Metro - wątek typu QnA

Moderator: JacekM

xxl

Post autor: xxl » 14 sty 2006, 21:39

Każdy z systemów informowania pasażerów o czasie przyjazdu następnego pociągu ma swoje wady.System podający czas do przyjazdu pociągu nie sprawdzi się w przypadku niewielkiego nawet opóznienia o które w metrze jest nietrudno Do tego jest droższy w budowie wymaga integracji z system śledzenia ruchu pociągów
Drugi z kolei system wymaga poświęcenia większej uwagi przez pasażera który musi znać czas następstwa.podejrzewam jednak że większosc pasażerów zna już takie czasy na pamięć zdążyli się już do niego przyzwyczaić Do tego system jest o wiele tańszy w budowie
Podejrzewam że ze wzgledu na te warunki wybrano właśnie jego

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 sty 2006, 21:54

xxl pisze:Do tego jest droższy
Nie jest droższy. W tej chwili zegar odliczający czas od odjazdu jest resetowany przy przejeździe pociągu przez czujnik znajdujący się na tej samej stacji. Zegar odliczający czas do jest resetowany przy przejeździe przez czujnik znajdujący się na poprzedniej/którejś z wcześniejszych stacji. Liczba czujników taka sama.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

xxl

Post autor: xxl » 20 sty 2006, 15:03

Fikander pisze:
xxl pisze:Do tego jest droższy
Nie jest droższy. W tej chwili zegar odliczający czas od odjazdu jest resetowany przy przejeździe pociągu przez czujnik znajdujący się na tej samej stacji. Zegar odliczający czas do jest resetowany przy przejeździe przez czujnik znajdujący się na poprzedniej/którejś z wcześniejszych stacji. Liczba czujników taka sama.
Właśnie że nie Stoper jest resetowany właśnie przez czujnik zamontowany nie jak piszesz na innej stacji tylko na tej samej stacji Zaraz za peronami stacji jest czujnik rejestrujący przejazd pociągu Wystarczy że pociąg ruszy ze stacji i zaraz stoper jest resetowany Dlatego pisałem że jest to system najtańszy Na danej stacji wystarczy tylko stoper i czujnik Nie ma żadnego powiązania pomiedzy czujnikami na róznych stacjach
W systemie który proponujesz trzeba będzie zrobić całą sieć czujników powiązanych ze sobą oraz z system sledzenia ruchu pociągów który będzie przekazywał gdzie jest dany pociąg Już nawet cała sieć instalacji elektrycznej będzie liczona w kilometrach

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 20 sty 2006, 15:05

xxl pisze:Już nawet cała sieć instalacji elektrycznej będzie liczona w kilometrach
Bo obecnie metro obywa się bez żadnych kabelków ](*,) pomyśl czasem, co piszesz, proszę.

xxl

Post autor: xxl » 21 sty 2006, 10:30

Fikander pisze:
xxl pisze:Już nawet cała sieć instalacji elektrycznej będzie liczona w kilometrach
Bo obecnie metro obywa się bez żadnych kabelków ](*,) pomyśl czasem, co piszesz, proszę.

Dlaczego wyrywasz moje zdania z kontekstu Dla mnie jest to manipulacja
Przecież ja pisałem o całkiem nowej instalacji która ma podować czas DO przyjazdu pociągu
Właśnie taka instalacja będzie wymagała położenia kilku kilometrów samego przewodu którym będą połączone czujniki z komputerem podającym informacje w którym miejscu jest pociąg na linii

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 sty 2006, 13:30

xxl pisze: Właśnie taka instalacja będzie wymagała położenia kilku kilometrów samego przewodu którym będą połączone czujniki z komputerem podającym informacje w którym miejscu jest pociąg na linii
Przecież taka instalacja już istnieje, bez niej metro nie może istnieć. A określenie komputer na prosty układ elektroniczny mnie bardzo rozbawiło. Mniej za to oskarżenia o manipulację, które chciałbym, abyś odwołał.

xxl

Post autor: xxl » 21 sty 2006, 17:20

Nie zamierzam niczego odwoływać bo to jest prawda Jak mogę nazwać wyrwanie z kontekstu fragmentu zdania ktore bez reszty tekstu brzmi zupełnie inaczej????
Druga sprawa przecież napisałem wyrażnie że czujniki rejestrujące przejazd pociągu są niezależne od siebie nie ma między nimi żadnego połączenia Więc z łaski swojej nie pisz że taka instalacja istnieje bo jej po prostu nie ma Gdyby ktoś miał nadmiar pieniędzy i chciał zmieniać system informacji o przyjezdzie pociągów to musiałby robić całą sieć zupełnie od nowa Stąd moje słowa o kilometrach samych tylko nowych przewodów ciągniętych przez tunel
Hmmm Prosty układ elektroniczny Mi chodziło raczej o to skąd wziąć informację dla systemu o tym w którym miejscu jest pociąg na linii Jedynym sensownym pomysłem jak dla mnie jest podłączenie do komputera odwzorowania ruchu pociągów na stanowisku dyspozytora ruchu Tylko że to też wymaga ciągnięcia kilometrów przewodów po całym tunelu
Nie dasz sobie wytłumaczyć że zmiana całego systemu informacji będzie piekielnie droga Zostanie wydane mnóstwo kasy tylko po to aby garstce pasażerów zrobić przyjemnosć
Od początku wybrano prosty system Stoper połączony z czujnikiem przejazdu pociągów Do tej pory sprawdza się to wszystko idealnie

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 sty 2006, 17:35

xxl pisze:Mi chodziło raczej o to skąd wziąć informację dla systemu o tym w którym miejscu jest pociąg na linii
SBL.
xxl pisze:Druga sprawa przecież napisałem wyrażnie że czujniki rejestrujące przejazd pociągu są niezależne od siebie nie ma między nimi żadnego połączenia
Czyli nikt nie wie, gdzie w danym momencie jest dany pociąg? ROTFL.

Rosa

Post autor: Rosa » 21 sty 2006, 17:37

xxl pisze: Nie dasz sobie wytłumaczyć że zmiana całego systemu informacji będzie piekielnie droga Zostanie wydane mnóstwo kasy tylko po to aby garstce pasażerów zrobić przyjemnosć
Od początku wybrano prosty system Stoper połączony z czujnikiem przejazdu pociągów Do tej pory sprawdza się to wszystko idealnie
Bez przesady, co w tym systemie jest takiego "idealnego"?
Gdyby się spytano pasażerów to gwarantuje że większość wolałaby mieć podany czas do przyjazdu nast pociągu zamiast odjazdu poprzedniego.
Ja rozumiem że gdyby chciano robic system który ma podawać dokladny czas przyjazdu autobusów na przystanek to kosztowaloby to kupę kasy i bylo trudne do zrobienia (lecz najzupelniej mozliwe do zrealizowania) ale juz przy tramwajach byloby to znacznie prostsze a już w metrze nie powinno byc z tym żadnego problemu.
Mamy czas o której pociąg odjechal z danej stacji, mamy średni czas w jakim pociąg o tej godzinie pokonuje ten odcinek i z bardzo dużą dokladnością możemy podac czas przyjazdu.

xxl

Post autor: xxl » 21 sty 2006, 19:59

Fikander pisze:Czyli nikt nie wie, gdzie w danym momencie jest dany pociąg? ROTFL.

Przecież piszę po raz setny że te czujniki nie służą do lokalizacji pociągu na linii a jedynie do tego aby dostarczyć informację do stopera że pociąg właśnie wyjechał ze stacji Jest to sygnał służący jedynie do wyzerowania stopera i rozpoczęcia naliczania czasu od nowa i do niczego więcej

A za ostrzeżenie dziękuję Nic tak nie działa na poprawę humoru jak ostrzeżenie za to że ktoś nie postwił kropeczki Jak w szkole Żenada

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 22 sty 2006, 2:09

xxl pisze:Przecież piszę po raz setny że te czujniki nie służą do lokalizacji pociągu na linii a jedynie do tego aby dostarczyć informację do stopera że pociąg właśnie wyjechał ze stacji Jest to sygnał służący jedynie do wyzerowania stopera i rozpoczęcia naliczania czasu od nowa i do niczego więcej
a czy zdajesz sobie sprawe, ze od sprawdzania gdzie dany pociag jest sa inne czujniki tudziez systemy? a jesli by nie bylo to jak wytlumaczysz, ze sygnal "jechac" wydawany sygnalizatorem swietlnym maszynista dostaje dopiero gdy poprzedzajacy go pociag opusci nastepna stacje?

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 22 sty 2006, 16:03

:D Uważam obecny system za dobry :D
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

zubil

Post autor: zubil » 24 sty 2006, 20:11

Wszystkim tym, którzy sądzą, że nie da się zrobić systemu odliczającego DO następnego pociagu polecam wizytę w innych miastach, gdzie to działa. W Hamburgu duże elektroniczne wyświetlacze podają za ile będzie następny pociąg a także, czy będzie to krótki skład. Na każdym peronie wymalowane są strefy, gdzie staje krótki skład, wiec taka informacja pozwala ustawić się w odpowiednim miejscu. Działa? Działa..
Odliczanie DO jest również w Pradze. Tam też jest rozkład minutowy. I wisi na peronach - zmieścił się!

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 02 lut 2006, 21:36

A ja mam takie pytanie w związku z natrafianiem na takie sytuacje...

Q6 - Czemu w metrze jak podjeżdzają pociągi to są pod rząd np, 2 - 4 rosyjskie, a później 2 - 4 Alstomy? Nie dało by się tego ułożyć jakoś na przemian?
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 lut 2006, 21:56

nie, bowiem są pociągi szczytowe, całodzienne, dodatki i one zjeżdżają bądź są odstawiane o różnych porach. Umowa z ZTM-em zaś określa dokładną ilość pociągów z ilością wagonów. Sytuacje, w których podjeżdża więcej niż 2 składy rosyjskie w ostanim okresie rzadko doświadczyłem jednak.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ