Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie
Moderator: Wiliam
Problemy widzę takie.pawcio pisze:Tylko, że w przejazdach na 301 dominują relacje Gocław-Grochów (na tyle duży potok, że na relacje ponadlokalne po prostu nie ma miejsca w busach) oraz Gocław-Mokotów. Sam Grochów nie wytworzy na 301 poważnych potoków tranzytowych przez Gocław.
Mnie cały czas po głowie chodzi rozwiązanie (już nawet nie pamiętam czyje), żeby 168 (ex. 301) puścić prosto przez Gocław i na Lubelską, a 123 skrócić do trasy Wiatrak-Gocław (niewielkie nakłady brygadowe pozwolą na osiągnięcie bardzo wysokiej czestotliwości). Wymagałoby to tylko także zmiany 416 w 1xx. Co oczywiście wiąże się z reformą tej ostatniej linii i koniecznością znalezienia kilku brygad w DŚ.
Może jednak zrobić tak: 168 skierować przez Umińskiego i na Lubelską (linia tranzytowa, częściowo zahaczająca o osiedle, coś na wzór 384 na Nowym Bemowie). A 123, już nie takie mocne, bo skoordynowane ze 168 od pętli Gocław do Wiatraka, np po trasie:
WIATRAK - Grochowska - Zamieniecka - Fieldorfa - Umińskiego - Bora - Meissnera - Fieldorfa - Bora - Umińskiego - Fieldorfa - Zamieniecka - Grochowska - WIATRAK.
Skoro te potoki z Umińskiego naprawdę są dużo większe, to może po prostu okolicom Meissnera wystarczyłaby jedna linia (z obecnych dwóch) na Grochów, bez podnoszenia jej częstotliwości
A co do 416, faktycznie przydałoby się zrobić zeń np. 196 i jakoś wcisnąć głębiej w Ursynów-Natolin. Dałbym go oczywiście przez Brazylisjką i zakrańcował na Kijowskiej (dojazd do Wschodniego dla Saskiej Kępy oraz Ursynowa, za skrócone do Mariensztatu 166). W zamian na Bródno albo wydłużyłbym 146, albo po prostu wzmocnił 169 i tyle.
- Colony
- Kontakt:
Nie każdy, a że Wilga generuje większe potoki niż Bora to bzdura. Po prostu tam wszyscy pakują się na przystanek Os.Wilga, a potoki wzdłuż Bora rozkładają się na pętlę, Os. Iskra i Bora-Komorowskiego.
Co do twojego pomysłu Dennis to widzę, że stworzyłeś linię, która z grubsza przypomina prastarą wersję 301 z wczesnych lat 90-.
Co do twojego pomysłu Dennis to widzę, że stworzyłeś linię, która z grubsza przypomina prastarą wersję 301 z wczesnych lat 90-.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Ależ Ty słusznie prawisz. Akurat, czy 168 musiałoby zahaczać o Wilgę, to zależy tylko od częstolwiości skróconego 123. Gdyby była rzędu 8/15//20, to myślę, że beczka byłaby zbyteczna.dennis pisze:Problemy widzę takie.
Brak jakiegokolwiek dojazdu z części Gocławia do Dw. Wschodniego
Przebieg 123 na Gocławiu
Z tego, co mówicie wynika, że Umińskiego generuje większe potoki, niż Meissnera, więc 123 miałoby nierówne wykorzystanie.
Może jednak zrobić tak: 168 skierować przez Umińskiego i na Lubelską (linia tranzytowa, częściowo zahaczająca o osiedle, coś na wzór 384 na Nowym Bemowie). A 123, już nie takie mocne, bo skoordynowane ze 168 od pętli Gocław do Wiatraka, np po trasie:
WIATRAK - Grochowska - Zamieniecka - Fieldorfa - Umińskiego - Bora - Meissnera - Fieldorfa - Bora - Umińskiego - Fieldorfa - Zamieniecka - Grochowska - WIATRAK.
Skoro te potoki z Umińskiego naprawdę są dużo większe, to może po prostu okolicom Meissnera wystarczyłaby jedna linia (z obecnych dwóch) na Grochów, bez podnoszenia jej częstotliwościMam nadzieję, że ktoś stamtąd mnie nie zabije
A co do 416, faktycznie przydałoby się zrobić zeń np. 196 i jakoś wcisnąć głębiej w Ursynów-Natolin. Dałbym go oczywiście przez Brazylisjką i zakrańcował na Kijowskiej (dojazd do Wschodniego dla Saskiej Kępy oraz Ursynowa, za skrócone do Mariensztatu 166). W zamian na Bródno albo wydłużyłbym 146, albo po prostu wzmocnił 169 i tyle.
I bardzo mi się podoba koncpecja 196 na Kijowskiej. Zwłaszcza z wzmocnionym 169.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
pawcio pisze:Ależ Ty słusznie prawisz.
Ależ mnie to cieszyI bardzo mi się podoba koncpecja 196 na Kijowskiej. Zwłaszcza z wzmocnionym 169.
Właśnie w tym sęk, czy Waszym (Gocławian) zdaniem, okolicom skrzyżowania Bora/Abrahama wystarczyłoby 123 co, powiedzmy 10/16//18 (tak Colony, trasa wtedy mogłaby nieco przypominać dawną wersję 301). Dlaczego tyle? Zakładam, że do takiej częstotliwości maksymalnie możnaby zredukować 172, a więc i skoordynowane z nim 168. Zatem jeśli dla Bora/Abrahama 10/16//18 byłoby wystarczające, to nie ma sensu wrzucać w 123 dodatkowych brygad, tylko po prsotu wygiąć przez Umińskiego to 168 (zapewniając jednocześnie ciągłość dojazdu stamtąd na Dw. Wschodni). Tylko czy wtedy 5/8//9 dla Umińskiego to nie jest za dużo (o odpowiedź proszę tylko nie mieszkających tam, względnie nie korzystających z połączeń na GrochówAkurat, czy 168 musiałoby zahaczać o Wilgę, to zależy tylko od częstolwiości skróconego 123. Gdyby była rzędu 8/15//20, to myślę, że beczka byłaby zbyteczna.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zaraz, przecież Dennis sam się niedawno upierał przy potrzebie zredukowania nadpodaży miejsc na Kijowskiej... I co z tym? Bo ja się już chyba zgubiłem...pawcio pisze:I bardzo mi się podoba koncpecja 196 na Kijowskiej. Zwłaszcza z wzmocnionym 169.dennis pisze:(...)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Dęboszczak
Nie jako takiej podaży miejsc na Kijowskiej, tylko liczby busów z Kijowskiej w te same miejsca (ot, dla przykładu 120, 718 i 805). A wszystko oczywiście po to, żeby zracjonalizować potoki busów na Wileniaku.Bastian pisze:Zaraz, przecież Dennis sam się niedawno upierał przy potrzebie zredukowania nadpodaży miejsc na Kijowskiej... I co z tym? Bo ja się już chyba zgubiłem...pawcio pisze: I bardzo mi się podoba koncpecja 196 na Kijowskiej. Zwłaszcza z wzmocnionym 169.
I nie "upierał się", tylko "proponował"
Zależenie od ilości wyrwanych brygad myślę, że można by spróbować rozkoordynować 123 i 168 w DP. Tyle, że wówczas 123 musiałoby kursować przynajmniej co 8/15/20. Na taki układ potrzeba tylko 3 całki i dwa dodatki dla 123, czyli bardzo niedużo.dennis pisze:pawcio pisze:Ależ Ty słusznie prawisz.Ależ mnie to cieszyI bardzo mi się podoba koncpecja 196 na Kijowskiej. Zwłaszcza z wzmocnionym 169.
Właśnie w tym sęk, czy Waszym (Gocławian) zdaniem, okolicom skrzyżowania Bora/Abrahama wystarczyłoby 123 co, powiedzmy 10/16//18 (tak Colony, trasa wtedy mogłaby nieco przypominać dawną wersję 301). Dlaczego tyle? Zakładam, że do takiej częstotliwości maksymalnie możnaby zredukować 172, a więc i skoordynowane z nim 168. Zatem jeśli dla Bora/Abrahama 10/16//18 byłoby wystarczające, to nie ma sensu wrzucać w 123 dodatkowych brygad, tylko po prsotu wygiąć przez Umińskiego to 168 (zapewniając jednocześnie ciągłość dojazdu stamtąd na Dw. Wschodni). Tylko czy wtedy 5/8//9 dla Umińskiego to nie jest za dużo (o odpowiedź proszę tylko nie mieszkających tam, względnie nie korzystających z połączeń na GrochówAkurat, czy 168 musiałoby zahaczać o Wilgę, to zależy tylko od częstolwiości skróconego 123. Gdyby była rzędu 8/15//20, to myślę, że beczka byłaby zbyteczna.)
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
To 123 co 8/15//20 musi być jak rozumiem ze względu właśnie na okolice Bora/Abrahama, gdzie nie zajeżdżałby 168pawcio pisze:Zależenie od ilości wyrwanych brygad myślę, że można by spróbować rozkoordynować 123 i 168 w DP. Tyle, że wówczas 123 musiałoby kursować przynajmniej co 8/15/20. Na taki układ potrzeba tylko 3 całki i dwa dodatki dla 123, czyli bardzo niedużo.