zastąpione przez inny środek transportu czyli auto, to byłby tam wszędzie permanentny korek. Tymczasem korki były przed tramwajem a teraz ich nie ma.
ŁK

ODPOWIEDZ