Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

dawidek

Post autor: dawidek » 16 sty 2007, 9:14

Od kręcenia po Gocławiu jest 123 i 301. Starczy!. Ewentualnie można dać jeszcze 151 na Jugosłowiańską (może też Meissnera?).
301->168, oraz wprowadzenie 405 to dla Gocławia jedynie korzyśc, więc nie ma o czym dyskutować.
Pokręceniu pośpiechów jest zdecydowanie przeciwny! Można jedynie zamienić gocławskie trasy 507 i 509, ale bez wprowadzania na Maeissnera i Abrahama. Po takich zabiegach jadąc z pętli do Saskiej 2/3 czasu zajmowałby objazd Gocławia. Czerwone linie powinny dać szybki dojazd też wsiadającym przy początku trasy. To, że busy kręcą na Bemowie, nie znaczy, że musi tak być na Gocławiu.

Rosa

Post autor: Rosa » 16 sty 2007, 10:13

Uups, dopiero teraz po poście dawidka zauwazyłem. Chciałbyś zabrać z Umińskiego 509 ,303 i 301 a dać 507 jadące Maissnera !! Zdecydowane NIE.
Szybki dojazd do kładki zamieniłby się w jazdę 111 bis. [-(

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 16 sty 2007, 12:19

a moze z duetu 137/173
rozwalić ich koordynacjęw taki sposób, że
np. 173 wydłużyc do Wschodniego i zrobić co 15-20/20/20-30
137 skrócić zabierając ze Starej Miłosnej puścić przez TS Gocław i gdzieś dalej (Stara Miłosna dostała 198 jadące w tej chwili np. 4 minuty po 137 w strone krańca)

Rosa

Post autor: Rosa » 16 sty 2007, 12:47

A może 147 zamiast w Fieldorfa powinno skręcać w TS a potem jechać Bora?
Traci przystanek trasa siekierkowska (w jedną stronę) ale i tak przesiadek tam nie ma i w dającej się przewidzieć przyszłości nie będzie a zamiast tego przystanku jest Gocław natomiast zamiast Meissnera mamy Os Iskra czyli przystanek o chyba większym wykorzystaniu.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 sty 2007, 17:21

Tak to przede wszystkim powinno pojechać 416.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Rosa

Post autor: Rosa » 16 sty 2007, 18:20

Powinno ale nie wiedzieć czemu nie jeździ a poza tym 147 jest jednak mniej widmową linią od 416.

A jeśli chodzi o projekt.
Policzyłem autobusy odjeżdżające z Wilgi. Obecnie mamy w szczycie (7-8) 25 autobusów,poza szczytem 14, wg projektu Maro w szczycie pozostałoby ich TYLKO 16 (o ponad 1/3 mniej) a poza szczytem 12 i to w dodatku WSZYSTKIE jeździłyby objazdem przez Meissnera.
Gdyby cos takiego miało wejśc w życie to ja juz zaczynam zbierać podpisy z protestem bo nie dopuszczę do tego aby to sie urzeczywistniło.

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 16 sty 2007, 19:52

Od razu protest - zbieram tylko informacje. Każda uwaga przyda się do próby planowania na przyszłość i do rozmyślania nad tym. Projekt luźny.

Narazie akceptację uzyskały: 123, 151, 301, 405 - OK.
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 16 sty 2007, 23:11

dawidek pisze: Od kręcenia po Gocławiu jest 123 i 301. Starczy!. Ewentualnie można dać jeszcze 151 na Jugosłowiańską (może też Meissnera?).
301->168, oraz wprowadzenie 405 to dla Gocławia jedynie korzyśc, więc nie ma o czym dyskutować.
Pokręceniu pośpiechów jest zdecydowanie przeciwny! Można jedynie zamienić gocławskie trasy 507 i 509, ale bez wprowadzania na Maeissnera i Abrahama. Po takich zabiegach jadąc z pętli do Saskiej 2/3 czasu zajmowałby objazd Gocławia. Czerwone linie powinny dać szybki dojazd też wsiadającym przy początku trasy. To, że busy kręcą na Bemowie, nie znaczy, że musi tak być na Gocławiu.
Dokładnie tak. Już była kiedyś mowa na podobny temat. Moim zdaniem jest to atut Gocławia (przynajmniej dla osób mogących dojść te kilka metrów na przystanek), że linie nie objeżdżają wszystkich ćwiartek we wszelkich możliwych konfiguracjach. Osiedle jest rozciągniete wzdłuż Bora, więc puszczenie większości linii tą ulicą rozwiązuje nam problem (poza rozbudowanym osiedlem Wilga, którego sytuacja wymusza puszczenie czegoś Umińskiego). Wprowadzenie busów na Jugosławiańską jest niepotrzebne, a na Abrahama ostatecznością (już widzę te muchy na przystanku "BALATON").
Z mojej perspektywy mieszkańca skraju osiedla Iskra, sytuacja jest teraz tak dobra jak nigdy i wolę dojść do Bora-Bora i mieć kilka mocnych linii szybko jadących do centrum, niż liczyć na 151 czy 123 (co za magiczne linie!) na Jugosławiańskiej. Teraz mieszkańcy osiedla na jednym przystanku BORA-KOMOROWSKIEGO 02 (z którego korzysta chyba najwięcej osób), mają pełen pakiet linii w kierunku Śródmieścia (pomijając kręcące niestety 111).

Pomysł z 301 jadącym Bora (a szczególnie z 416 jadącym przez pętlę, jak sugerował Pawcio) jakoś nie bardzo mi pasuje. Przed otwarciem TS też byłem za, ale teraz wszystkie busy jadące Mostem Siekierkowskim mamy na wspólnym przystanku MEISSNERA (z którego korzysta na prawdę trochę osób). 416 jeżdzi zbyt nieregularnie, by mieć samodzielną trasę przez Gocław, a tak przynajmniej na w/w przystanku wspomaga 143. Tylko, że część osób dojeżdża tylko do AL. WITOSA i stąd uważam, że 301 też powinno mieć jak najwięcej wspólnych przystanków w stronę TS co 143+416.

Puszczenie nocnych Meissnera i Jugosławiańską też mi się nie podoba (przyczyny te same co w przypadku innych linii). Staruszki raczej nim nie jeżdżą, nic tak dobrze nie robi, jak spacer wieczorową porą, a po co uszczęśliwiać jakiś nielicznych pasażerów z Międzylesia/Starej Miłosny.

Jedynie pomysł z puszczeniem 147 przez pętlę uważam za niegłupi (już też kiedyś o tym było), no i coś czerwonego (405?) od TŁ :D, ale i tak nie sądzę, żeby taka linia cieszyła się popularnością.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 16 sty 2007, 23:18

Hmmmm... Obecne trasy linii na Siekierę są częściowo złe, ponieważ nie dają przesiadki z linii 146 i 147 jadących z Wawra. Ja bym już nawet rozważył, czy by nie puścić wszystkiego przez Bora.

A co do kręcenia po Gocławiu, mam wrażenie, że najbardziej to kręci Samorzad Gocławia. Z rozlicznych, często wzajemnie sprzecznych propozycji wyłania się obraz braku wizji lokalnych działaczy odnośnie sposobu obsługi komunikacyjnej swojego osiedla. Czy te trasy są proponowane na zasadzie rzutu monetą? Byle więcej powymyślać, byle częściej pisma wysyłać? Ja czarno widzę efekty poczynań gocławskiego samorządu. Sugerowałbym więcej powściągliwości i wyrachowania - mniej pomysłów, ale niech będą lepiej dopracowane.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 16 sty 2007, 23:35

Co do linii 147 ,to ona powinna stopniono wkraczać wgłąb Osiedla Las.
Najpierw na TS,następnie Nowozabielską i Kadetów,a w przyszłości Nowozabielską i do Nowozwoleńskiej,tudzież Trasy Mostu Południowego.

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 17 sty 2007, 14:36

bambi pisze: Wprowadzenie busów na Jugosławiańską jest niepotrzebne
To ciekawe, że mieszkańcy bloków przy Manteuffla i Tatarkiewicza od 1989 roku walczą o autobus
na tejże ulicy. Nie dziwie im się, z bloków przy samym Wale Miedzeszyńskim jest ponad drogę normatywną
(300 m) do każdego, najbliższego przystanku.
bambi pisze: a na Abrahama ostatecznością (już widzę te muchy na przystanku "BALATON").
Chętni się znajdą, jest tam w końcu szkoła, dom kultury nie dawno otworzyli.
Jarek pisze: A co do kręcenia po Gocławiu, mam wrażenie, że najbardziej to kręci Samorzad Gocławia. Z rozlicznych, często wzajemnie sprzecznych propozycji wyłania się obraz braku wizji lokalnych działaczy odnośnie sposobu obsługi komunikacyjnej swojego osiedla. Czy te trasy są proponowane na zasadzie rzutu monetą? Byle więcej powymyślać, byle częściej pisma wysyłać? Ja czarno widzę efekty poczynań gocławskiego samorządu.
Na szczęście kto inny teraz zajmuje się w samorządzie sprawami komunikacji :cfaniak:
I zapewniam, że wszelkie projekty powstaną obiektywnie, pod wpływem potrzeb ludzkich, a nie
według własnych interesów :-? (a takich kilka bym wymienił :-?)
Na dowód tego podaję przykład propozycji (mojego autorstwa oczywiście :>), w których o Wildze wspominam tylko
przy okazji linii 507, a to też dlatego, że mieszkańcy chcą (mnie starcza 509 do kładki lub 507 z pętli).

Aha - niezbyt podoba mi się kierowanie 507 po trasie: Umińskiego, Abrahama - co wtedy z Iskrą i Jantarem?
Dymać do Umińskiego mają z Manteuffla? :-? Już lepiej żeby po prostej jeździła. Jak samą Umińskiego miałaby jeździć,
nie obędzie się bez protestów z innych rejonów. Tak to już niestety jest.

Podsumowując:

117 - korekta trasy odpada
123 - TAK
151 - TAK
301 - TAK ale jako 168, bez korekty na Mokotowie
303 - z tym to sam już nie wiem :-k
405 - od biedy tak
507 - zostaje jak jest
509 - j.w.
610/614 - tutaj bym się upierał, skoro chcą mieszkańcy Meissnera, tylko trzebaby chyba poczekać do rewolucji nocnych. Inaczej to Jugosłowiańską (czas byłby krótszy niż robiąc trasę obecnego 123).

Kto się zgadza co do powyższego, kto ma uwagi jeszcze jakieś?

PS. Ciesze się, że sporo mieszkańców Gocławia się wypowiada :) W końcu to nasza sprawa :)
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 sty 2007, 17:24

Jarek pisze:Hmmmm... Obecne trasy linii na Siekierę są częściowo złe, ponieważ nie dają przesiadki z linii 146 i 147 jadących z Wawra. Ja bym już nawet rozważył, czy by nie puścić wszystkiego przez Bora.
W sensie, że jak? Wszystko do 146 włącznie? Tutaj priorytetm jest przeniesienie 416, by odjęło swoją obsługą całe osiedle, a nie tylko połowę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 17 sty 2007, 18:55

Maro_D pisze:
bambi pisze: Wprowadzenie busów na Jugosławiańską jest niepotrzebne
To ciekawe, że mieszkańcy bloków przy Manteuffla i Tatarkiewicza od 1989 roku walczą o autobus na tejże ulicy. Nie dziwie im się, z bloków przy samym Wale Miedzeszyńskim jest ponad drogę normatywną (300 m) do każdego, najbliższego przystanku.
Jestem mieszkańcem tych bloków i nie spokałem się z tym, żeby ktoś się jakoś wyjątkowo starał o linię na Jugosławiańskiej. :-"
A nieliczne grono walczących o kolejny kościół czy autobus pod dom wszędzie się znajdzie.
Maro_D pisze:
bambi pisze: a na Abrahama ostatecznością (już widzę te muchy na przystanku "BALATON").
Chętni się znajdą, jest tam w końcu szkoła, dom kultury nie dawno otworzyli.
Zobacz jak zbudowane jest osiedle Orlik. Zakładając, że przystanek na Abrahama byłby położony w połowie tej ulicy, bezpośrednio z nim poza jeziorkiem sąsiadowałby tylko budynek szkoły/pływalni i nowszy wieżowiec (Abrahama 12), którego wielu mieszkańców na pewno posiada samochód. Bloki na wschód od tego przystanku obsługiwane już są przez zespół UMIŃSKIEGO, a bloki na zachód od "Wodnika" mają już blisko do ABRAHAMA.

Zostają jeszcze mieszkańcy rozbudowującego się Przyczółka (ul. kard. Kakowskiego za jeziorkiem), ale i tak musieliby kawałek iść. Moim zdaniem bardziej przyszłościowe byłoby puszczenie nowej linii ul. Anińską (z Promenady czy Rechniewskiego, a docelowo od TS) aż do Cyrklowej, Cyrklową, Abrahama i Bora...

Głupia trasa, ale może bardziej potrzebna. :-k

[ Dodano: 2007-01-17, 19:01 ]
Aha. I porównaj sobie Orlik (najmniej zabudowany ze wszystkich "ćwiartek" w swej centralnej części) z Jantarem, którego przystanek DEDALA jest położony przy bibliotece, przychodni, klubie osiedlowym i Bóg wie jeszcze czym, a nie cieszy się chyba zbytnią popularnoscią. :-"

Rosa

Post autor: Rosa » 17 sty 2007, 20:56

Maro_D pisze: 117 - korekta trasy odpada
123 - TAK
151 - TAK
301 - TAK ale jako 168, bez korekty na Mokotowie
303 - z tym to sam już nie wiem :-k
405 - od biedy tak
507 - zostaje jak jest
509 - j.w.
610/614 - tutaj bym się upierał, skoro chcą mieszkańcy Meissnera, tylko trzebaby chyba poczekać do rewolucji nocnych. Inaczej to Jugosłowiańską (czas byłby krótszy niż robiąc trasę obecnego 123).

Kto się zgadza co do powyższego, kto ma uwagi jeszcze jakieś?

:)
Cały czas nie widzę tutaj rozwiązania problemu tego że 4 linie do Centrum (117 co 12/20 507 co 10/15 E-5 co 8 więc bez jakiejkolwiek koordynacji) jeżdżą Bora a żadna Umińskiego. Wymiana 301,303 i 509 na pokręcone 507 nie była żadnym rozwiązaniem.

Czy 301 kiedyś jak jeździło Abrahama miało przystanek przy Balatonie czy bezpośrednio od skżyzowania z Umińskiego jechało na przyst Abrahama?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 17 sty 2007, 20:56

Maro_D pisze:Na szczęście kto inny teraz zajmuje się w samorządzie sprawami komunikacji
=D>

ODPOWIEDZ