Jarek pisze:Zły to ptak, co własne gniazdo kala. Niezależnie od przyjętej opcji politycznej zestawianie rodaków z Hitlerem jest niegodne Polaka. Chyba, że byliby to faszyści najgorszego gatunku, ale i tu nie jestem pewny.
Jeżeli przywiązanie do historii Polski, szacunek dla wybitnych Polaków minionych pokoleń oraz dla urzędów, jakie oni piastowali uwazasz za przykład infantylizmu, powiedz mi, proszę, jaka jest postawa dojrzała? Z większa domieszką cynizmu? Arogancji? Niezadowolenia?
Po pierwsze daruj sobie natchnione gadki, bo chyba pomyliłeś forum z kościołem. Po drugie nie będę powtarzał, że nikogo nie zestawiałem z Hitlerem, a jedynie próbowałem znaleźć analogię, coby do Ciebie cokolwiek dotarło. A po trzecie żadnego przywiązania ani szacunku etc nie nazywałem infantylizmem. Albo mnie z kimś pomyliłeś, albo nie jesteś w stanie zrozumieć co się do Ciebie mówi. Więcej wyjaśnień w tym temacie ode mnie nie usłyszysz.
Dlaczego? Możesz mówić wszystko, nawet nie okazać szacunku ludziom, którzy złożyli pewne ślubowanie, którzy bardzo kochali Polskę.
Chyba nie rozumiem Twoich intencji. To znaczy, że wystarczy aby ktoś powiedział, iż kocha Polskę i już zasługuje na szacunek?! Nawet jeśli jednocześnie robi coś ekstremalnie nieodpowiedzialnego i głupiego?! Wolne żarty!
Czy ktoś Ci coś za to zrobi?
Albo naprawdę jesteś strasznie dziecinny, albo na takiego pozujesz, co musi być wynikiem Twojej bezradności w smętnych próbach umotywowania czegoś niezwykle wątpliwego. Spróbuję zatem łopatologicznie. Naprawdę jesteś zdania, że każdy w tym kraju, oczywiście nie propagując faszyzmu, ani komunizmu, może spokojnie wyrażać swoje poglądy? Nie mówię już o konsekwencjach społecznych, które niechybnie następują w przypadku głoszenia poglądów niepoprawnych politycznie, ale chociażby o stworzeniu przez aparaty państwowe możliwości swobodnego wyrażania się. A może dowiemy się jeszcze, że Polska leży w Ameryce
Gdyby więcej było takich ludzi, to może nie mielibyśmy rozbiorów a bylibyśmy potęgą Europy. Podejrzewam, że wielką goryczą byłoby dla nich wiedzieć, że pośród przyszłego pokolenia będa tacy ludzie, którzy nie uszanują ich ofiary - więzienia czy nawet i śmierci.
Co Ty bredzisz do ciężkiej cholery? Czego do diabła ja niby nie uszanowałem?!! No nie mogę

Może się jeszcze dowiem zaraz, że zbeszcześciłem flagę, bo wyraziłem niezadowolenie z obecnych planów realizacji idiotycznych obietnic sprzed wieków, złożonych przez kilku bigotów (co oczywiście nie umniejsza ich zasług dla kraju)