Korytarz Raszyn - Janki: drogi i szyny

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 lis 2006, 17:02

inż. Glonojad pisze:To jest do przeprowadzenia wyłącznie przy wycięciu po jednym pasie w każdą stronę z trasy krakowsko-katowickiej.
:arrow: Tam, gdzie są po trzy pasy, to jeszcze mogłoby zdać egzamin, ale na odcinku po dwa pasy już nie bardzo, nawet po wybudowaniu trasy S8.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 lis 2006, 17:29

Tam, gdzie są dwa pasy, chyba się da rozsunąć. Poza tym, decydująca jest i tak przepustowość na skrzyżowaniach, a właściwie to powinno nam zależeć, żeby superwygodona droga samochodem przez Raszyn wówczas (tj. tram do Okęcia i S8) nie była.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Rosa

Post autor: Rosa » 29 lis 2006, 18:42

inż. Glonojad pisze:Tam, gdzie są dwa pasy, chyba się da rozsunąć. Poza tym, decydująca jest i tak przepustowość na skrzyżowaniach, a właściwie to powinno nam zależeć, żeby superwygodona droga samochodem przez Raszyn wówczas (tj. tram do Okęcia i S8) nie była.
Bo niby czemu z Krakowa, Katowic czy Wrocławia miał by byc wygodny wjazd do Warszawy ](*,)

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 29 lis 2006, 19:15

Busmann pisze:Zastanawiające jest tylko to, czy gmina Raszyn chciałaby partycypować w kosztach, które wcale takie niskie nie są.
Patrząc na to ile mają linii podmiejskich w gminie, to pewnie byliby skłonni negocjować i rozmawiać przede wszystkim...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 lis 2006, 19:52

Rosa pisze:
inż. Glonojad pisze:Tam, gdzie są dwa pasy, chyba się da rozsunąć. Poza tym, decydująca jest i tak przepustowość na skrzyżowaniach, a właściwie to powinno nam zależeć, żeby superwygodona droga samochodem przez Raszyn wówczas (tj. tram do Okęcia i S8) nie była.
Bo niby czemu z Krakowa, Katowic czy Wrocławia miał by byc wygodny wjazd do Warszawy ](*,)
A S8 to co, pies? Dla wygody wytłuszczam w swoim tekście odpowiednie fragmenty.
Na przyszłość proszę czytać cały wątek.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Rosa

Post autor: Rosa » 29 lis 2006, 20:43

Czytam i widzę że chcielibyście ruch po prostu przerzucić z al Krakowskiej na S8. Warto zauważyć że w momencie KIEDY zostanie wybudowana S8 ruch na tej trasie już nie będzie taki jak teraz a znacznie się zwiększy. Przy trasie katowickiej powstają coraz to nowe zakłady,magazyny, czy po prostu domy i ludzie stamtąd beda jeździc do Warszawy w coraz większej liczbie wiec skierowanie potoku samochodow w inną strone po prostu bedzie niewystarczające.

Tramwaj w Raszynie to niestety poroniony pomysł (na miejscu mieszkańców Raszyna bym sie zresztą na coś takiego nie zgodził) natomiast WKD do Janek jak najbardziej , z tym że słuzyc to bedzie raczej mieszkańcom Warszawy jadącym na zakupy do CH Janki niz mieszkańcom podwarszawskich miejscowości.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 29 lis 2006, 20:47

Rosa pisze:Tramwaj w Raszynie to niestety poroniony pomysł
Można argumenty?
Rosa pisze:natomiast WKD do Janek jak najbardziej , z tym że słuzyc to bedzie raczej mieszkańcom Warszawy jadącym na zakupy do CH Janki niz mieszkańcom podwarszawskich miejscowości.
No właśnie, a tych nie będzie wcale tak dużo.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 29 lis 2006, 21:10

Rosa pisze: Bo niby czemu z Krakowa, Katowic czy Wrocławia miał by byc wygodny wjazd do Warszawy ](*,)
Bo w tych relacjach będzie się jeździć szybkimi pociągami.

[ Dodano: 2006-11-29, 21:13 ]
inż. Glonojad pisze: W 25 minut, to może docelowo będzie tramwaja dojeźdżał z Centralnego na Okęcie, ale na Raszyn - marne szanse.
No co Ty ;) Teraz w rozkładzie do Okęcia jest 24, to w 25 do Raszyna się nie przyspieszy?

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 29 lis 2006, 21:25

Bo w tych relacjach będzie się jeździć szybkimi pociągami.
Optymista :D
piotram pisze:Teraz w rozkładzie do Okęcia jest 24, to w 25 do Raszyna się nie przyspieszy?
Będzie trudno, bo trzeba modernizacji ciagu do Okęcia.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 lis 2006, 21:26

piotram pisze: No co Ty ;) Teraz w rozkładzie do Okęcia jest 24, to w 25 do Raszyna się nie przyspieszy?
Jest 26, co nie zmienia faktu, że nie umiem liczyć już bez mathcada... ](*,) ](*,) ](*,)
Rosa pisze: Czytam i widzę że chcielibyście ruch po prostu przerzucić z al Krakowskiej na S8. Warto zauważyć że w momencie KIEDY zostanie wybudowana S8 ruch na tej trasie już nie będzie taki jak teraz a znacznie się zwiększy.
Tyle, że przepustowość S8, jako trasy całkowicie bezkolizyjnej, będzie dużo większa niż kolizyjnej obecnej. Ponadto, zdejmie się zeń ruch lokalny (raszyński), który ma udział niemały.
Do tego, przepustowość dróg w Warszawie jest mocno ograniczona i, tak naprawdę, nie ma w tym żadnego interesu Warszawy, by jednocześnie mieć dwie trasy z tego kierunku.
Wreszcie, docelowo S7 będzie podpięta do trasy ekspresowej wzdłuż kolei radomskiej.

[ Dodano: 2006-11-29, 23:16 ]
Piotrek pisze:
Teraz w rozkładzie do Okęcia jest 24, to w 25 do Raszyna się nie przyspieszy?
Będzie trudno, bo trzeba modernizacji ciagu do Okęcia.
Jest chyba w planach pani prezydent :p.
Zresztą, tam trzeba tylko wprowadzić priorytety i podwyższyć przystanki, od biedy można to zrobić bez pieniędzy unijnych i wielkiego projektu (chociaż trochę szkoda, bo to zawsze są korzyści ekonomiczne, które można wykorzystać w do podniesienia efektywności zakupu taboru).

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 30 lis 2006, 12:32

piotram pisze:Bo w tych relacjach będzie się jeździć szybkimi pociągami.
:arrow: Nie zapominaj o komunikacji autobusowej. Nie wszędzie dojeżdżają pociągi.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 30 lis 2006, 12:36

MZ pisze::arrow: Nie zapominaj o komunikacji autobusowej. Nie wszędzie dojeżdżają pociągi.
Ale w porównaniu z ludźmi z pociągów, będzie to mały odsetek...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 30 lis 2006, 12:37

MZ pisze:Nie zapominaj o komunikacji autobusowej. Nie wszędzie dojeżdżają pociągi.
Akurat do Wrocławia i Krakowa jeżdżą, co nie zmienia faktu, że jadąc IC do Wrocławia zwiedza się pół Polski, bo jedzie się przez Poznań. No i PKS-y nie zakorkują tak bardzo al. Krakowskiej, jak obecnie to robią TIR-y i samochody osobowe jadące tranzytem...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 30 lis 2006, 12:38

Piotrek pisze:Ale w porównaniu z ludźmi z pociągów, będzie to mały odsetek...
:arrow: Na pewno mniejszy, ale nie taki znowu mały ;).

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 30 lis 2006, 12:41

MZ pisze:
piotram pisze:Bo w tych relacjach będzie się jeździć szybkimi pociągami.
:arrow: Nie zapominaj o komunikacji autobusowej. Nie wszędzie dojeżdżają pociągi.
Do Radomia kursują wiec nie masz co się martwić :D
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ