Gdy remontowali Puławską na odcinkach Rakowiecka-Dąbrowskiego oraz Dąbrowskiego-Racławicka, objazd był poprowadzony Kazimierzowską zaś ulica Dąbrowskiego stała się ulicą jednokierunkową. Podczas tych objazdów jakoś nie tworzyły się kroki, gdyż remont odbywał się wakacje, no i wtedy nie było też tylu samochodów na mieście, co teraz.Brzydal pisze:Technologia mi nic nie mówi - to nie moje wykształcenie ani krąg zainteresowań. Natomiast jedna rzecz mnie dosłownie dręczy. Mianowicie - taki remont (nawet j.w. stoi: "możliwość dość szybkiej realizacji prac") trwa. W jaki sposób projektanci zamierzają uniknąć codzennych 2-3 godznnych korków ? Czy może nie pomyśleli o tym ? W końcu ktoś kto nie jechał Puławską w czasie remontu tejże w Wawie może nie być w stanie sobie wyobrazić koszmaru drogowo-korkowego, który tam powstanie...
Ulica PuĹawska
Moderator: Wiliam
- piechocinski
- Kontakt:
Opinia sanitarna projektu rozbudowy Puławskiej
W dniu 26 kwietnia 2006 roku Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny wydał opinię pozytywną dla projektu rozbudowy drogi krajowej nr 79 od granicy Warszawy do skrzyżowania z ul. Energetyczną w Piasecznie oraz z bezkolizyjnym połączeniem z centrum handlowym Auchan.
W opinii zamieszczono dodatkowe uwagi :
1.zapewnić właściwy poziom hałasu w środowisku poza pasem drogowym dla terenów zabudowy mieszkaniowej z usługami pora dnia-max60 dB ,pora nocy max 50 dB oraz w pomieszczeniach mieszkalnych zgodnie z normą PN-87/B-02151.02 (wymiana stolarki ).
2.po zrealizowaniu rozbudowy drogi wykonać ekspertyzę porealizacyjną na bazie rzeczywistych pomiarów jakości środowiska i zastosować do jej wyników odpowiednie dodatkowe zabezpieczenia łącznie z możliwością wyznaczenia optymalnego zasięgu obszaru ograniczonego użytkowania.
3.W ramach prac rozbudowy zastosować ciche nawierzchnie bitumiczne.
4.W trakcie eksploatacji drogi przestrzegać prawidłowych zasad właściwego utrzymania jezdni (czyszczenie ,odśnieżanie i usuwanie zanieczyszczeń ) oraz konserwacji urządzeń technicznych służących ochronie środowiska.
Droga w stanie dzisiejszym nie posiada żadnych zabezpieczeń chroniących środowisko i mieszkańców okolicznych budynków. W ramach rozbudowy i przebudowy drogi przewidziano realizację : trzeciego pasa ruchu ,obiektów drogowych ,dwóch wiaduktów ,[przebudowę skrzyżowań ,zatoki autobusowe ,oświetlenie i urządzenia ochrony środowiska. Przedłożony Raport o oddziaływaniu na środowisko stanowiący ocenę rozwiązań projektowych dla analizowanego odcinka stwierdza , że w 2020 roku może wystąpić ponadnormatywna strefa skażeń powietrza na odległość do 50 metrów oraz przekroczeń hałasu do 230 metrów dla pory nocy , natomiast dla istniejącego stanu otoczenia drogi i natężenia ruchu większość zabudowy znajduje się poza zasięgiem negatywnego oddziaływania drogi. Powyższe wyniki uzyskano analizując natężenie ruchu na poszczególnych odcinkach drogi, która wynosi dla perspektywy roku 2020 :
-natężenie ruchu w porze dziennej 5206 pojazdów na godzinę
-natężenie ruchu w porze nocy 905 p/h
przy udziale transportu ciężarowego w ogólnym natężeniu ruchu 4,8 % i prędkości 80 km/h.
W podsumowaniu Inspektor pisze :
Biorąc pod uwagę powyższe należy stwierdzić ,że projektowana rozbudowa drogi krajowej nr 79 nie pogorszy istniejącego stanu ,który nie posiada żadnych urządzeń chroniących środowisko ,a zaprojektowane urządzenia w pewnym stopniu wpłyną korzystnie na ograniczenie jej skutków dla okolicznych mieszkańców.
WWW.Piechocinski.blog.onet.pl , janusz@piechocinski.pl
W dniu 26 kwietnia 2006 roku Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny wydał opinię pozytywną dla projektu rozbudowy drogi krajowej nr 79 od granicy Warszawy do skrzyżowania z ul. Energetyczną w Piasecznie oraz z bezkolizyjnym połączeniem z centrum handlowym Auchan.
W opinii zamieszczono dodatkowe uwagi :
1.zapewnić właściwy poziom hałasu w środowisku poza pasem drogowym dla terenów zabudowy mieszkaniowej z usługami pora dnia-max60 dB ,pora nocy max 50 dB oraz w pomieszczeniach mieszkalnych zgodnie z normą PN-87/B-02151.02 (wymiana stolarki ).
2.po zrealizowaniu rozbudowy drogi wykonać ekspertyzę porealizacyjną na bazie rzeczywistych pomiarów jakości środowiska i zastosować do jej wyników odpowiednie dodatkowe zabezpieczenia łącznie z możliwością wyznaczenia optymalnego zasięgu obszaru ograniczonego użytkowania.
3.W ramach prac rozbudowy zastosować ciche nawierzchnie bitumiczne.
4.W trakcie eksploatacji drogi przestrzegać prawidłowych zasad właściwego utrzymania jezdni (czyszczenie ,odśnieżanie i usuwanie zanieczyszczeń ) oraz konserwacji urządzeń technicznych służących ochronie środowiska.
Droga w stanie dzisiejszym nie posiada żadnych zabezpieczeń chroniących środowisko i mieszkańców okolicznych budynków. W ramach rozbudowy i przebudowy drogi przewidziano realizację : trzeciego pasa ruchu ,obiektów drogowych ,dwóch wiaduktów ,[przebudowę skrzyżowań ,zatoki autobusowe ,oświetlenie i urządzenia ochrony środowiska. Przedłożony Raport o oddziaływaniu na środowisko stanowiący ocenę rozwiązań projektowych dla analizowanego odcinka stwierdza , że w 2020 roku może wystąpić ponadnormatywna strefa skażeń powietrza na odległość do 50 metrów oraz przekroczeń hałasu do 230 metrów dla pory nocy , natomiast dla istniejącego stanu otoczenia drogi i natężenia ruchu większość zabudowy znajduje się poza zasięgiem negatywnego oddziaływania drogi. Powyższe wyniki uzyskano analizując natężenie ruchu na poszczególnych odcinkach drogi, która wynosi dla perspektywy roku 2020 :
-natężenie ruchu w porze dziennej 5206 pojazdów na godzinę
-natężenie ruchu w porze nocy 905 p/h
przy udziale transportu ciężarowego w ogólnym natężeniu ruchu 4,8 % i prędkości 80 km/h.
W podsumowaniu Inspektor pisze :
Biorąc pod uwagę powyższe należy stwierdzić ,że projektowana rozbudowa drogi krajowej nr 79 nie pogorszy istniejącego stanu ,który nie posiada żadnych urządzeń chroniących środowisko ,a zaprojektowane urządzenia w pewnym stopniu wpłyną korzystnie na ograniczenie jej skutków dla okolicznych mieszkańców.
WWW.Piechocinski.blog.onet.pl , janusz@piechocinski.pl
lubię naszą okolicę
A jak to się wszystko ma do projektu tramwaju do Piaseczna? Czy ta rozbudowa dla blachosmrodów nie oznacza definitywnego zarchiwizowania (zarzucenia) idei komunikacji szynowej na tej ulicy?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
- piechocinski
- Kontakt:
Bardzo wiele zależy od tego co wydarzy się w kwietniu, czyli od wyborów na nowego burmistrza. Niewiadomo kto nim zostanie, ale sądzę, że lepszym pomysłem jest zwiększenie częstotliwości pociągów.JaBaal pisze:A jak to się wszystko ma do projektu tramwaju do Piaseczna? Czy ta rozbudowa dla blachosmrodów nie oznacza definitywnego zarchiwizowania (zarzucenia) idei komunikacji szynowej na tej ulicy?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Moim zdaniem, dla Piaseczna lepszym układem jest SKM, z ewentualną budową trzeciego toru lub torów stacyjnych na którymś z przystanków pośrednich, oraz lokalną komunikacją autobusową (trolejbusową) dowożącą do dworca.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Infra już jest i grzechem byłoby jej niewykorzystać, ale niestety linia radomska ma najgorszą lokaliację posrów węzła warszawskiego. W przeciweństwie do pozostałych dojeżdża do jednego miasta w aglomeracji, a stacja jest kiepsko połozona. Jeśli ma to pełnić rolę SKM w Piasecznie konieczny jest dodatkowy przystanek.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dwa albo trzy, zresztą zapisane w planach Lesznowoli...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem, dlaczego, może komunikację inż. Użdalewicz robił dla całego powiatu, w każdym razie linka:
http://www.lesznowola.waw.pl/upload/les ... rzenne.jpg
Uwaga - nie klikać bez stałki!!!
http://www.lesznowola.waw.pl/upload/les ... rzenne.jpg
Uwaga - nie klikać bez stałki!!!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No jak, prawie wszystko dojściach jest ciemnobrązowe, czyli zabudowa intensywna
takie będą plany zagospodarowania dla tych pól, bo SUiKZP jest dokumentem obigatoryjnym dla jednostek gminy, także przy sporządzaniu planów.